Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:46 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru unii liceeni, Bacalaureatul este un joc de noroc. „Îl iau, bine, nu-l iau, ce contează, plec la muncă în străinătate!“

ro

05 Jul, 2018 00:00 4840 Marime text

Dacă săptămâna trecută am încercat să argumentăm necesitatea introducerii examenului de admitere în clasa a IX-a, cu procente ce dovedesc că sistemul românesc de învăţământ îşi fură căciula cu statistici ale inteligenţei mistificate, ieri am avut confirmarea.
De câteva generaţii încoace, cei patru ani de liceu au devenit un soi de prelungire a unui chin, poate şi din cauza mirajului că se poate să câştigi bani afară şi fără şcoală sau pentru că studiile au ajuns să conteze prea puţin într-un dosar de angajare.

Licee cu niciun candidat la Bac 

Un reputat cadru didactic constănţean ne atrăgea atenţia, ieri, asupra faptului că avem 61% rata de promovare la Constanţa doar pentru că o mare polarizare a rezultatelor bune vine dinspre câteva licee din oraş şi mai puţin bune în judeţ, cu mulţi respinşi şi foarte mulţi care nu s-au prezentat la examen.
 
Dacă în mediul rural se poartă discuţii serioase între liceeni şi profesor, pentru a conştientiza probabilitatea unei reuşite la Bacalaureat, la oraş se merge la ambiţie: ce-o fi o fi. De altfel, Bacalaureatul a ajuns un fel de joc de noroc, prea mulți liceeni gândindu-se că dacă nu îl promovează vor pleca la muncă în străinătate.
Şi ca dovadă a celor afirmate, anul acesta au fost licee în mediul rural care nu au avut niciun candidat înscris la Bacalaureat, cum este cazul Liceului Tehnologic Crucea sau al Liceului Tehnologic „Radu Prişcu“ din Dobromir. La Liceul Tehnologic Ciobanu din şapte înscrişi trei nu s-au prezentat, iar ceilalţi patru au fost respinşi, la Liceul Tehnologic Independenţa din cinci candidaţi înscrişi trei au reuşit, la Liceul Tehnologic „Nicolae Istrăţoiu“ Deleni, din zece înscrişi cinci au fost respinşi, ceilalţi neprezentându-se.
 
La Liceul „Carsium“ Hârşova, din 20 de înscrişi unul singur a reuşit, la Liceul „Regele Carol I“ din Ostrov, din 30 de înscrişi doar cinci au reuşit, la Liceul „Nicolae Dumitrescu“ din Cumpăna, din 26 înscrişi s-au prezentat 16 şi doi au reuşit să promoveze Bacalaureatul.
O confirmare vine din partea Liceului Cobadin, despre care se aud multe lucruri frumoase, ca dovadă că din cei 94 de înscrişi au reuşit să promoveze examenul 37.

Colegii tehnice cu pretenţii nejustificate 

Vă mai amintiţi că la aflarea veştii că le va fi tăiată o clasă de a IX-a în anul şcolar 2018-2019 cadrele didactice de la Colegiul Tehnic „Tomis“ au protestat, simţindu-se jignite de această hotărâre? Iată că la Bacalaureatul 2018, din 42 de absolvenţi care s-au înscris pentru a susţine examenul, 12 nu s-au prezentat la probe, iar ceilalţi 28 nu au reuşit să obţină nici măcar media 6, fiind declaraţi reuşiţi doar doi candidaţi.
 
La Colegiul Tehnic Energetic, din cei 94 de candidaţi înscrişi, doar 15 au fost declaraţi reuşiţi şi 12 nu s-au prezentat la toate probele examenului.
 
La Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa, unde din centrul de examen a fost eliminat singurul elev al acestei sesiuni de Bacalaureat, 112 elevi au reuşit să promoveze, 53 fiind respinşi şi doar doi absenţi.
 
Nici cele trei licee considerate de elită ale Constanței nu au fost ferite de... ghinioane, atât Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, cât și Liceul Teoretic „Ovidius“ având câte doi candidați picați, iar la Liceul Teoretic „Traian“ sunt trei respinși. La Colegiul Național „Mihai Eminescu“ au picat Bacul 11 liceeni, iar la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu“ nu au promovat acest examen 10 candidați. În schimb, la Liceul Teoretic „George Călinescu“, din 151 de candidați înscriși au fost respinși doar cinci.
 


Conform statisticii furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, anul acesta, din cei 2.783 de candidați promovați, 805 au avut medii între 8 și 8,99, 797 între 7 și 7,99, 601 între 9 și 9,99 și 578 între 6 și 6,99. 
 
Într-un clasament la nivel național, în sesiunea iunie-iulie 2018, rata de promovare a Bacalaureatului a fost de doar 67,7%. Anul trecut, au promovat în prima sesiune a Bacalaureatului 71,4% din totalul celor înscriși. În București, rata de promovare a Bacalaureatului a fost de 72,86%, iar în Cluj nivelul de promovare este de 81,14%. În Prahova, au promovat peste 68% dintre elevi, iar în Constanța 61%.
 
 Dar să privim și partea... plină a paharului și să precizăm că din cele 104 medii de 10 obținute la nivel național la această sesiune de Bacalaureat, două au fost înregistrate la Constanța, de către doi elevi de la Liceul Internațional de Informatică: Horia Culea (deja admis la Delft University of Technology, din Olanda, specializarea „Computer science and Engineering“), și Ana Maria Milcu.

 Potrivit calendarului anunţat de Ministerul Educaţiei Naţionale, a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 va avea loc în perioada 20 august - 6 septembrie 2018.
În zilele de 10 - 13 iulie are loc înscrierea candidaţilor, iar pe 27 iulie se vor înscrie candidaţii care au promovat examenele de corijenţe.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii