Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:42 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Duşa - „Îi ordon rectorului Chiţac să pregătească un marş de instrucţie mult mai amplu cu bricul «Mircea»“ (galerie foto)

ro

02 Oct, 2015 00:00 3512 Marime text
În prezenţa ministrului Apărării, Mircea Duşa, Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ a organizat festivitatea de deschidere a anului universitar 2015-2016. Ceremonia a început cu intonarea imnului de stat, fiind urmată de oficierea slujbei religioase. Alături de colegii din anii mai mari, cei mai tineri studenţi civili şi militari din Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ vor frecventa cursurile Facultăţii de Navigaţie şi Management Naval şi ale Facultăţii de Inginerie Marină, în cadrul celor 13 programe de studii de licenţă şi de masterat acreditate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.
 
„Vă mărturisesc cu sinceritate bucuria de a participa împreună la deschiderea anului universitar 2015-2016. Bucuria o datorez în special celor mai noi membri ai familiei noastre academice, care ne redau energia şi speranţele de a îmbunătăţi continuu calitatea învăţământului din Academia Navală «Mircea cel Bătrân». Emoţia, setea de cunoaştere, puterea de muncă şi dorinţa de afirmare caracteristice studenţilor de anul I, coroborate cu răspunderea şi responsabilitatea pe care ni le-am asumat, ne insuflă motivaţia atât de necesară în atingerea obiectivelor pe care ni le propunem an de an.
 
Cu toate acestea, acum, la început de drum, aş dori să reamintesc tuturor deviza Academiei Navale, care nu este deloc întâmplătoare: «Pe drumuri trudnice ajungi la rezultate strălucite». Aveţi de parcurs aşadar un traiect ascendent, formator, care şi-a probat valoarea în cei 143 de ani de învăţământ românesc de marină, la sfârşitul căruia veţi avea competenţele şi abilităţile specifice unui lider şi profesionist de excepţie.
 
În acelaşi timp, vă vom forma ca cetăţeni activi şi responsabili, de care orice comunitate are şi va avea nevoie, la fel ca şi societatea românească, în ansamblul ei. Activităţile internaţionale ale Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» presupun un schimb educaţional şi ştiinţific reciproc, astfel că şcoala noastră este nu numai beneficiar, ci şi furnizor de educaţie de nivel european. Anul acesta, 32 de studenţi din opt ţări europene şi chiar din China au studiat şi s-au antrenat în campusul academiei, în bazele de instruire sau la bordul Navei Școală «Mircea». Vă rog, domnule ministru, să fiţi generos în continuare şi să sprijiniţi un vis etern al nostru, un tour de monde pe care bricul «Mircea» e capabil şi necesar să îl facă. Un tur al lumii bine pregătit, cu acostări în marile porturi ale lumii, face cât sute de acţiuni destinate construirii unei imagini a României în lume.
 
Vă asigur că Academia Navală «Mircea cel Bătrân» va fi o generoasă Alma Mater, prin cadrele didactice cu mare experienţă şi devotament şi prin infrastructura de excepţie de care dispunem. Vă invit să vă folosiţi energia specifică tinereţii, spre acumularea cât mai temeinică a cunoştinţelor şi deprinderilor necesare unui ofiţer de marină competent şi să exploataţi la maximum potenţialul educaţional al şcolii noastre. Noi vă vom oferi toată experienţa noastră şi toate mijloacele necesare devenirii voastre personale şi profesionale. Fiţi parte activă a vieţii academice cu toate aspectele ei şi haideţi să construim împreună viitorul pe care ni-l dorim! Vă mulţumesc pentru atenţie şi vă urez vânt bun din pupa!“, le-a transmis celor prezenţi rectorul Academiei Navale «Mircea cel Bătrân», prof. univ. dr. Vergil Chiţac.

Numărul tinerilor care aleg cariera militară, în creştere

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a ţinut să precizeze că, de la an la an, creşte numărul tinerilor care aleg o carieră în armată. „În ultimii ani, învăţământul militar din România a devenit foarte apreciat. Este bine că foarte mulţi tineri se gândesc la această meserie frumoasă. Numărul de tineri care se prezintă la examenul de admitere a devenit, de la an la an, din ce în ce mai mare.
 
În anul universitar 2015-2016, în instituţiile de învăţământ militar sunt înscrişi peste 5.500 de studenţi, dintre care 2.000 doar la Academia Navală «Mircea cel Bătrân». Ne bucurăm că Academia Navală «Mircea cel Bătrân» este apreciată atât în România, cât şi la nivel european. Îi ordon domnului rector Vergil Chiţac să pregătească pentru anul 2016 un marş de instrucţie cu bricul «Mircea» mult mai amplu şi cu o rezonanţă mai mare“, a precizat ministrul Apărării Naţionale.
 
De asemenea, Mircea Duşa a ţinut să le transmită un mesaj şi studenţilor: „Vă doresc vouă, bobocilor din anul I şi nu numai, să vă dedicaţi în totalitate acestei profesii şi să contribuiţi la creşterea blazonului Academiei Navale «Mircea cel Bătrân»!“

143 de ani de învăţământ de marină în România

Înfiinţată la Galaţi în anul 1872, Şcoala Flotilei a reprezentat primul pas spre instituţionalizarea unor forme adecvate de formare a cadrelor pentru marină şi racordarea învăţământului de marină de specialitate la solicitările practicii sociale şi ale învăţământului naţional. Ideea naşterii unei şcoli superioare de profil a fost susţinută multă vreme, iar materializarea a venit în anul 1909, prin înfiinţarea Şcolii Navale Superioare la Constanţa.
Organizarea Secţiei Marină de Comerţ în cadrul aceleiaşi instituţii, în anul 1938, a reprezentat un exemplu de evoluţie a învăţământului de marină.
 
În august 1973, a luat fiinţă Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“, care, în anul 1990, s-a transformat în Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, instituţie de învăţământ tehnic superior, evaluată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior cu calificativul „Grad de încredere ridicat“. Anul acesta, pe 17 noiembrie, se sărbătoresc 143 de ani de învăţământ de marină în România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii