Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:28 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incepe BAC-ul!

ro

15 Feb, 2010 04:31 1564 Marime text
bac.jpgEvaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română este prima probă a examenului de Bacalaureat 2010.

De astăzi şi până pe 17 februarie, aproape opt mii de elevi de clasa a XII-a din judeţul Constanţa trec prin primele emoţii. S-au înscris pentru susţinerea probei viitori absolvenţi din 45 de unităţi de învăţământ din mediul urban şi şase din mediul rural. De asemenea, pentru susţinerea celei de-a doua probe, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, s-au înscris 11 elevi de la Colegiul Naţional Kemal Ataturk din Medgidia. Aceasta este programată în perioada 17 - 19 februarie şi, la fel ca şi în cazul probei de limba română, începe în fiecare dimineaţă, la ora 9.00. Toţi candidaţii dispun, pentru elaborarea răspunsurilor, de 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, de câte 10 - 15 minute.

În toate zilele de examen, candidaţii intră în sală în ordinea afişată. Trebuie respectat, potrivit dispoziţiilor Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, atât criteriul alfabetic, cât şi ora prevăzută pentru fiecare grupă. De asemenea, ca la orice examen, elevii nu au voie în sală cu niciun fel de materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare.

Vestea bună pentru elevi este aceea că, indiferent de pregătirea lor, nu pot pica la aceste probe, deoarece nu se acordă puncte ci doar se stabileşte nivelul de competenţă. Potrivit inspectorului şcolar de specialitate din cadrul ISJ Constanţa, Cristina Maria Ivan, rezultatul evaluării competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, adică gradul de utilizare a limbii române, se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă lingvistică, corespunzător grilei aprobate la nivel naţional, şi anume utilizator mediu, utilizator avansat şi utilizator experimentat. În urma acestei evaluări, elevii claselor a XII-a primesc certificate de competenţă, cu statut ştiinţific, pe care universităţile şi operatorii economici vor putea să le includă în criteriile de admitere sau de angajare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii