Pierdere incomensurabilă pentru învățământul și cultura constănțene „Profesorul Valentin Sgarcea va trăi în sufletele celor care au avut șansa de a-l întâlni!”
Pierdere incomensurabilă pentru învățământul și cultura constănțene: „Profesorul Valentin Sgarcea va
07 May, 2019 05:27
ZIUA de Constanta
7733
Marime text
Inexorabilă soartă pentru „soldatul adevărului”, prof. Valentin Sgarcea... O veste cumplită pentru învățământul constănțean, dar și pentru comunitatea culturală de la malul mării avea să ne parvină în miez de noapte.
Mesajul primit din partea inspectorilor școlari Cristina-Maria Ivan și Ana-Maria Panțu omagiază personalitatea celui căruia de luni, 6 mai 2019, ne vom adresa cu A FOST…
Pios omagiu
După o grea și nedreaptă suferință, Domnul Profesor Valentin Sgarcea, un om minunat, „un soldat al adevărului”, un etalon de modestie, demnitate și de profesionalism a ajuns la capătul lumii, unde sfârșesc durerile... Omul care nu a fost un răsfățat al destinului, care în prezența necazurilor, a constrângerilor nu s-a dat bătut, ci a scos din ele pofta de a trăi și de a demonstra că se poate trăi vertical și autentic, omul care a scos la iveală tot ce a fost mai bun din copiii și oamenii pe care i-a întâlnit, Domnul Profesor a plecat spre cerul înstelat …
Profesor în învățământul preuniversitar constănțean (1974-2016), membru fondator al Centrului teatral Thespis din Timișoara, scenarist, regizor, autor a peste 50 de cronici dramatice publicate în presa culturală, autor a patru volume de proză și dramaturgie La marginea mării (1983), Invers (coautor), 1994, Întâmplări din preajma ta (2000), Teatru... și nu numai (05.05.2018), Domnul Profesor Valentin Sgarcea va trăi în sufletele elevilor, ale profesorilor, ale oamenilor care au avut șansa de a-l întâlni, de a-l cunoaște și de a-l înțelege. A debutat cu proză în revista Echinox (1980), ca autor dramatic, cu farsa într-un act Tranzacția (1988), în regie proprie. A fost redactor-șef al săptămânalului constănțean Varianta (1993-1994), a fost consilier al Editurii Leda. A publicat proze satirice, articole de opinie, cronici de carte, foiletoane în Mangafaua, Tomis, Cațavencu, Dreptatea, Varianta, Agora, Ex Ponto, a obținut peste 20 de premii și trofee naționale ca scenarist, regizor și animator a numeroase trupe de elevi, studenți și intelectuali.
Citesc cu mare plăcere, devorez cărțile, ador poezia, îmi plac solitudinea și ideile (în câteva chiar locuiesc) și îl caut pe Dumnezeu în toate: în copacul cu care stau zilnic de vorbă, în firul ierbii, în cerul înstelat pe care-l cercetez cu uimire copilărească. Fac alergie la tupeu, impostură, aroganță, lașitate, nedreptate. Acestea sunt doar câteva dintre gândurile domnului profesor așternute pe hârtie și care i-au fost crez în această viață ...
Drum lin, Domnule Profesor! Tatăl ceresc să vă aibă în grijă!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii