Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:48 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liceele particulare risca sa ramana fara elevi

ro

01 Apr, 2003 00:00 797 Marime text

Ministerul Educatiei si Cercetarii face noi victime

Noul proiect de Lege a invatamantului a ajuns pe masa comisiilor de invatamant din Camera Deputatilor si Senat * Printre modificarile survenite se numara neobligativitatea de a sustine examenul de bacalaureat si obtinerea de catre toti absolventii a unor certificate de studii pentru fiecare an promovat * Adevarata problema apare la nivelul invatamantului liceal privat, care va trebui sa renunte la cateva serii de elevi * In cazul in care invatamantul obligatoriu va fi de zece ani, liceele particulare nu vor mai putea inscrie absolventi ai examenului de capacitate, ca pana acum * Reprezentantii Comisiei Judetene de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar se vor intalni cu cei ai unitatilor particulare, in vederea discutarii noii structuri

Ne-am obisnuit ca in fiecare zi sa deschidem televizorul, radioul sau ziarul si sa constatam ce "vraji" a mai facut Abramburica - asa cum a fost numita Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei si Cercetarii -, insa fara a intelege mare lucru. Si nu pentru ca nu am putea, ci pentru ca se produc atat de multe schimbari in invatamantul romanesc, incat ne este greu sa tinem pasul cu noutatile. Cei mai afectati sunt elevii, care azi studiaza dupa manuale alternative, iar maine dupa cele vechi; care azi sustin bacalaureatul in clasa a XII-a, maine numai cei care doresc; care azi dau capacitatea, maine nu. Si nu mai amintim de invatamantul obligatoriu de la sase ani, care i-a scandalizat pe parinti si pe educatoare. Insa, la o analiza mai atenta a situatiei, s-ar parea ca ministerul a pus gand rau sectorului privat, care va fi afectat financiar de noua Lege a invatamantului. Dupa gradinitele private, a venit randul liceelor, care se vor vedea nevoite sa organizeze concurs doar pentru clasele a XI-a si a XII-a, veniturile riscand astfel sa se micsoreze simtitor.Ministerul Educatiei si Cercetarii a inaintat, saptamana aceasta, comisiilor de invatamant din Camera Deputatilor si Senat noul proiect al Legii invatamantului. Proiectul vizeaza stabilirea varstei de incepere a scolii la sase ani si prelungirea duratei invatamantului obligatoriu la zece clase. Acesta din urma se adreseaza elevilor din clasele I-X, ministerul stabilind intervalul de varsta intre 6 si 16 ani. Astfel, dupa absolvirea invatamantului obligatoriu, elevii vor sustine bacalaureatul numai daca doresc. Absolventii examenului vor primi un certificat de absolvire a invatamantului obligatoriu, care le va da dreptul sa-si continue studiile la liceu sau in scoli de arte si meserii. Mai mult, noul proiect legislativ recunoaste fiecare an de studiu si elevilor care au fost nevoiti sa intrerupa scoala, oferindu-le oportunitatea reluarii cursurilor. Pentru absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii de minimum 9,50, iar la bacalaureat au obtinut media 10 vor primi o diploma de merit, care va fi luata in evidenta la admiterea in invatamantul universitar. In concluzie, anul hotarator pentru liceeni va fi cel din clasa a XI-a, ei urmand sa decida daca vor continua sau nu studiile. Cei care vor dori sa continue studiile vor avea de ales dintre mai multe licee.

Doar clase de a XI-a si a XII-a la liceele particulare

Insa adevarata problema apare la nivelul invatamantului liceal privat, care va trebui sa renunte la cateva serii de elevi. Mai exact, in cazul in care invatamantul obligatoriu va fi de zece ani, liceele particulare nu vor mai putea inscrie absolventi ai examenului de capacitate, ca pana acum. Singura posibilitate va fi de a scolariza elevi de clasa a XI-a si a XII-a. Totusi, pentru multe institutii aceasta masura va aduce pierderi financiare, care ii vor determina pe patroni fie sa inchida unitatea respectiva, fie sa se adapteze la noile cerinte, in asa fel incat sa fie acoperite aceste pierderi importante. In Constanta exista cinci licee particulare si opt scoli postliceale. Directorul Liceului International de Informatica, Feyzullah Yildiz, a declarat ca, daca se va aproba noua lege, institutia va fi afectata, insa, pe de alta parte, va avea si de castigat. "Dorim sa deschidem o scoala generala particulara, iar in cazul in care copiii vor trebui sa mearga la scoala de la sase ani, va fi un castig pentru noi. Astfel, ii vom putea pregati mai mult timp pentru concursurile scolare si internationale. In privinta invatamantului obligatoriu de zece ani, problema va fi rezolvata prin inscrierea elevilor pentru clasele a XI-a si a XII-a", a adaugat directorul institutiei. Un reprezentant al Liceului "Gaudeamus" ne-a precizat ca, deocamdata, noul proiect este doar in faza de discutii si inca nu se cunoaste cu exactitate cum va fi aplicat, insa aprobarea invatamantului obligatoriu de zece clase ii va afecta negativ. Gabriela Neagu, membru in Comisia Judeteana de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar (CJEAIP), a declarat ca, in cursul acestei saptamani, va fi organizata sedinta semestriala cu unitatile particulare, in care se va discuta si despre noua structura.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii