Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:46 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Părinții vor ca ultima săptămână din semestrul I să fie online. Ce spune șeful IȘJ Constanța

ro

11 Jan, 2022 00:00 2132 Marime text
  • Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România dorește ca ultima săptămână din semestrul I să fie online pentru a preveni un nou val de infectări în școli, având în vedere lipsa testelor de salivă.
  • Elevii nu vor mai avea parte de vacanța de o săptămână dintre cele două semestre.
  • Șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța a decrata pentru Ziua de Constanța că IȘJ Constanța nu a primit niciun document de la Asociația Părinților. 
Situația critică a testelor de salivă ce ar trebui distribuite în școli a creat îngrijorări în rândul părinților.
 
Părinții au transmis printr-un comunicat nemulțumirea față de lipsa măsurilor ce ar fi trebuit să fie luate având în vedere că nu vor mai primi testele covid:
 

„Din 10 ianuarie toți elevii ar trebui să revină în bănci, după o perioadă de mobilitate crescută, în timp ce cazurile zilnice cresc într-un ritm accelerat.
 
În ciuda faptului că valul 5 a debutat, iar tuplina Omicron prezintă risc suplimentar pentru copii, Guvernul României nu ia nicio măsură de
prevenție în școli. Țările care au ales să inceapă școala cu prezență fizică au sporit numărul de teste efectuate elevilor sau au instituit lockdown total pe o perioadă limitată de timp pentru a stinge focarele de grup după petrecerile de Sărbători. În schimb, noi suntem anunțați că nu se va mai
testa deloc(!!!) săptămâna viitoare și nici alte restricții nu se impun la nivel național.
 
După 2 ani de pandemie, pare că sănătatea publică este dusă în derizoriu, iar măsurile anunțate pentru începerea școlii sunt de-a dreptul hilare de tipul „deschideți geamurile în clasă”. Nu considerăm că era nevoie de o pandemie pentru a aerisi o încăpere sau a ne spăla pe mâini. Ne întrebăm ce mai urmează în urma acestor “mari ședințe” de Guvern? Să ne spună că spălatul pe dinți este necesar?!
Ne cerem scuze pentru tonul sarcastic dintr-un comunicat oficial, dar ne aliniem acestui mod pueril de a trata sănătatea copiilor noștri.“


Părinții consideră că prezența fizică a elevilor în unitățile de învățământ ar putea accelera numărul cazurilor de infectări cu virusul Sars-Cov-2.
 

„Specialiștii din domeniul medical avertizează că începerea cursurilor cu prezență fizică accelerează masiv transmiterea intracomunitară, școala fiind un vector de transmitere, cu atât mai mult în lipsa testării și recomandă un minim de o săptămână de predare online dat fiind faptul că autoritățile abilitate se dovedesc încă o dată total nepregătite pentru a gestiona situația actuală.“

 
Ce solicită părinții Ministerului Educației
 

„În ceea ce privește Ministerul Educației, îi solicităm ferm să se retragă din deciziile de sănătate publică și să se concentreze pe a livra de urgență(după 2 ani!) dispozitivele necesare în mediul rural și mediile defavorizate. Ministerul Educației trebuie să lase deoparte păreri de ordin personal, precum și atașamentul de o „normalitate” care nu mai există și să se alinieze tărilor membre U.E. unde educația nu se mai desfășoară ca în 2019.


 
Așa cum recomandă României și Comisia Europeană, tranziția pe perioade limitate de timp către metodele alternative de predare: online sincron, hibrid, învățare mixtă(blended learning) trebuie să fie facilă și utilizată ori de câte ori contextul pandemic o impune.
 
În vederea stopării focarelor din vacanță și pentru a oferi un răgaz autorităților pentru a pregăti eficient funcționarea școlilor cu prezență fizică, inclusiv procedura de testare eficientă, cerem Ministerului Educației trecerea cursurilor în online sincron în ultima săptămână a semestrului I (10-14 ianuarie 2022).
 
Pentru a evita problemele ce derivă din lipsa de predictibilitate pentru familiile cu preșcolari sau școlari în ciclul primar care necesită supraveghere din partea părinților, se poate implementa modelul Austriei utilizat la debutul valului Omicron: unitățile de învățământ rămân deschise pentru preșcolari și ciclul primar, dar decizia de a se prezenta fizic la școală sau de a urma cursurile online aparține familiei.
 
Menționăm faptul că nu există niciun dezavantaj din punct de vedere educațional, ultima săptămână a semestrului fiind dedicată feedback-ului legat de teze, teste sau proiecte, încheierii mediilor și altor activități de ordin administrativ dat fiind faptul că se trece direct în semestrul II, cum ar fi: transferurile școlare, mandatele noilor directori ce necesită alte încadrări la clasă, alte orare, precum și consiliile profesorale. Scopul acum ar trebui să fie încetinirea pe cât posibil a valului 5 și pregătirea efcientă a școlii cu prezență fizică astfel încât etapele de predare și consolidare ale procesului educațional din semestrului 2 să nu mai fie afectate ca în semestrul I.
 

În ceea ce privește Ministerul Sănătății, solicităm domnului ministru al sănătății Alexandru Rafila, în calitatea sa de specialist în domeniul medical și reprezentant OMS, să se alăture demersului nostru. Pentru educație există soluții de a se adapta contextului actual, nu sănătatea elevilor trebuie să se adapteze educației.
 
Singurul criteriu de funcționare al școlilor: 60% angajați din unitățile de învățământ vaccinați nu este recunoscut ca fiind aprobat de Ministerul Sănătății, INSP sau CNSU conform răspunsurilor acestora în baza legii 544/2001 și solicităm revizuirea acestuia. “Turma” școlii include preponderent elevii, astfel încât acest criteriu a fost eronat implementat de Ministerul Educației.
 
De asemenea, nu există date legat de procentul de vaccinare cu booster al cadrelor didactice, vaccinarea din februarie-martie 2021 nu mai este în mod sigur eficientă. Reamintim că tările care au ales prezența fizică au ajuns deja la un procent mare de vaccinați cu doza booster la nivel
național.“

 
Anul școlar 2021-2002 a suferit modificări în structura sa din cauza contextului oandemic în care ne aflăm.
 
Săpămâna aceasta este săptămâna în care se vor încheia mediile la toate disciplinele, urmând ca semestrul II să înceapă. Din păcate, elevii nu vor mai avea parte de clasica vanță intersemestrială, singura semestrul I și semestrul II fiind despărțite de un singur weekend.
 
Prin urmare, elevii doresc ca activitatea didactă să se desfășoare fizic în sălile de curs pentru a-și putea încheia situația școlară din acest semestru.
 
Șeful Inspectoratul Județean Constanța, Sorin Mihai, a transmis pentru ZIUA de Constanța, că IȘJ Constanța nu a primit niciun document de la Asociația Părinților.
 

„IȘJ nu a primit niciun document de la Asociația Părinților. O astfel de solicitare trebuie susținută legislativ sau argumentată temeinic. Nu îmi pot imagina care ar fi argumentarea, dar orice opinie poate intra într-o discuție, atât timp cât își dovedește relevanța.“ a mai adăuga Sorin Mihai, șeful IȘJ Constanța.
 
„Elevii vor fi la școală, conform ordinului de ministru privind structura anului școlar“, a mai adăugat Sorin Mihai.

 
Referitor la testele de salivă pentru școlari și preșcolari, șeful IȘJ a declarat pentru ZIUA de Constanța:
 

„S-a discutat în ultima ședință convocată săptămâna trecută de domnul prefect, pentru pregătirea județului pentru valul 5. Deocamdată ISU nu are date. În ziua în care le primim le și distribuim către toate unitățile de învățământ.“

 
Șeful IȘJ a declarat situația infectărilor din unitățile de învățământ constănțene.
 

„Conform datelor transmise vineri (n.r. 7 ianuarie 2022) de DSP Județeană Constanța, 34 de elevi și 1 preșcolar au fost depistați pozitivi la testele efectuate. Conform datelor centralizate vineri de către IȘJ Constanța, 27 de clase din județ au activitatea suspendată la nivelul unității de învățământ, ca urmare a cazurilor depistate pozitiv.“

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursă foto: Pixabay
 
Citește și:
 
Spunem „adio!“ testelor de salivă pentru elevi și preșcolari? Achiziția acestora a fost blocată (VIDEO)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii