Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:13 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca În 2024, numărul posturilor titularizabile a crescut cu 45%

ro

17 Jul, 2024 19:55 1162 Marime text






 
  • Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat miercuri că, la nivel naţional, a crescut cu 45% faţă de anul trecut numărul posturilor scoase la concurs pentru angajare pe perioadă nedeterminată (titularizabile).

"Faţă de anul trecut, la nivel naţional, în acest an numărul posturilor scoase la concurs pentru angajare pe perioadă nedeterminată (titularizabile) a crescut cu 45%. Creşterea se datorează şi faptului că, în urma feedbackului primit anul trecut, a fost adusă o modificare importantă metodologiei de concurs: posibilitatea, de anul acesta, să poată fi scoase la concurs, de către şcoli, posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată constituite din cel puţin o jumătate de normă de predare. Această modificare, o mai mare transparenţă a consiliilor de administraţie de la nivelul şcolilor în ceea ce priveşte posturile scoase la concurs, mărirea salariilor şi crearea de condiţii mai bune în şcoli, prin investiţiile consistente prin PNRR, vor creşte atractivitatea pentru această profesie esenţială, astfel încât să-şi dorească să intre în sistem cei mai buni dintre absolvenţii noştri", a spus Ligia Deca, conform Agerpres.


Peste 37.500 de candidaţi, dintre care peste 6.800 de absolvenţi ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licenţă, universitare de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoţia curentă, s-au înscris la concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar.

Proba scrisă a avut loc miercuri, în 114 centre de concurs din 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti, a anunţat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat transmis.

Concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar constă în susţinerea unei inspecţii speciale la clasă sau a unei probe practice şi a unei probe scrise.

Conform Ministerului Educaţiei, la nivel naţional sunt disponibile 9.933 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, dintre care 8.691 complete (6.606 urban + 1.885 rural) şi 1.242 incomplete (673 urban + 569 rural).


Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări:

* învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română (1.384);
* educatoare/profesor pentru educaţie timpurie (învăţământ preşcolar) (1.295);
* educator/profesor pentru educaţie timpurie (învăţământ antepreşcolar) (1.089);
* profesor - consilier şcolar (628).

Cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la disciplinele corespunzătoare ocupării posturilor din învăţământul preşcolar cu predare în limba română (peste 8.000 de candidaţi), respectiv posturilor din învăţământul primar cu predare în limba română (peste 5.300 de candidaţi).


De asemenea, un număr substanţial de candidaţi se înregistrează la disciplinele educaţie fizică şi sport - profesori (peste 3.100 de candidaţi), limba şi literatura română (peste 2.200 de candidaţi) şi limba engleză (peste 1.800 de candidaţi).

Primele rezultate la proba scrisă vor fi afişate pe data de 23 iulie, la sediile inspectoratelor şcolare şi pe site-ul dedicat.

Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat şcolar) pe 23 iulie, după afişarea rezultatelor, respectiv pe 24 iulie.

Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul anterior menţionat pe 31 iulie.

Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în şedinţele publice organizate de inspectoratele şcolare în perioada 1 - 6 august, informează Ministerul Educaţiei.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului. 
 
 
 
 
 Citește și
 ISJ ConstanțaTitularizare 2024. Un candidat a fost eliminat din concurs pentru tentativă de fraudă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii