Reuniune afectiv-memorială, închinată Dobrogei, la Şcoala „Ciprian Porumbescu”
Reuniune afectiv-memorială, închinată Dobrogei, la Şcoala „Ciprian Porumbescu”
14 Nov, 2018 16:00
ZIUA de Constanta
4266
Marime text
Societatea de Ştiinţe Istorice din România-Filiala Constanţa a organizat, ieri, la Şcoala Gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu” din Constanţa, Reuniunea afectiv-memorială „14 Noiembrie 1878 – Ziua Dobrogei. 140 de ani de la Reintegrarea Dobrogei la Statul Român”.
Sinteza românească înfăptuită în Dobrogea (dislocată de Imperiul Otoman din Ţara Românească în vremea lui Mircea cel Bătrân, la începutul sec. XV, şi recuperată în contextul Războiului de Independenţă din 1877-1878) este relevată, în 1871, de către revoluţionarul transilvănean Nifon Bălăşescu: „Din aceşti români din Dobrogea, o mare parte acolo sunt născuţi şi crescuţi, acolo s-au pomenit din vechime, neam de neamul lor, din înaintea emigraţiunii bulgarilor în aceste părţi. Alţii au venit acolo mai în urmă din toată românimea din Dacia lui Traian, din România, din Moldova, Basarabia, Transilvania, Banat, Timişoara, Ungaria şi Maramureş, ba chiar din Macedonia”.
Manifestarea de la Şcoala Gimnazială nr. 3 a fost deschisă de prof. Carmen-Elena ŢILIVEA. Care a vorbit despre „Dobrogea – parte integrantă a spaţiului etnic românesc”, iar prof. univ. dr. Stoica LASCU, preşedinte al Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, a prezentat „Reintegrarea Dobrogei în urmă cu 140 de ani - bornă în devenirea modernă a Statului Român”.
Au urmat expunerile elevilor Monica MITACHE (Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, fostă elevă a şcolii), Denis CODREANU (ambii o prezentări PowerPoint), Ebru SEFA, Ege CADÂR,Bogdan POPOVICI (moment poetic), Andrei MOISA Mario IGNAT, Nicole STANLEY (Joc de Rol), Diana ARTION, Ioana HAGI (moment poetic în aromână) şi Carina ANAGNOSTE, Georgiana TĂRNĂ, Cosmina GHEORGHE, Andreea PANCĂ, Maria CACENCO (scenetă în aromână).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii