Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Daniel Cadariu „Astăzi, 2 februarie, am închis, în sfârşit, şi schema de ajutor HoReCa“ (VIDEO)

ro

02 Feb, 2022 14:15 1533 Marime text
Schema de ajutor de stat HoReCa, în baza căreia în ultimele două luni firmele din domeniu au primit peste 400 de milioane de euro a fost închisă. Anunțul a fost făcut de ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, în debutul Ședinței de Guvern. 

"Astăzi, 2 februarie, am închis, în sfârşit, şi schema de ajutor HoReCa. În total, s-au achitat aproape 2,2 miliarde de lei. Primul miliard în decembrie, reprezentând o pro-rată de 47%; diferenţa în ultima săptămână, reprezentând 53%. În fond, discutăm de o infuzie de capital în ce înseamnă activitatea turistică de peste 400 de milioane de euro în doar două luni. Da, într-adevăr, au fost ceva întârzieri la plată, dar în momentul de faţă în această situaţie suntem. Cu privire la Măsura 1, cea care asigura granturi pentru capitalul de lucru pentru microîntreprinderi, suntem în analiza dosarelor depuse în etapa a doua. În prima etapă au fost 17.000 de beneficiari plătiţi, s-au cheltuit doar 35.000.000 de euro. Au rămas disponibili 65.000.000 de euro. Sunt 33.000 de cereri depuse. Am început analiza lor. Ne propunem să lucrăm pe calupuri de 5.000 de beneficiari, în momentul în care terminăm analiza şi încheiem contractele să putem face plăţile", a declarat ministrul. 


De asemenea, în ce priveşte Măsura 2, ministrul a declarat că în momentul preluării mandatului exista un deficit de 570.000.000 de lei pentru ultimii 2.900 de beneficiari. De asemenea, ministrul a menționat că a fost asigurată această sumă în bugetul ministerului.

"Venim astăzi cu o ordonanţă de urgenţă în prima lectură, pentru a face o anumită corectură pe un titlu bugetar, pentru a putea folosi banii şi care să stea la baza unui act adiţional între ministerul nostru şi MIPE, pentru a putea închide şi Măsura 2 în cursul lunii februarie", a spus el.


Totodată, ministrul Cadariu a menţionat că au fost reluate două programe în sprijinul mediului de afaceri: târgurile pentru turism şi târgurile pentru comerţul exterior.

"Am reluat cele două programe de promovare externă, însemnând participarea la târgurile internaţionale cu standuri de ţară, în care agenţi economici pot participa cu standuri proprii - şi mă refer aici la târgurile pentru turism, dar şi la acel program pentru promovare externă reprezentând târgurile pentru comerţul exterior. În momentul de faţă, este vorba - ca o paranteză - despre vestitul program care a generat nenumărate plângeri penale în cursul anului trecut. Fiind o legislaţie în vigoare, am reluat funcţionarea acestui program pe baza prevederilor legale actuale, însă vom veni săptămâna viitoare, probabil, cu o ordonanţă de urgenţă pentru a modifica programul, în sensul de a elimina intermediarii, cei care, în fond, consumau aproximativ 15% din sumele alocate acestui program", a explicat el. 


 

Sursa foto+video: Facebook/guvernul României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii