Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:36 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„La trecutu-ţi mare, mare viitor” Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, la ceas de mare sărbătoare. 120 de ani de la înfiinţare (galerie foto)

ro

28 May, 2016 00:00 4687 Marime text
Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (CNMB) din Constanţa sărbătoreşte, în perioada 27-29 mai, 120 ani de existenţă. La ceas de sărbătoare, şi manifestările organizate de prestigioasa instituţie de învăţământ sunt pe măsură.
 
Astfel, vineri, de la ora 10.00, s-a deschis prima ediţie a Conferinţei Matematicienilor Mircişti, eveniment la care au participat elevi, profesori, cercetători, precum şi foşti profesori de matematică care au învăţat la Colegiul „Mircea cel Bătrân“. Evenimentul este organizat în colaborare cu Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi Societatea de Ştiinţe Matematice din România.
 
Conferinţa îşi propune să strângă laolaltă matematicieni din ţară şi din străinătate care au absolvit Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”. Principalul obiectiv al evenimentului este întărirea relaţiilor de colaborare ştiinţifică dintre mirciştii din ţară şi din străinătate. Nu în ultimul rând, manifestarea va fi şi un prilej ca foştii absolvenţi să cunoască actuali elevi ai colegiului, cărora să le împărtăşească din experienţa lor în cercetarea matematică.
 
Tot vineri, de la ora 12.30, a fost deschisă sesiunea de comunicări ştiinţifice ale elevilor şi a avut loc o lansare de carte. Volumul lansat a fost chiar un anuar al colegiului, „Cronica perioadei 2010 - 2013“, volum ce cuprinde, alături de numele tuturor absolvenţilor acestor promoţii, şi date importante despre elevii merituoşi ai liceului care s-au remarcat în aceşti ani prin participări la concursuri şi olimpiade de talie naţională, internaţională sau mondială.
 
Sărbătoarea mirciştilor continuă sâmbătă, când va avea loc Concursul Naţional de Matematică „N.N. Mihăileanu“, de la ora 9.00, devenit deja o tradiţie pentru prestigioasa instituţie de învăţământ.
 
Duminică, în ultima zi de sărbătoare a mirciştilor, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” este gazda unui spectacol jubiliar, care va începe la ora 10.00. Tot atunci, olimpicii mircişti vor fi premiaţi şi aplaudaţi la scenă deschisă.
 
CNMB a fost, de-a lungul existenţei sale, una dintre şcolile de renume ale oraşului şi judeţului Constanţa. Istoria înfiinţării importantului centru de învăţământ începe la 1 septembrie 1896, când s-a inaugurat gimnaziul clasic de băieţi. În 1911, acesta se transformă în liceu cu secţie modernă. Profilul liceului se diversifică prin înfiinţarea secţiei reale în anul 1913. Zece ani mai târziu, pe 13 octombrie 1923, se pune piatra fundamentală a clădirii actuale a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”.
 
La 15 mai 1928, Liceul „Mircea cel Bătrân” este încadrat în categoria liceelor de tip „E”, ce reprezintă elita liceelor învăţământului secundar românesc. Pe data de 26 octombrie a aceluiaşi an s-au inaugurat cursurile în noua locaţie, cu ocazia sărbătoririi a 50 ani de la revenirea Dobrogei la România. De la înfiinţarea sa, liceul s-a aflat sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei. Întreruptă în 1946, tradiţia se reia pe 29 noiembrie 1994. În actul de ctitorire a CNMB, din anul 1923, se spune că „acest locaş s-a ridicat ca să fie un focar nestins de ştiinţă, un altar închinat adevărului, binelui, frumosului, un izvor de putere economică, de întărire şi înălţare sufletească a tinerelor generaţii şi să aducă din veac în veac faima neamului românesc”. În urmă cu zece ani, instituţia de învăţământ a primit titlul de „Şcoală Europeană“.
 
„Avem o suită de manifestări, trei zile dedicate celor 120 de ani, dar mai ales dedicate elevilor de astăzi. Am organizat nişte manifestări unice pentru colegiul nostru şi, după cunoştinţa mea, unice în zona noastră, precum Conferinţa Matematicienilor Mircişti. Pentru a prelua din frumoasa creaţie eminesciană, «La trecutu-ţi mare, mare viitor», sunt convins că, văzându-i pe copiii noştri, se va menţine calitatea liceului, iar tradiţia va fi dusă mai departe şi chiar va străluci mai mult, căci posibilităţile sunt astăzi chiar mai mari decât odinioară“, a declarat profesorul Vasile Nicoară, pentru ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii