Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programa prea stufoasă generează vânătoarea de note. Se impune mai multă şcoală, în detrimentul vacanţelor

ro

15 Feb, 2019 00:00 2514 Marime text
Ieri, în cadrul Comisiei de dialog social, la Ministerul Educaţiei Naţionale a fost dezbătută şi structura anului şcolar 2019-2020.
 
La finalul întâlnirii, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, o voce tot mai puternică în sistem, a declarat pentru ZIUA de Constanţa: „Având în vedere că tezele trebuie susţinute cu cel puţin trei săptămâni înainte de încheierea semestrului, am propus ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie 2019. De asemenea, pentru a echilibra cele două semestre, am mai propus ca pe 13 iunie 2020 să se intre în vacanţa de vară”.
 
Pe de altă parte, ştiut fiind faptul că avem printre cele mai lungi vacanţe de vară din Europa, ca părinte de copii de clasa a VII-a, respectiv a X-a, Cristache şi-ar fi dorit să se poată începe şcoala de la 1 septembrie 2019. „Toţi părinţii ne văităm că programa este prea stufoasă şi că propriii copii nu au timp să înveţe. Şi atunci pe repede înainte evident că nu existe decât predare şi evaluare, fără instruire şi învăţare. Ori se reduc programele şcolare în aşa fel încât copiii noştri să poată acumula cât mai multe cunoştinţe şi nu să treacă repede peste ele de dragul notelor”.
 
Potrivit unui raport publicat de Eurydice (o reţea de unităţi naţionale, coordonată de Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură a Uniunii Europene), întinderea vacanţei de vară variază semnificativ între ţări şi durează de la cinci săptămâni (în anumite regiuni din Elveţia) până la 13 săptămâni în Letonia, Italia şi Turcia. Potrivit raportului, vacanţa de vară este de obicei mai scurtă în ţările în care elevii au mai multe vacanţe în timpul anului şcolar.
 
Perioada şi data vacanţelor şcolare pot varia şi în cadrul aceleiaşi ţări. În Germania, Spania, Italia, Austria şi Elveţia, dar şi în Norvegia şi Suedia, autorităţile locale sunt cele care hotărăsc în această privinţă. În Franţa, Polonia, Slovacia şi Slovenia, guvernul stabileşte date diferite pentru vacanţa de iarnă, în funcţie de zona geografică.
 
Aşadar, la noi în ţară, primul semestru al anului şcolar 2019-2020 ar urma să dureze 15 săptămâni, cu începere din 9 septembrie şi până pe 20 decembrie 2019, iar cel de-al doilea semestru se va întinde pe 20 de săptămâni, cu începere din 13 ianuarie şi se va încheia pe 12 iunie, el fiind întrerupt între 4 şi 22 aprilie 2020 de vacanţa de primăvară.
 
Acum se aşteaptă reacţia celor din turism, despre care se ştie cât de vehemenţi sunt când vine vorba despre vacanţele profitabile.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii