Pledoaria Comitetului Judeţean al Părinţilor Constanţa pentru învăţământul profesional „Expresia «Ce-o să spună lumea?» a distrus multe şanse de viitor“
Pledoaria Comitetului Judeţean al Părinţilor Constanţa pentru învăţământul profesional: „Expresia «Ce-o
16 Sep, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2833
Marime text
Legiferat în anul 2015, învăţământul profesional dual se organizează după terminarea clasei a VIII-a şi numai la solicitarea agenţilor economici, pe baza unui contract de muncă, încheiat între agentul economic şi elev.
Practic, învăţământul dual acordă absolvenţilor posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare.
În Constanţa, astăzi, învăţământ profesional dual se întâmplă pentru nişte service-uri, hoteluri şi magazine tip supermarket.
Plecând de la aceste avantaje bilaterale - atât pentru elev, cât şi pentru angajator -, încă neexploatate la potenţialul maxim în Constanţa, la finele lunii iulie avea loc la Constanţa, la iniţiativa vicepreşedintelui Comitetului Judeţean al Părinţilor Constanţa, Ciprian Lepădatu (foto), prima conferinţă regională pe tema Învăţămantului Profesional Dual,
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/invatamant/eveniment-la-constanta-invatamantul-dual-parte-a-solutiei-problemelor-pietii-de-munca-din-viitor-galerie-foto-696478.html dedicată antreprenorilor care resimt acut lipsa forţei de muncă calificate.
„Din păcate, se pleacă de la foarte proasta impresie că cei din şcoala profesională sunt codaşii claselor”
În avanpremiera acestei a doua conferinţe regionale, am stat de vorbă cu Dan Cernat şi Ciprian Lepădatu, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Comitetului Judeţean al Părinţilor Constanţa, iniţiatorii acestui demers, pentru a afla ce-i mână în lupta cu un sistem viciat de mentalităţi încremenite în desuet. „De la trista experienţă trăită cu propriul copil, care anul acesta a trecut clasa a IX-a şi care nu a primit niciun fel de consiliere pentru viitorul ei şi pentru a înţelege ce drum să aleagă”, afirma Dan Cernat.
Iar Ciprian Lepădatu a adăugat: „Tot din convingeri personale, pentru că m-am gândit în primul rând la viitorul copiilor mei, care acum sunt în învăţământul primar şi nu ştiu ce oportunităţi ar mai putea avea peste un deceniu şi mai mult! Încerc de pe acum să le găsesc aptitudinile şi dorinţele. Li se inoculează de mici că trebuie neapărat să ajungă la teoretic, cu riscul de a fi vânzători la fast-food cu diplomă de universitate.
Cum poţi să crezi că vrei profesa avocatura şi vei fi angajat când în ofertele de job în oraşul Constanţa nu există «Angajez avocat». Ca să ai o şansă tu, din marea masă.
Dar tot la fel şi noi, ca părinţi, ar trebui să conştientizăm mai bine că trebuie să oferim şansa copilului nostru de a învăţa şi lucruri practice, poate în a-şi dezvolta o aptitudine. Expresia «Ce-o să spună lumea!» a distrus multe şanse de viitor.
De aceea ne-am propus campania «Munca e benefică», pentru a oferi argumente... vecinilor care ne subestimează. Plecând chiar de la salariul mai mare decât al lui...
Habar nu am ce va dori fiul meu să fie, dar pentru marea majoritate dintre copiii noştri profesionala este una dintre bunele soluţii, sigură, care oferă salarii mult peste medie încă din clasa a XI-a. Un venit de 2.500 – 3.000 lei ar putea să-ţi dea un start foarte bun în carieră.
Din păcate, se pleacă de la foarte proasta impresie că cei din şcoala profesională sunt codaşii claselor. Sunt de părere că au avut de luat o decizie la un moment dat. De aceea, anul acesta ne-am propus trei lucruri. 1. În primul rând să promovăm ceea ce înseamnă învăţământ profesional şi dual, prin asociere către companii, autorităţi. 2. Facem campanie cu sloganul Munca e benefică! Și ne adresăm părinţilor şi copiilor încercând să le explicăm care sunt avantajele muncii nu numai din punct de vedere teoretic – ne-am plictisit de teorie -, ci pur şi simplu prezentăm faptic cum s-a ajuns ca un carmangier sau un tractorist să aibă un salariu mai mare decât un licenţiat ajuns să vândă în mall. Și 3. Încercăm să fim cât mai aproape şi să construim programe vocaţionale, să consiliem elevii şi cadrele didactice cu privire la cum e de făcut şi ce e de făcut pentru viaţă, pentru stabilitate, pentru un viitor clar şi bine definit.
Școala profesională nu este un drum închis. După trei ani de studii ieşi cu o meserie şi poţi foarte bine să-ţi continui studiile la seral şi să dai Bacalaureatul. Există companii care şi-au trimis angajaţii şi i-au susţinut în a-şi finaliza studiile”.
Profesionişti cu experienţă practică împărtăşesc succesul!
Mâine, începând cu ora 14:00, la Tomis HUB Biblioteca Colorată, Tomis Mall, Constanţa, va avea loc cea de-a doua Conferinţă Regională la care vor fi prezenţi unii dintre cei mai implicati profesionişti cu experienţă practică în dezvoltarea Școlii Profesionale în Sistem Dual din România.
Dorin Șaramet este cel care, prin Asociaţia DWK „Fit for Future“, a pus bazele Școlii Profesionale Germane Kronstadt Braşov (SPGK), un exemplu de succes în implementarea acestei soluţii.
Dorin Culic, proprietar RECMOTOR PPD, Bihor, cel care, cu ajutorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, implementează Învăţământul Profesional Dual în cadrul service-urilor auto din Oradea.
Cornel Bertea Hanganu, proprietar ASCEDO Internaţional, cel care a fundamentat şi construit cadrul legal pentru dezvoltarea Şcolii Profesionale în Sistem Dual în România la nivel guvernamental şi care, prin conceptul Şcoala fără Şomeri, a ajutat la dezvoltarea a peste 200 de clase de Dual.
Magda Bei, proprietar GRAPHTEC, Constanţa, cea care a înţeles de la prima Conferinţă organizată de ce trebuie să implementeze sistemul Învăţământului Profesional Dual în compania ei.
Participarea la cea de-a doua conferinţă regională de mâine este gratuită în limita locurilor disponibile şi se face pe baza completării formularului de participare pe care îl veţi regăsi pe pagina de Facebook. Informaţii suplimentare vă pot oferi fie telefonic, la numărul 0723449460, fie prin adresa de e-mail lciprian@gmail.com
Sursa foto: Ciprian Lepădatu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii