Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ovidius" in rand cu cele mai importante universitati tehnice din Europa si Asia

ro

31 Aug, 2009 02:22 2845 Marime text

advert.jpgInterviu cu prof.univ.dr.ing. Niculae Peride, Prorector pentru probleme de dezvoltare instituţională şi cooperare regional al Universităţii "Ovidius" Constanţa

În perioada 1-4 septembrie a.c., Universitatea „Ovidius" va fi gazda unei prestigioase manifestări ştiinţifice internaţionale de mecanică computaţională a materialelor, International Workshop on Computational Mechanics of Materials, IWCMM. Domnule prorector prof.univ.dr. Niculae Peride, în calitate de organizator al evenimentului, ce amănunte furnizaţi cititorilor noştri?

- International Workshop on Computational Mechanics of Materials a fost iniţiată pentru prima dată în 1991 la Sttutgart de către profesorul Siegfried Schmauder. Apoi a continuat să se desfăşoare anual, cele două ediţii care au susccedat s-au desfăşurat la Institutul de Testare şi de rezistenţă a materialelor (IMWF). Datorită marelui interes arătat de cercetătorii şi profesorii participanţi la workshop şi a înaltei ţinute academice, a actualităţii temelor dezbătute manifestarea a ajuns la o recunoaştere mondială, ea desfăşurându-se până acum în afară de Germania, în universităţi tehnice din Austria, India, Polonia, Franţa, China. Astfel, acum doi ani, la Paris, anul trecut la Beijing, în 2010 la Londra, iar anul acesta la Constanţa.

-Înainte de a ne oferi şi alte informaţii, să lămurim în câteva cuvinte aria de interes a acestei manifestări destul de restrictivă tematic, din câte se poate citi.

-Conferinţa are în vedere un domeniu care presupune un întreg proces intelectual. Cuprinde conceperea unui model matematic şi fizic a fenomenului studiat, stabileşte funcţia modelului printr-o ecuaţie matematică, presupune într-o altă etapă rezolvarea analitică şi/ sau numerică pe calculator şi, în fine, o ultimă etapă care să confirme rezultatele metodei experimentale de confirmare sau infirmare a rezultatelor calculului. Este un domeniu interdisciplinar care are la bază matematica, IT, cunoaşterea mecanicii şi folosirea tehnicilor experimentale.

-Prin ce s-a făcut cunoscută Universitatea „Ovidius" şi, implicit, România pentru a fi acceptată printre aceste ţări cu o puternică activitate şi bază ştiinţifică?

-Datorită participării constante la aceste workshopuri cu lucrări de calitate, de actualitate teoretică şi practică. În acest workshop Universitatea „Ovidius" reprezentă România, ţara noastră având o bună vizibilitate în domeniul ingineresc.

-Vorbiţi-ne,vă rugăm, despre participanţii la această ediţie care vor fi oaspeţii universităţii noastre?

-Au confirmat prezenţa 50 de participanţi din 12 ţări, s-au înscris cu lucrări 38, personalităţi reputate în ştiinţa materialelor, bio-metarialelor, materialelor compozite etc. Printre acestea se numără profesorul Sieefried Schmauder, iniţiatorul manifestării, şi profesorul Sadowski din Polonia.

-Pentru un necunoscător simpla enunţare a domeniilor crează inevitabil o asociere cu practica. Unde pot fi aplicate aceste cercetări de ultimă oră pe care le veţi dezbate în cadrul workshop-ului?

-Aplicaţiile acestor teme vor fi folositoare în domeniul industriei auto pentru cunoaşterea comportamentului dinamic, aplicaţii medicale în chirurgie, protezare-, aplicaţii militare, aplicaţii industriale, prezicerea fenomenelor naturale- geologie, meteo, şi nu numai.

-Cum vor fi făcute cunoscute cercetătorilor lucrările workshop-ului?

-Lucrările prezentate vor fi recenzate de către 2-3 referenţi de renume internaţional şi vor fi publicate în prestigioasa revistă Computational Material Science ce apare la editura Elsevier, una dintre cele mai importante edituri din lume, avându-i ca editori pe H.Dreysse şi Siegfried Schmauder. Este o revistă lunară, cotată ISI, cu un factor de impact pe ultimii 5 ani de 1,85 iar pe anul trecut de 1,54.

-Care va fi contribuţia Universităţii Ovidius la această manifestare?

-Cadre didactice universitare de la Ovidius vor participa cu 5 lucrări la cele 4 secţiuni ale conferinţei şi în acelaşi timp vom acorda sprijinul logistic necesar bunei desfăşurări a manifestării. Cei 5 reprezentanţi ai Universităţii „Ovidius" ca prim-autori ai unor lucrări ştiinţifice sunt: prof.univ.dr.ing. Niculae Peride, prof.univ.dr.Marius Crăciun, şef lucrări dr.ing.Bogdan Rădoi, şef lucrări dr.ing. Ana Maria Topalu, lect.univ.dr. Corneliu Oprea.

-Ce program veţi oferi oaspeţilor pentru a cunoaşte mai bine oraşul şi judeţul nostru?

-În prima seară, participanţii vor audia un concert simfonic susţinut de membrii orchestrei simfonice a Teatrului naţional de operă şi balet Oleg Danovski, acţiune susţinută de Consiliul judeţean. În ultima zi a şederii la Constanţa oaspeţii vor putea participa la o excursie în deltă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mirt 05 Jun, 2010 22:42 poate ca se remarca la activitati practice si tehnice,cum ar fi solutii legate de diverse ansamble cum zicea si prof.phd.mirceah.orasanu