Pregătirea ofiţerilor de marină, „teatru de război“ pentru Colegiul Nautic Român şi Academia Navală „Mircea cel Bătrân“
Pregătirea ofiţerilor de marină, „teatru de război“ pentru Colegiul Nautic Român şi Academia Navală„Demersurile pe care le-am iniţiat sunt perfect legale“
„Nu a mai fost nevoie de studii superioare, ci doar de studii postliceale“
Pe de altă parte, Vergil Chiţac, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că toate demersurile instituţiei de învăţământ pe care o conduce şi mai ales ale sale „au fost făcute pentru a restabili legalitatea în domeniul educării şi formării profesionale a viitorilor ofiţeri de marină“. „Există o lege, anume Legea 200/2004, legea profesiilor reglementate din România care, în anexa cu numărul 2, precizează foarte clar că profesia de ofiţer maritim (de punte, mecanic sau electrician) necesită minimum trei ani de studii universitare. Or, în mod eronat, în 2010, printr-un ordin al ministrului Muncii de la acea vreme, Mihai Șeitan, ocupaţia de ofiţer punte a fost trecută din grupa majoră II, anume ocupaţii cu preocupări intelectuale, în grupa majoră III, de tehnicieni, maiştri şi asimilaţi“, declară rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“. „Cu alte cuvinte“, susţine prof. univ. dr. Vergil Chiţac, „nu a mai fost nevoie de studii superioare, ci doar de studii postliceale. Ordinul a fost contrar prevederilor Legii 200/2004, care nu a fost modificată. Despre asta este vorba“, a completat rectorul Academiei Navale.
„Nu am semnat vreodată vreun act care să pună pavilionul ţării în pericol“
Stelian Cojocaru menţionează, în acelaşi comunicat de presă, că „atacurile la adresa Colegiului Nautic Român sunt din ce în ce mai agresive şi mai dese“. Pe de altă parte, Cojocaru răspunde şi acuzaţiilor potrivit cărora ar fi încercat să vândă pavilionul românesc. „Nu am avut niciodată o calitate oficială şi nu am semnat vreodată vreun act care să pună pavilionul ţării în pericol“, subliniază preşedintele Asociaţiei Colegiul Nautic Român.
Colegiul Nautic Român a fost înfiinţat în vara lui 2010 şi este prima şcoală privată de ofiţeri de marină comercială care înjumătăţeşte timpul de pregătire pentru brevetul internaţional. Încă de la înfiinţare, acest colegiu şi-a atras o serie de critici, instituţiile de învăţământ superior cu tradiţie în pregătirea ofiţerilor de marină contestând cursurile organizate de instituţia privată.
Tags: Vergil Chitac
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp