Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:25 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Județul Constanța nu are rețea școlară la această oră!“ Reacția fostului „general“ Petrică Miu - „Încercăm să motivăm acum de ce tăiem clase!“

ro

14 Feb, 2018 00:00 4101 Marime text
Ieri, în cadrul întâlnirii cu presa constănțeană, prof. Gabriela Bucovală, inspector școlar general, a prezentat situația dramatică în care se află rețeaua școlară constănțeană și, implicit, și planul de școlarizare pentru anul 2018-2019, din cauza nerespectării, de către fostul „general“ Petrică Miu, a metodologiei și a calendarului prevăzut de Ministerul Educației.

Chiar dacă unitățile administrativ-teritoriale au transmis până în data de 15 decembrie planul de școlarizare, nu s-au emis avize conforme sau neconforme. Motiv pentru care a fost anunțat ministerul, după cum prevede metodologia, referitor la depășirea datei, în urma Consiliului de Administrație al ISJ Constanța, din 22 ianuarie. Dar avizarea sau neavizarea rețelei nu s-a întâmplat nici până în data de 2 februarie, când prof. Gabriela Bucovală a preluat funcția de inspector general.

„Sunt 30 de clase în plus!“ 

Întrebată în ce măsură este influențat anul școlar viitor, prof. Bucovală a răspuns: „Planul de școlarizare a avut termen 22 ianuarie, a fost transmis către Ministerul Educației, împreună cu rețeaua școlară veche, neavând aviz pentru una nouă. Iar săptămâna trecută am primit aviz de la minister să revedem planul de școlarizare, întrucât există neconcordanță între numărul de elevi și numărul de clase propuse pentru anul școlar viitor. Circa 30 de clase ar fi mai mult, în mare parte la liceu. Avem termen 19 februarie să rezolvăm și această situație.
 
Sunt 30 de clase care în toamnă ar putea apărea ca plan de școlarizare nerealizat pentru că nu vor avea elevi. Iar colegii care ar fi avut în încadrare aceste clase rămân la ore, li se diminuează norma, unii intră în restrângere de activitate. De aceea planul de școlarizare trebuie să fie extrem de bine coroborat cu numărul de elevi pe care îl ai în județ“, a mai spus Bucovală. 

„S-a stabilit ceva și s-a transmis altceva“ 

Evident că s-a născut o altă întrebare, legată de colaborarea pe care fostul „general“ a avut-o cu colegii săi. „Discuție punctuală pe planul de școlarizare că se face sau nu se face, că e bine că nu e bine, eu nu am asistat la nimic de genul acesta. Pe de altă parte, planul de școlarizare transmis la minister este cu multe clase în plus, iar acestea trebuie luate în calcul pentru încadrarea cadrelor didactice. Acum se preiau proiecte de încadrare pe niște clase care știm că nu există, pe niște clase care nu sunt conform cu legea“, a declarat prof. Alina Codreanu, inspector general adjunct, care a adăugat că în luna decembrie s-a aflat în concediu.
 
În schimb prof. Anca Dragomir, cel de-al doilea general adjunct, a precizat: „Ideea nu este că domnul inspector general nu ar fi lucrat cu o echipă, doar că nu cu noi. În ciuda faptului că am anunțat în mod repetat că se depășesc termenele și ar trebui să fim consultate. Eu am participat la acel consiliu când s-a discutat planul de școlarizare și am păstrat permanent legătura cu doamna Ciodreanu, deoarece dumneaei în ultimii ani și-a desfășurat activitatea în ISJ Constanța pe această componentă și aveam nevoie de expertiza dânsei. În acel consiliu ni s-au adus la cunoștință un număr de unități școlare care solicitau suplimentare de clase. Foarte puține. Majoritatea am considerat că nu se justifică această suplimentare de clase, am consemnat în registrul de procese-verbale și de aceea am fost ușor uimită când am aflat că o unitate primise două clase în plus, dar nu era consemnat în registru, deci nu discutaserăm. Am stabilit că sunt 219 clase, așa cum reieșea din calculele noastre, i-am comunicat doamnei Codreanu și am fost extrem de liniștite că acesta va fi planul de școlarizare. Ulterior, după revenirea doamnei Bucovală, am fost înștiințate că depășim cu foarte multe clase, cu vreo 30, planul de școlarizare, adică vreo 900 de copii. În concluzie, s-a stabilit ceva și s-a transmis altceva“, a conchis prof. Dragomir. 

„Au numărat prost cei de la minister!“ 

Întrebat cum argumentează faptul că acum ministerul solicită regândirea planului de școlarizare, prof. Petrică Miu a declarat: „Ce le iese lor suplimentar probabil că au numărat prost cei de la minister. Iar ăștia de la Constanța dacă le zice ministerul să taie toate școlile, le taie pe toate, că sunt în stare să le facă și pantofii celor de la minister. Sigur că în momentul în care am plecat eu de acolo câțiva din minister s-au bucurat foarte tare, pentru că sunt o persoană mai incomodă. Adică eu fac tot ce este omenește posibil să eficientizez rețeaua, dar în momentul în care pun procesul de învățământ în pericol, spun stop. Indiferent că e ministru sau nu știu ce funcționar din Ministerul Educației. Sunt 223 de clase de-a IX-a care sunt și în procesul-verbal de la Consiliul de Administrație din 22 ianuarie. Și mai sunt niște clase care sunt de postliceală, de seral, de frecvență redusă și de maiștri. Dar care nu se duc pe clasele a IX-a, unele sunt pe post-liceală, unele pe clasa a X-a, a XI-a, funcție de ceea ce au cerut școlile. Planul de școlarizare a apărut în SIR, o au directorii de școli. Încercăm să motivăm acum de ce tăiem clase în școli. Nu trebuie tăiat!“, a spus prof. Miu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii