Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:54 11 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Limba rusă în liceele militare din România? Iată ce materie surpriză apare în proiectul-cadru pentru învățământul liceal

ro

11 Feb, 2025 09:47 221 Marime text
FreepikÎn perioada 31 ianuarie - 6 martie 2025, Ministerul Educației și Cercetării pune în consultare publică proiectele planurilor-cadru pentru învățământul liceal.
 
Procesul de consultare publică va fi completat de organizarea unei dezbateri naționale ce va implica patru întâlniri cu prezență fizică în București (11 februarie), Cluj-Napoca (14 februarie), Iași (25 februarie) și Timișoara (4 martie). Seria de dezbateri cu prezență fizică va fi urmată de o dezbatere online, în data de 6 martie 2025, condițiile de participare urmând a fi anunțate în timp util.
 
Sunt vizate mai multe aspect în proiectul enunțat. Direcțiile de dezvoltare a planurilor-cadru pentru învățământul liceal propun o paradigmă curriculară centrată pe predictibilitate, echitate, flexibilitate și relevanță. Acestea urmăresc asigurarea unui set de competențe de bază și de specialitate pentru toți elevii, corelate cu descriptorii competențelor-cheie și atributele prioritare din profilul de formare.
 
Planurile-cadru facilitează un curriculum echilibrat, evitând supraîncărcarea, și asigură un cadru unitar pentru toate specializările, cu o încărcare orară uniformă. În clasele a IX-a și a X-a, se pune accent pe acomodare, conștientizarea diferențelor dintre nivelurile educaționale și sprijinirea unei tranziții line.
 
Curriculumul permite ajustări, inclusiv schimbări de parcurs, și introduce treptat specializarea, care devine majoritară în clasele a XI-a și a XII-a, crescând relevanța competențelor de specialitate. Elevii beneficiază de flexibilitate și opționalitate progresivă, atât prin alegerea disciplinelor din curriculumul la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ), cât și prin posibilitatea de personalizare a parcursului educațional și a examenului de bacalaureat.
 
Curriculumul include un nucleu pentru dezvoltarea competențelor de bază, prin trunchiul comun, respectiv unul specializat pentru formarea abilităților profesionale și academice, prin curriculumul de specialitate. Astfel, prin cele trei segmente curriculare, cu elemente fixe și flexibile, elevii vor fi pregătiți pentru carieră și pentru accesul la studii universitare, printr-o ofertă educațională adaptată nevoilor individuale și cerințelor pieței muncii.
 
Ce este interesant este faptul că apare limba modernă 3 – rusă – ca materie CDEOȘ pentru profilul militar. Mai exact, vorbim de proiectul de plan-cadru pentru învățământul liceal, cu frecvență zi, filiera vocațională, profilul militar, specializare matematică-informatică militară, clasele a IX-a – a XII-a.



 
Astfel, în aria curriculară Limbă și Comunicare, se regăsesc 4 materii – Limba și Literatura română, Limba modernă 1 (engleză), limba modernă 2 (franceză) și limba modernă 3 (rusă).


Citește și 

Ministrul Educației - „Elemente de educație s-ar putea face pe TikTok“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii