Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:25 17 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Educației anunță modificări importante privind Evaluarea Națională

ro

17 Sep, 2024 17:02 158 Marime text
Sală de Clasă. Foto cu rol ilustrativ: MDLPA

 
Astăzi, 17 septembrie 2024, Ministerul Educației a anunțat elementele de noutate privind administrarea, la nivel de sistem, a celor trei evaluări naționale (EN 2025).

Conform comunicatului din partea Ministerului Educației, se extinde durata testului la EN II de la 30 de minute la 45 de minute. Decizia a fost bazată pe armonizarea duratei testelor scrise, astfel încât toți elevii, inclusiv cei din mediul rural, să-și poată demonstra abilitățile de scris-citit-socotit fără presiunea timpului, într-o oră de curs, așa cum sunt obișnuiți.

La EN VI denumirea probelor de evaluare a fost actualizată în concordanță cu prevederile Legii nr. 198/2023 de la art. 99 (4): „La finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii susțin evaluări naționale scrise, obligatorii, la limbă și comunicare, matematică și științe, în baza metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației”, astfel:

Testele elaborate pentru EN VI vor fi structurate după cum urmează:
a) primul test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” - Limba română;
b) al doilea test vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” - Limba maternă;
c) al treilea test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”, precizează Ministerul Educației.


Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se va asigura testul care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română.

Rezultatele elevilor la EN II, EN IV, EN VI administrate în anul școlar 2024-2025 sunt exprimate în punctaje.

Încărcarea rezultatelor obţinute de elevi la testele administrate la EN 2025 se  va realiza  individual, pentru fiecare elev în parte, în funcţie de clasă şi de testul susţinut.

Rezultatele individuale obținute la EN 2025 nu se afișează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se vor putea echivala în calificative / note și pot fi trecute în catalog, a încheiat sursa citată.


Citește și:


Calendarul anului școlar 2024-2025! Când sunt programate vacanțele elevilor


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii