Ministerul Educației Programul Național „Masă sănătoasă” a fost lansat în consultare publică
Ministerul Educației: Programul Național „Masă sănătoasă” a fost lansat în consultare publică
03 Dec, 2024 12:37
ZIUA de Constanta
290
Marime text
Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre de guvern privind instituirea Programului Național „Masă sănătoasă”.
Ministerul susține alimentația sănătoasă, reducerea risipei alimentare și participarea școlară! Proiectul Hotărârii de guvern include detalii privind scopul, finanțarea, condițiile de derulare a programului și normele minime obligatorii care trebuie respectate în pregătirea mesei.
De asemenea, am publicat și proiectul de Ordin pentru aprobarea criteriilor pentru includerea unităților de învățământ în PNMS.- au transmis reprezentanții Ministerului Educației.
În ce constă suportul alimentar
Potrivit proiectului, suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:
a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină, respectiv unități în care trebuie să funcționeze conform reglementărilor legale în vigoare și spațiu adecvat de servire a mesei;
b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 1456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, cu modificările ulterioare. În situația în care hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare sunt păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care sunt asigurate condițiile de manipulare și depozitare indicate de producător, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind igiena și siguranța produselor alimentare, condiții care să poată fi monitorizate și controlate;
c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering. Pachetul alimentar este păstrat, până la servire, în spații amenajate, în care sunt asigurate condițiile de manipulare și depozitare indicate de producător, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind igiena și siguranța produselor alimentare, condiții care să poată fi monitorizate și controlate.
Mai multe detalii, despre proiect, aici:
[Consultare publică] PROIECT: HOTĂRÂRE de Guvern privind instituirea Programului național „Masă sănătoasă” și [Consultare publică] PROIECT: Ordin pentru aprobarea criteriilor pentru includerea unităților de învățământ în Programul Național Masă Sănătoasă (PNMS)
Citește și:
Primăria comunei Crucea, județul Constanța, va furniza servicii de catering în școlile din comună. Cât a costat-o?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii