Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:21 15 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de ordin privind organizarea şi desfăşurarea examenelor naționale în anul şcolar 2024 - 2025

ro

12 Aug, 2024 16:47 400 Marime text

 
  • Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de ordin privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII), în anul şcolar 2024 - 2025, și proiectul de ordin privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat - 2025.

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de ordin privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII), în anul şcolar 2024 - 2025, și proiectul de ordin privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat - 2025. Documentele conțin, în anexe, calendarele de desfășurare a examenelor, transmite un comunicat din partea Ministerului Educației.

După etapa de consultare, prevăzută a se încheia în data de 26 august, ora 12:00, forma finală a documentelor va fi aprobată prin ordin de ministru în urma analizei feedbackului primit și după ședința Comisiei de Dialog Social.

Principalele noutăți propuse:

Pentru o mai bună fundamentare a deciziei privind contestarea notei obținute la evaluarea inițială, a fost introdusă prevederea de a permite vizualizarea lucrărilor după afișarea rezultatelor inițiale și înainte de contestații, atât la evaluarea națională, cât și la bacalaureat. Depunerea contestației nu este condiționată de vizualizarea lucrării. Vizualizarea lucrărilor se va face la centrele de examen.

Pentru predictibilitate: Alături de calendarele examenelor de evaluare națională și bacalaureat, sunt publicate și calendarele simulărilor examenelor naționale, respectiv evaluare națională și bacalaureat. Calendarele de desfășurare sunt disponibile în anexele celor două documente supuse consultării.

În privința datelor pentru desfășurarea probelor examenelor naționale (EN VIII  și bacalaureat 2025), Ministerul Educației propune:

Desfășurarea probelor de competențe din cadrul examenului de bacalaureat în perioada 27 ianuarie - 7 februarie;

Desfășurarea probelor scrise - pentru ambele examene - înainte de finalul lunii iunie.

Prelungirea perioadei de depunere a contestațiilor, dată fiind opțiunea de vizualizare a lucrărilor scrise.

Datele de desfășurare sunt disponibile atașat.

Actuala propunere de calendare este fundamentată pe:
  • necesitatea de a ține cont de evoluția spre niveluri extreme ale temperaturilor din timpul verii, ce pot afecta randamentul candidaților;
  •  
  • solicitările de a identifica o soluție funcțională care să permită încadrarea în termen a candidaților a căror înscriere în învățământul superior depinde de prezentarea diplomei de bacalaureat.

Menționăm că varianta alternativă luată în calcul la nivelul Ministerului Educației implică începerea probelor scrise ale evaluării naționale, respectiv ale bacalaureatului după finalizarea cursurilor anului școlar 2024 - 2025 (20 iunie 2025), astfel:

Probe scrise evaluare națională 2025: 23 - 25 iunie (ntregul proces urmând a se finaliza în 9 iulie, odată cu afișarea rezultatelor finale).

Probe scrise examenul national de bacalaureat: 30 iunie - 3 iulie (întregul proces urmând a se finaliza în 15 iulie, odată cu afișarea rezultatelor finale). 

Reamintim, forma finală a documentelor va fi aprobată în urma analizei feedback-ului primit și după ședința Comisiei de Dialog Social.



Citește și:
Elevi de la două licee din Constanța au fost premiați pentru un proiect de colonizare a planetei Marte
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii