Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:48 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jumatate din elevii de la tara au picat la simulare

ro

03 Apr, 2003 00:00 1081 Marime text

Pretestarea examenului de capacitate

La pretestare au fost obligate sa participe toate scolile generale din judet * Aproximativ 92% din elevii de clasa a VIII-a au fost prezenti * Cele mai proaste rezultate au fost inregistrate in mediul rural, nivelul de promovabilitate la disciplina matematica fiind de 55%, la limba romana 52%, iar la geografie de 51% * Rezultate bune la toate disciplinele au obtinut elevii de la Colegiul National "Mircea cel Batran", Liceul "George Calinescu", Colegiul National Pedagogic "Constantin Bratescu", Liceul de Arta si Liceul "Ovidius" * Nici unul dintre elevii care au optat pentru istorie, de scolile din Adamclisi si din Tortomanu, nu a promovat * Situatia s-a repetat la disciplina istorie in cazul scolilor din Cuza Voda, Mihai Viteazu si Dobromir

Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a organizat in perioada 24-28 martie, la propunerea Ministerului Educatiei si Cercetarii, o simulare la examenul de capacitate. La pretestare au fost obligate sa participe toate scolile generale din judet. Simularea la disciplina limba si literatura romana a avut loc pe 24 martie, pe 26 martie la matematica, iar pe 28 martie la istorie si geografie. In cazul disciplinelor din urma, 2/3 din elevi au optat pentru geografia Romaniei. ISJ le-a solicitat directorilor sa inainteze un program de recuperare a orelor pierdute de clasele din ciclul primar de la fiecare scolara. Subiectele au fost realizate de catre Serviciul National de Evaluare si Examinare. Scopul simularii a fost de a familiariza elevii cu modelele de subiecte propuse si de a verifica procedurile de administrare si aspectele de ordin organizatoric. La simulare au fost prezenti 92% din elevii de clasa a VIII-a. Inspectoratul Scolar Judetean a realizat un raport de ansamblu al rezultatelor obtinute. Cele mai proaste rezultate au fost inregistrate in mediul rural. Astfel, nivelul de promovabilitate la disciplina matematica a fost de 55%, la limba romana 52%, iar la geografie de 51%. Elevii din scolile de la tara au avut insa medii de promovare la istorie, 76,32% dintre ei obtinand note peste 5. Situatia este cu totul alta in cazul elevilor din scolile din mediul urban. Astfel, nivelul de promovabilitate la toate disciplinele a fost, in general, de peste 65%. La limba si literatura romana nu au promovat 31,31% din cei care au participat, la matematica 35,26%, la istorie 35,56%. Cele mai multe medii de promovabilitate au fost obtinute la geografie, mai exact 88,81%.

Rezultate

La limba romana, cele mai bune rezultate le-au avut cei de la Colegiul National "Mircea cel Batran", Liceul "George Calinescu", toti elevii obtinand medii de promovare. Nivelul de promovabilitate la Colegiul National Pedagogic "Constantin Bratescu" si la Liceul "Ovidius" a fost de 98%, in timp cel la scolile 29, 24, 39, 30 si 12 a fost de 88%. In mediul rural s-au evidentiat elevii de la scoala din Mircea Voda, toti elevii promovand la limba si literatura romana. De cealalta parte, in mediul rural s-au inregistrat si rezultate slabe, mai exact la Scoala numarul 1 din Cernavoda, unde doar 28% au promovat, la Cobadin 35%, iar la scoala din Cumpana 40%. La matematica, 100% promovabilitate a fost inregistrata la aceleasi licee si scoli ca in cazul disciplinei limba si literatura romana, in timp ce la Scoala numarul 3 din Medgidia, la cea din Cumpana, la Grupul Scolar din Cobadin si la Scoala numarul 2 Navodari nivelul de promovabilitate s-a situat intre 30% si 40%. La disciplina istorie, la jumatate din scolile din mediul rural toti elevii au obtinut medii de promovare, in mediul urban unitatile scolare care au avut 100% promovabilitate au fost scolile 9, 20, 21, 27, 24, 30, 12, Colegiul National "Mircea cel Batran", Colegiul National Pedagogic "Constantin Bratescu", Liceul de Arta si Liceul "George Calinescu". Insa, la scolile din Adamclisi si din Tortomanu, unde s-au inscris 16 si, respectiv, 4 elevi, nici unul nu a promovat. Scoala din Adamclisi a reusit sa-si spele rusinea la proba de geografie, toti cei inscrisi primind note peste 5. Aceeasi situatie s-a inregistrat la scolile generale din Albesti si Nazarcea. Au existat cazuri cand nici unul dintre candidati nu a promovat la disciplina geografie. Astfel de situatii s-au intamplat la scolile din Cuza Voda, Mihai Viteazu si Dobromir. Inspectorul general Paloma Petrescu a mentionat ca o surpriza a venit din partea elevilor de la scoala din Viroaga. Aici au participat la pretestare 10 elevi, promovand toti la matematica, in timp ce la geografie opt elevi, iar la romana cinci. "Este o surpriza tinand cont ca, acum doi ani, elevii din Viroaga nu au participat la capacitate pentru ca nu au stiut", a conchis Paloma Petrescu. ISJ nu intentioneaza sa mai organizeze alte simulari la capacitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii