Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prof. dr. Vasile Nicoară, premiat de Ministerul Educației francez „Dedic această distincție sărbătoririi celor 125 de ani de la înființarea Colegiului «Mircea»” (galerie foto)

ro

24 Feb, 2021 00:00 4716 Marime text

 
Ieri, în aula „Gheorghe Coriolan” a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța am fost martorii unui moment emoționant și extrem de important în cariera didactică a directorului și profesorului cu dublă specializare geografie-franceză dr. Vasile Nicoară.

Evenimentul a fost prilejuit de prezența în această instituție, care anul acesta celebrează 125 de ani de existență, a Excelenței Sale, Laurence Auer, Ambasadoarea Franței la București, ocazie cu care directorului Vasile Nicoară i-a fost decernat titlul de Chevalier des Palmes Académiques, din partea Ministerului Educației francez.

De asemenea, prof. Camelia Giuran, directorul Liceului Teoretic „George Călinescu”, și prof. Loredana Tănase, director adjunct al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, le-au fost înmânate diplomele Bacalaureatului bilingv francofon, ce urmează a fi predate celor 34 de absolvenți ai promoției 2019-2020 din cele două licee.

Din discursul adresat auditoriului prezent în aula „Gheorghe Coriolan” de Excelența Sa Laurence Auer am reținut „Excelența liceului «Mircea cel Bătrân» este și a dumneavoastră, excelența tuturor echipelor sale din activitatea de zi cu zi este și a dvs. Datorită dvs., mii de elevi au avut șansa de a deveni cetățeni inteligenți, responsabili, înarmați cultural, pregătiți pentru dezbatere, gata să ia parte la dezbaterea publică, la Uniunea Europeană, la Europa așa cum vrem s-o construim în marea familie a francofoniei”.


La finalul unui Laudatio citit chiar de ambasadoarea Franței, extrem de emoționat, prof. Nicoară a mulțumit în discursul său muncii asidue a colegilor alături de care a reușit să dezvolte o secție bilingvă, simțindu-se onorat ca prin această distincție să-i fie recunoscut atașamentul față de valorile culturii franceze, de la debutul său la catedră în urmă cu patru decenii. „De-a lungul întregii mele cariere, limba franceză mi-a oferit recompense. Am studiat-o la școală fiind a doua specializare pe diploma mea de facultate, după geografie. De asemenea, mi-a permis să cunosc, mai ales după 1989, personalități ale spațiului francofon, extrem de importante”, declara prof. Nicoară, adăugând că tot datorită acestei limbi de circulație internațională a avut șansa de a cunoaște și lucra, în calitate de director, cu echipe extraordinare, precum cea de la Alianța Franceză din Constanța ori să primească vizita unor astfel de echipe, referindu-se aici la cea de la Institutul Francez din București sau echipe cu care colaborează în calitate de vicepreședinte al Asociației Europene a Profesorilor. 
 
Distincția Ordre des Palmes Académiques  a apărut în anul 1808 la inițiativa lui Napoleon I, fiind inițial denumită Officer dʹ Académie și recompensa meritele unor membri eminenți ai universității.
În 1955, Edgar Faure, prim ministru al Franței în perioada respectivă, a instituit acest Ordre des Palmes Académiques care a înlocuit atunci distincția lui Napoleon I.
Această distincție este cel mai vechi ordin civil, fiind în același timp singura distincție imperială decernată și în zilele noastre.
Acest titlu este acordat de către Republica Franceză membrilor comunității educative - profesori sau nu –, dar acționând în domeniul educației care au adus o contribuție remarcabilă în câmpul educației. Se decernează, în egală măsură și persoanelor, din afara Franței care prin munca lor contribuie în mod excepțional la promovarea limbii și culturii franceze în lume.


Pentru merite excepționale în promovarea limbii și culturii franceze, în anul 2009, prof. Elena Cristina Zaharia, Doina Grapă și Marinela Mitrenga, de la Alianța Franceză, au fost răsplătite cu aceeași distincție.
 
La finalul evenimentului de ieri, în onoarea oaspetelui de rang înalt, Colegiul „Mircea” a invitat doi valoroși artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” – tenorul Răzvan Săraru și pianista Andrada Ștefan – care au oferit un intermezzo muzical.


Citește și:

Prin găzduirea Premiului Internațional „Marco e Alberto Ippolito“: Colegiul „Mircea“ primește recunoașterea statutului de instituție educativ-culturală europeană (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii