Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:11 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noutăți legate de viitoarele numiri ale directorilor de școli, anunțate de ministrul Educației

ro

04 Feb, 2021 00:00 12938 Marime text

Prioritatea declarată a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, după ce cursurile semestrului II vor intra pe un făgaș cât de cât normal, este aceea de a se organiza concursurile pentru ocuparea funcției de inspector școlar general, inspector școlar pe specialități, în luna martie, cel târziu aprilie, și apoi cele pentru funcțiile de directori.

Într-o intervenție la postul B1Tv, ministrul a făcut publică propunerea Asociației Municipiilor din România (AMR), din care face parte și Constanța, ca membru în Sucursala AMR Sud Est, de a dubla directorul educațional al unității de învățământ cu un manager cu competențe economice. „Pe principiul primar- city manager, rector-director general administrativ, astfel încât directorul să aibă competențe în domeniul educațional clare, dar să fie dublat de cineva cu competențe în legislație, achiziții și tot ceea ce înseamnă partea economică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Care a mai adăugat că, la ora actuală, pot aspira la funcția de director membrii corpului național de experți în management educațional. „Poate era mai bine cineva care, dincolo de vocația de dascăl, are și aptitudini manageriale”, a spus ministrul, precizând că se gândește la o departajare a celor cu note egale obținute în urma concursului. „90% să conteze nota de la concurs, iar 10%, faptul că ești titular ai unității respective, cu normă întreagă în acea școală”.
 
Concursurile pentru posturi de conducere/management din Educație sunt suspendate la ora actuală, motivat de faptul că Legea 55/2020 nu permite în acest moment organizarea unor asemenea concursuri. Și, după cum se știe, actualul ministru nu a ezitat să afirme că varianta originală de organizare a concursurilor de directori pentru școli, promovată în Legea 1/2011 de către ministrul Daniel Funeriu era o variantă bună, mai bună decât cele care au urmat.

Într-un editorial pentru edupedu.ro, Daniel Funeriu afirma: Rețineți așadar: „Singurele elemente care trebuie să fie corect legiferate sunt: a) calitatea omului și b) absența mijloacelor de a condiționa accesul în funcția de director de apartenența politică.
Ce am făcut eu pentru a mă asigura că, indiferent de ceea ce se întâmplă la nivel local în cele vreo 8.000 de concursuri (proces greu de controlat de vreun organism central), directorii vor fi de calitate?
Simplu: prin legea 1/2011 am condiționat înscrierea la concursul de director de «membership» în «corpul naţional de experţi în management educaţional» (art. 256, Legea 1/2011, idee preluată din raportul comisiei Miclea).
Ulterior, prin ordin al ministrului dat în baza Legii 1 (OMECTS nr. 5549/6.10.2011) am dispus ca cei care îndeplinesc criterii de calitate relevante să fie incluși în corpul experților, să beneficieze de formări relevante din fonduri europene (pusesem deoparte vreo 10 milioane de euro pentru asta) pentru ca mai apoi să aibă calitatea necesară pentru a conduce o școală”.

 
Citește și:


Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director și de director adjunct din unitățile de învățământ de stat din județul Constanța va avea loc luni, 17 iulie
 
ISJ Constanţa a publicat numele noilor directori şi directori adjuncţi din unităţile de învăţământ ale judeţului (document)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii