Revista Zări Alb Astre Și așa am putea supraviețui pe Marte…
Revista Zări Alb Astre: Și așa am putea supraviețui pe Marte…Lucrările prezentate la acest concurs au propus soluţii tehnico-ştiinţifice pentru proiectarea şi realizarea aşezărilor umane autonome pe Marte. Pe parcursul mai multor săptămâni, elevii au elaborat habitatul uman şi toate anexele acestuia, iar după zeci de ore de printare 3D, au construit şi asamblat macheta finală anexată proiectului.
Cei trei elevi constănţeni se cunosc încă din gimnaziu unde, timp de patru ani, au fost colegi de clasă. Acum, s-au reunit pentru a participa la acest concurs, fiecare dintre ei având roluri bine stabilite: Andrei s-a ocupat de realizarea machetei finale, a planşei, de punerea lucrurilor în ansamblu şi de partea de filmare şi înregistrare a videoclipului de prezentare; Robert a avut sarcina de a printa şi proiectarea 3D, iar Radu a editat prezentarea și a conceput discursul acesteia. Având libertatea de a-şi alege o temă legată de colonizarea planetei Marte, cei trei elevi s-au îndreptat către realizarea unei machete deoarece aveau acces, datorită lui Robert, la mai multe imprimante 3D care le-au permis să proiecteze o staţie umană pe Marte şi să includă cât mai multă informaţie în cel mai eficient mod.
La concurs au participat echipe de elevi, studenţi sau specialişti din peste 50 de ţări. Premiul constă într-o prezentare a proiectului lor la o conferinţă internaţională ce se va ţine în luna octombrie în SUA. Elevii constănţeni au propus un habitat pentru primii oameni care ar sosi pe Marte.
„Sunt nişte aşezări modulare în care vor sta primii astronauţi ce ajung aici. Ei vor avea scopul de a pune în funcţiune roboţi care, la rândul lor, vor pune în funcţiune imprimante 3D şi roboţi mineri care vor extrage din sol materialele pe care le vor folosi imprimantele. Acest procedeu ar începe cu un an, un an jumătate înainte de venirea primilor oameni pe Marte”, explică Robert.
Primii oameni pe Marte ar locui în „domuri”, structuri eficiente din punct de vedere al volumului intern şi realizabile cu puţină materie primă folosită. Va exista şi un turn de comunicaţii care permite un transfer de date mai eficient între membrii staţiei, dar şi între staţie şi Pământ.
Materia primă este compusă, în principal, din regolit, dar şi din alte elemente chimice ce se regăsesc în solul marţian (fier, aluminiu). Pentru extragerea acestor materiale se vor folosi roboţii minieri. În primele etape, se fac transferuri constante între Pământ şi Marte (trebuie aduşi oameni, alte resurse), dar la final oamenii vor putea sta pe Marte permanent, în mod autonom.
„Acesta este scopul final: să creăm o colonie independentă de Pământ ca în cazul în care, Doamne fereşte, se va întâmpla un dezastru pe Pământ, umanitatea să se perpetueze pe alte planete”, mai spune Robert.
Andrei explică faptul că soluţia propusă de ei a fost să creeze nişte adăposturi mobile şi modulare care se pot extinde şi deplasa. Astfel, primii astronauţi care vor ajunge pe Marte vor executa operaţiuni de obţinerea resurselor materiale din solul planetei pentru a construi mai departe aşezări fixe care vor fi printate 3D.
„Cel mai important era să fie o soluţie fezabilă, într-un timp scurt, nu o dezvoltare la care se poate ajunge într-o sută de ani. Se formează şi tuneluri pentru depozitare şi buncăre pentru cazuri de urgenţă. La început, resursele alimentare sunt aduse, dar pe parcurs sunt construite ferme în interiorul cupolelor”, explică Andrei.
Proiectul lor nu este doar o planşă, ne asigură Radu. În spatele a ceea ce se vede printat stau studii, documentări, proiecte tehnice şi multă muncă.
Îi felicităm pe colegii noștri care au reuşit într-o lună să realizeze un proiect de premiul I, dovedindu-ne că putem supraviețui și pe Marte.
Articol preluat de pe site-ul Revistei Zări Alb Astre
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp