Patru elevi și doi profesori de la Liceul „Lazăr Edeleanu” Năvodari au luat parte la proiectul Erasmus K210, derulat în Turcia (GALERIE FOTO)
Patru elevi și doi profesori de la Liceul „Lazăr Edeleanu” Năvodari au luat parte la proiectul Erasmus K210,
28 Oct, 2024 12:06
ZIUA de Constanta
1550
Marime text
În perioada 14-21 octombrie 2024, un grup de patru elevi (Maria, Cătălin, Iulian și Alex) și doi profesori(coord. Alina Bulgariu și Cristina Vasile) de la Liceul Tehnologic ”Lazăr Edeleanu” Năvodari, au fost plecați în proiect ERASMUS în Turcia, regiunea Adana, unde au încercat să găsească răspunsuri sau să descopere în fapt realitățile unor concepte abstracte, de exemplu ”moștenirea culturală”.
Proiectul în care cei șase reprezentanți ai liceului au participat la activitățile din Adana este un Erasmus K210, alături de parteneri din Portugalia și Italia și, evident, gazdele, partenerii turci. Este prima mobilitate a proiectului care se intitulează ” The culturesteps from past to future”și a reprezentat un intro puternic, în forță, în acest demers dezirabil, necesar, de chestionare a valorilor care caracterizează un popor, a identității noastre, dar, permanent, cu gândul către ceea ce vom lăsa moștenire- tangibilă și intangibilă generațiilor viitoare.
„Activitățile desfășurate pe parcursul acestor zile au fost vii, au necesitat atenția observării și a descoperirii, dar au fost prilej de uimire cu ceva curiozitate satisfăcută. Acest ”intro” de care aminteam a presupus și deplasări pe distanțe mari, dar și vizite și conferințe despre ce presupune moștenirea culturală în perimetrul orașuilui. Fie că a fost turul orașului Adana- cu opriri în locurile de referință- Podul de piatră, Ulucami, Moscheea Sabanci, Conacul familiei Ramazan, Muzeul din Adana(cu multiplele lui secțiuni), fie că au fost vizite impresionante prin vechimea locurilor și prin mărturiile pe care aceste locuri le oferă despre existența noastră pe pământ – orașul antic Anavarza, Muzeul în aer liber Aslantaș sau cetatea antică Kastabala, toate aceste experiențe au îmbogățit sufletește, dar și academic, pe toți participanții în proiect. Liceul-gazdă - ”Șehit Cafer Kașan” Anadolu a fost locul de întâlnire pentru prezentările fiecărei țări despre specificul acestora și a unui element definitoriu pentru identitatea fiecărei țări participante, echipa noastră alegând, previzibil, IA, acest obiect vestimentar cu care ne mândrim. De asemenea, tot aici a avut loc festivitatea de încheiere a proiectului și înmânarea certificatelor.
Ultima activitate, de altfel cea mai provocatoare în toate formele, a fost deplasarea în Cappadochia, un ținut unic în lume, cu o istorie impresionantă, dar și cu o geografie care activează centrii imaginației, prin formele pe care zona le propune, forme demne de arhitecți renumiți, ele fiind totuși elemente ale hazardului naturii.
A existat și o latură puternic senzorială a acestui demers cultural, în zona gastronomicului- un atelier de pregătire a unui fel de mâncare specific zonei, o ”alfabetizare” a tot ceea ce înseamnă ”adana kebap”, preparat care a făcut deja istorie.
Elevii, dar și profesorii au învățat, s-au bucurat de acest prilej unic, de a fi în proximitatea unui chef bucătar care a împărtășit din secretele acestui fel de mâncare. Atelierul a fost, de asemenea, prilej de discuții la masă despre obiceiuri, legende comune tuturor țărilor implicate, dar și un mod plăcut de socializare, de descoperire reciprocă.
Doar o întâmplare fericită a făcut ca exact în acest interval al mobilității să se desfășoare, în acest oraș, un Festival al Gusturilor, un spectacol viu și autentic a tot ceea ce reprezintă Adana- de la mâncăruri, dulciuri specifice, spectacole de muzică tradiționale sau, pur și simplu, scene de viață prezentate artistic pentru un plus de culoare. Experiența acestei mobilități reprezintă nu doar o conștientizare a ceea ce avem, a tot ceea ce a fost, dar, mai ales, a ceea ce vrem să transmitem și să oferim generațiilor viitoare”, se arată în comunicatul de presă al instituției.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii