În timp ce la Ministerul Educației se dau sporuri „închipuite”, pentru... condiții vătămătoare Profesorii sunt târâți prin instanțe pentru „lămuriri de dispozitiv” (galerie foto)
În timp ce la Ministerul Educației se dau sporuri „închipuite”, pentru... condiții vătămătoare: ProfesoriiÎn weekendul pe care doar ce l-am încheiat, au făcut mare vâlvă dezvăluirile în presă ale sporurilor pentru... „condiții vătămătoare” pe care le primesc angajații din Ministerul Educației, asta în timp ce cadrele didactice cheamă în instanță unitățile de învățământ care refuză să le plătească drepturile câștigate prin hotărâri judecătorești. Dacă fără nicio rușine milioane de euro sunt abuziv adăugate salariilor și așa imense ale personalului de la vârful ministerelor, profesorii se văd nevoiți să se tot judece pentru tergiversări nuanțate voit.
„Sunt niște oameni la vârful sistemului cărora le este frică sau nu știu să citească o hotărâre judecătorească”
Zilele trecute, ne-au atras atenția pe portalul justiției numele a câtorva zeci de cadre didactice de la școlile gimnaziale „Tudor Arghezi” Năvodari și „A.V. Rădulescu” Murfatlar care chemau în instanță unitățile de învățământ pentru „lămurire dispozitiv”.
Întrucât termenul este mai mult decât insolit pentru breaslă, am solicitat lămuriri de la Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța, reprezentant legal în aceste procese.
Ștefan Popescu, vicepreședintele acestui sindicat, ne-a explicat că, în urmă cu cinci ani, personalul din învățământ a câștigat, pe baza a trei sentințe ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, dreptul să primească dobânda legală penalizatoare pentru sumele pe care le-au primit eșalonat înapoi ca urmare a tăierilor salariale din 2010.
Pentru că nu li s-au plătit la timp sumele prevăzute în titluri executorii având ca obiect „acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar”, au chemat în judecată, prin intermediul sindicatului, unitatea de învățământ și au primit dobânzile legale.
Din păcate, reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Inspectoratului Școlar Județean Constanța au interpretat în mod abuziv niște hotărâri obținute încă din 2015, sens în care au impus școlilor să calculeze o dobândă legală remuneratorie, în loc de dobândă legală penalizatoare.
„Am recurs la aceste «lămuriri de dispozitiv», cerând instanțelor să precizeze clar că este vorba despre dobândă penalizatoare, care înseamnă mai mulți bani decât cea remuneratorie. Dobânda pe care ar trebui să o primească membrii de sindicat este penalizatoare, și nu remuneratorie. După cinci ani, instanțele confirmă lucrul acesta și, cu toate acestea, sunt probleme cu punerea în executare a acestor hotărâri. Pentru că, printr-un ordin dat în vara anului trecut de către minister, s-a creat o stare de confuzie în mod intenționat. Când consilierul nostru juridic merge acum să solicite aceste lămuriri de dispozitiv, unii judecători spun că DA, se admit cererile noastre și dobânda este penalizatoare, alții spun că se resping cererile noastre, întrucât nu este nevoie să solicităm aceste lămuriri, deoarece din sentințele obținute încă din 2015 rezultă cu claritate că dobânda este penalizatoare.
Sunt sute de lămuriri pe care le-am obținut, toate explicând același lucru, și cu toate astea încă sunt probleme privind punerea în executare. Pentru că sunt niște oameni la vârful sistemului cărora le este frică sau nu știu să citească o hotărâre judecătorească. Mai mult chiar își permit să interpreteze o hotărâre judecătorească. Avem și sentințe în care se precizează că dacă școlile persistă în această atitudine, ar putea fi acuzate că încalcă legea penală, rezultând că se opun executării unei hotărâri judecătorești”.
„Este un nonsens!”
Consilierul juridic al sindicatului constănțean, Emilian Avramescu, adaugă:
„De altfel, noi nu am solicitat la vremea respectivă dobândă penalizatoare, negru pe alb, pentru că, atunci când se execută cu întârziere o hotărâre judecătorească, dobânda care rezultă de aici nu poate fi decât penalizatoare. Deci este un non-sens să aduci în discuție dobânda remuneratorie, care se aplică în alte situații, nu când plătești cu întârziere.
Diferența esențială și evidentă dintre cele două tipuri de dobândă este legată de momentul de la care se datorează fiecare dintre aceste dobânzi: dobânda remuneratorie se datorează înainte de scadență;
dobânda penalizatoare se datorează după momentul scadenței. Acesta este tipul de dobândă care trebuie plătită, întrucât unitățile de învățământ se află în situația executării cu întârziere a obligațiilor prevăzute în hotărârile judecătorești având ca obiect acordarea drepturilor salariale, după ce aceste hotărâri au devenit executorii”.
Concret, după cum avea să ne lămurească Ștefan Popescu, diferența este semnificativă între cele două dobânzi, cea penalizatoare fiind dublul celei remuneratorii în majoritatea cazurilor.
Citește și:
Trezoreria Constanța amână acordarea drepturilor salariale câștigate în instanță
Profesorii își vor primi banii, eșalonat, începând cu 2012, susține Emil Boc
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp