Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:36 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Academia „Mircea cel Bătrân“ 70 de viitori ofiţeri şi maiştri militari au depus jurământul de credinţă, expresie a devotamentului pentru patrie (galerie foto+video)

ro

25 Oct, 2016 00:00 4285 Marime text
 

„Jur credinţă patriei mele România, jur să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii“, au rostit, cu emoţie în glas, cei 40 de tineri studenţi în anul I la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ (ANMB) şi cei 30 de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ din Constanţa, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului militar. Dintre cei 70 de tineri studenţi care au ales cariera militară, zece sunt fete.
 
Viitorii ofiţeri şi maiştri militari ai Forţelor Navale au rostit legământul faţă de ţară în prezenţa reprezentanţilor conducerii Forţelor Navale, comandanţilor de unităţi, membrilor asociaţiilor şi ligilor de marină, cadrelor militare în rezervă şi în retragere, dar şi a părinţilor, rudelor şi prietenilor. Depunerea jurământului reprezintă un pas important în viaţa oricărui militar, consfinţind legământul faţă de patrie şi simbolizând pentru studenţii şi elevii anului I primirea în rândurile ostaşilor români. După momentul solemn în care tinerii au jurat credinţă României, aceştia au intonat imnul de stat.
 
„În ajunul zilei Armatei Române, studenţii Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» şi elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale «Amiral Ion Murgescu» au depus jurământul militar, prin care îşi afirmă credinţa în apărarea României. Importanţa acestui eveniment pentru cei mai tineri, viitori ofiţeri şi maiştri militari, constă în faptul că, începând de azi, prin voinţa lor, şi-au legat viaţa lor de acest domeniu foarte special al apărării frontierelor de apă ale României. În acelaşi timp, ei trec de la statutul de adolescent la cel de bărbat sau femeie. Vor fi tineri responsabili, cu autoritate, cu competenţă, cu răspundere, care vor fi educaţi şi instruiţi astfel încât să fie capabili să îndeplinească orice misiune de securitate naţională, atât în cadrul Forţelor Navale Române, cât şi în cadrul grupărilor navale aliate.
 
Membrii familiilor studenţilor din anul I împărtăşesc cu întreagă comunitate militară navală bucuria acestui botez, bucuria transformării lor din copii în oameni maturi, conştienţi de rolul lor în apărarea ţării, în dezvoltarea societăţii româneşti“, a declarat rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, comandor conf. univ. dr. Octavian Tărăbuţă.


 
După depunerea jurământului de credinţă faţă de România, tinerii au dezvăluit că au fost cuprinşi de emoţii. „Pentru mine, acest jurământ a fost unul emoţionant, de neuitat. Prin cariera militară aleasă, am încercat să urmez cariera părinţilor mei. Contează devotamentul, încrederea, sacrificiul“, a declarat Corina Liră.
 
„Am ales această carieră datorită disciplinei din armată, profesionalismului şi seriozităţii. Dar şi din pasiune. Am plecat de la 14 ani de acasă, am fost sportiv profesionist, de aceea am fost obişnuită cu un stil de viaţă mai militar. Părinţii m-au sfătuit să fac ce-mi place în viaţă“, ne-a destăinuit o altă tânără, din Iaşi, studentă în anul I la ANMB.

 
Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ este o instituţie emblematică de învăţământ superior de marină din Dobrogea, care, de-a lungul a 144 de ani de existenţă, şi-a demonstrat valoarea în domeniul formării de ofiţeri de marină, specialişti şi oameni de valoare în acelaşi timp. Academia Navală este o instituţie publică de învăţământ superior politehnic subordonată Ministerului Apărării Naţionale şi acreditată instituţional de ARACIS. Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” este o instituţie militară de învăţământ de nivel postliceal care are misiunea de a pregăti personalul necesar Forţelor Navale, precum şi altor beneficiari, în vederea întrebuinţării, întreţinerii, administrării şi reparării armamentului, a tehnicii şi a altor materiale din înzestrare, asigurând, totodată, competenţele de leadership necesare pentru gradele superioare de maistru militar.
 













Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii