Îți mulțumesc, învățătoare dragă! La mulți ani!
Îți mulțumesc, învățătoare dragă! La mulți ani!
05 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
5017
Marime text
- 5 iunie, declarată de Ministerul Educației, în 2007, Ziua Învățătorului
- Semnifică ziua de naștere a profesorului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc
Aceasta ar fi fost formula de salut astăzi, când elogiem rostul și strădania învățătorului, a celui care ne pune pentru prima dată stiloul în mână, a celui care se află în spatele fiecăruia dintre noi, indiferent cât de sărac ori bogat am ajuns, de celebru sau... de rând.
Primul dascăl nu se uită toată viața și îl prețuim atât de mult încât atunci când spunem școală, în mintea fiecăruia dintre noi apare chipul învățătoarei.
De 13 ani, pe 5 iunie sărbătorim Ziua învățătorului, ziua oamenilor care au ca misiune să le dezvăluie copiilor „corola de minuni a lumii”, pentru că ei sunt cei care marchează profund dezvoltarea personalității copilului.
Ziua de 5 iunie a fost stabilită prin lege Ziua Învățătorului, fiind instituită în octombrie 2007, semnificând ziua de naștere a profesorului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (născut pe 5 iunie 1779 - decedat pe 17 septembrie 1823).
Fiu de țăran liber, Gheorghe Lazăr a urmat școala primară la Avrig avându-l ca dascăl pe Ioan Barac apoi a studiat la Liceul Piarist din Cluj, ale cărui cursuri le-a urmat între 1798-1805. Excepție a făcut anul 1802, în care a urmat cursurile Liceului Catolic din Sibiu. După obținerea bacalaureatului la Cluj obține o bursă plătită de Biserica Ortodoxă, din fondul sidoxial pentru a studia la Viena în vederea urmării unei cariere ecleziastice. La Viena a urmat studii superioare de filozofie, istorie și de științe fizico-matematice, Ulterior a studiat și teologia. Întors în Transilvania, la Sibiu, a fost hirotonit arhidiacon și a obținut un post la Școala teologică ortodoxă. A tradus în limba română o serie de lucrări cu caracter pedagogic și chiar un manual de pedagogie.
În anul 1815 Gheorghe Lazăr a candidat la funcția de episcop al Episcopiei Aradului, dar mitropolitul Ștefan Stratimirovici s-a opus numirii sale, astfel încât scaunul episcopal al Aradului a rămas vacant până în 1828.
Gheorghe Lazăr s-a aflat în conflict cu episcopul Vasile Moga care, fiind un adept al învățământului în limba slavonă, a împiedicat activitatea culturală a lui Lazăr, interzicându-i tipărirea manualelor în limba română. În urma unui proces disciplinar, la sfârșitul anului 1815 guvernatorul Transilvaniei l-a destituit pe Gheorghe Lazăr din funcție, punându-l sub supravegherea autorităților polițienești. Aceasta l-a determinat ca în 1816 să treacă munții și să se stabilească la București, unde și-a câștigat existența mai întâi ca profesor particular.
În anul 1973, UNESCO a comemorat 150 de ani de la moartea dascălului din Avrig, aducându-se în prim plan activitatea, viața și opera unuia dintre cei mai prestigioși îndrumători ai culturii române.
Sursa foto: Facebook Flori De Doina Shop
Citește și:
Domnul Trandafir. Învățătorii emeriți din Constanța anului 1964. Ei au învățat carte generații de-a rândul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii