O clasă de liceu din Constanța se desființează. 14 elevi riscă să rămână fără diplomă
O clasă de liceu din Constanța se desființează. 14 elevi riscă să rămână fără diplomăO clasă care până acum câteva săptămâni avea 15 elevi a rămas doar cu 14 și, din acest motiv, elevilor li s-a transmis că trebuie să se transfere. Situația a apărut la Liceul Tehnologic „I.C. Brătianu” din Nicolae Bălcescu, unde funcționează o singură clasă de seral, elevii fiind în clasa a XII-a. Pentru a obține diploma de absolvire a a liceului elevii trebuie să parcurgă inclusiv clasa a XIII-a seral, relatează adevărul.ro.
Și profesorii și elevii spun că au fost anunțați că de la 1 februarie clasa nu mai poate funcționa, pentru că s-a coborât sub numărul minim (15 în cazul lor) cu care poate funcționa formațiunea de studiu, iar solicitarea pe care a înaintat-o directorul școlii, ca Inspectoratul Școlar Județean să aprobe funcționarea sub acest efectiv, a fost respinsă. Între timp funcționarea sub efectivul minim se reanalizează, decizia din 13 ianuarie fiind revocată.
Situația se întâlnește la Liceul Tehnologic „I.C. Brătianu” din localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța.
Aici a fost înființată, în anul școlar 2023-2024, o clasă a XI-a liceu seral. S-au înscris foști elevi ai școlii, dar și elevi care au urmat cursurile altor licee/școli profesionale și care, după ani buni, au decis că vor să finalizeze cursurile liceale și chiar să susțină examenul de Bacalaureat. Sunt adulți din localitate, care lucrează și cărora le va fi mult mai greu să se deplaseze într-o altă localitate pentru studii.
La început, numărul celor înscriși a fost peste 15. În cursul lunii noiembrie 2024, când efectivul clasei ajunsese la 15 elevi, o elevă s-a prezentat la liceu și a solicitat să i se elibereze dosarul, anunțând că se retrage. De aici ar fi început problemele. Chiar în acea perioadă, spun mai mulți profesori din școală, la nivelul unității era în derulare o inspecție generală.
Cert este că directorul școlii a anunțat Inspectoratul Școlar Județean Constanța că prin plecarea elevei efectivul clasei a scăzut la 14, directorul solicitând, totodată, aprobarea IȘJ pentru a se putea funcționa în continuare cu acest număr de elevi.
IȘJ Constanța a decis în schimb, în 13 ianuarie 2025, să respingă solicitarea. Li s-a dat totodată celor 14 elevi varianta de a alege transferul la alte unității școlare care organizează cursuri de liceu-seral și se află în aceeași arie teritorială. Iată care sunt acestea: Liceul Tehnologic „Tomis” Constanța – care are 6 locuri disponibile pentru domeniul de pregătire – Construcții, instalații și lucrări publice (similar cu cel pe care îl urmau la Nicolae Bălcescu), respectiv 7 locuri libere pe domeniul -Mecanică. Alte două unități de învățământ, a fost informată școala din Nicolae Bălcescu, au locuri libere la seral, dar în alte domenii. Astfel, ar mai fi un loc liber la Liceul Tehnologic Cogealac – domeniul de pregătire Protecția mediului, și alte trei locuri la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, domeniul de pregătire Turism și alimentație. La liceul din Constanța există posibilitatea de a fo cazați în cămin (cu un cost de 200 lei/lună).
„Menționăm că prin transferul celor 14 elevi de la Liceul Tehnologic „I.C. Brătianu” la unul sau mai multe licee din cele menționate anterior, domeniul de pregătire și/sau specializarea acestora se va schimba, aceștia fiind obligați să susțină diferențe la modulele de specialitate”, mai era anunțată școala din Nicolae Bălcescu, prin adresa transmisă de către IȘJ Constanța, menționându-se că termenul de punere în aplicare este 31 ianuarie 2025.
„Este exclus transferul. Vor renunța, se vor lăsa”
De la primirea adresei, profesorii școlii, elevii, dar și reprezentanții administrației locale sunt în alertă și încearcă, prin depunerea de memorii și prin discuții pe care le poartă cu decidenții de la Constanța, să schimbe cursul lucrurilor. Profesorul Luigi Frigioiu este unul dintre cei care s-au adresat IȘJ Constanța, atrăgând atenția, printr-un memoriu, că „această clasă s-a format pentru a ajuta cetățenii comunei care, vârsta școlară, s-au aflat în imposibilitatea de a-și termina studiile”.
„Ne-am aliniat tendințelor generale și am încercat să oferim educație pentru toți. Prina ceastă acțiune am intervenit cu măsuri integrate la nivelul comunităților rurale vulnerabile, cum este cea din comuna Nicolae Bălcescu, comună cu 5.000 locuitori. Astfel, am încercat să prevenim abandonul școlar și să facilităm tuturor cetățenilor accesul la educație de calitate”, mai menționează profesorul.
Luigi Frigioiu este convins că dacă se va merge cu decizia până la capăt cei mai mulți nu se vor transfera.
„Nu au cum să se ducă în altă parte. Poți să îi lași în mijlocul anului școlar așa? Că toți au familii. Suntem la 30 de km de Constanța. Nici nu mai circulă microbuze. Este exclus transferul. Ei se vor lăsa, vor renunța”, spune profesorul, pentru „Adevărul”.
Un alt profesor atrage atenția că printre elevi sunt adulți care s-au întors la școală după zeci de ani. Una dintre eleve are 60 de ani și își dorește mult să finalizeze studiile.
„Nici noi nu am mai auzit de o astfel de decizie adoptată în timpul anului școlar, dar, aparent, prin decizia IȘJ, se poate. (...) Elevii sunt terminați, pentru că toată lumea muncește. Am o doamnă care a împlinit acum 60 de ani și vine zi de zi, deși muncește. Sunt terminați că ar însemna să facă naveta la „Tomis”, în Constanța. Iar toți sunt din sat. Și domnul director, și primarul, toți-toți, ne-am mobilizat toți. Se chinuie, săracii, să facă toate demersurile”, a declarat profesorul.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp