Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:40 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2013- „Cum? Cine? Când? Unde? Despre tabăra naţională de chimie“ de Maria Cezar, clasa a X-a E

ro

22 Jun, 2023 08:46 879 Marime text
Redăm în cele ce urmează articolul scris de Maria Cezar, clasa a X-a E, publicat în numărul 2 din anul II al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Cum participi? În primul rând, te apuci de studiat chimie la un nivel înalt, după care te duci la judeţeană şi te califici la naţională. Mergi la naţională, care este în prima săptămână din aprilie, şi ieşi în primii cincisprezece de pe nivelul tău. Ce se întâmplă dacă ieşi printre primii cincisprezece? Pe lângă faptul că o să arăţi super pe scenă şi că o să ai o diplomă de la minister (care impresionează orice facultate) mai prinzi şi loc în TABĂRA NAŢIONALĂ DE CHIMIE. Exact, renumita tabără de chimie. 

Cine mai vine? Cum am spus-o deja, primii cincisprezece elevi de clasa a VII-a, cincisprezece elevi de clasa a VIII-a, cincisprezece elevi… (ai prins ideea). 
Când are loc? În ultima săptămână din august, poate chiar puţin din septembrie. 

Unde? Unde consideră Inspectorul general de chimie din minister, prof. Daniela Bogdan, nu ştiu exact cum se alege. Anul trecut a fost la Alba-Iulia, anul ăsta la Geoagiu. 

Ce se întâmplă aici? În mare parte, înveţi chimie (multă, multă chimie), la un nivel înalt, de la profesori incredibili şi de la universitari renumiţi. Este cursul de la care nu mai vrei să pleci, unde eşti împins să-ţi cunoşti limitele, unde interacţiunea profesor-elev este vitală şi unde întrebările sunt încurajate (cu cât mai multe, cu atât mai bine). Este cursul care te schimbă, pe tine, ca elev. Te face să conştientizezi că poţi mai mult şi, ei bine, vrei mai mult. De ce să te opreşti la a fi bun în clasă, dacă poţi atinge un alt nivel de performanţă? 
 

Tabăra Naţională de Chimie este locul unde legi prietenii care ar putea ţine o viaţă. Ziua, stimulat de profesori şi probabil de câteva ceşti de cafea, studiezi, iar noaptea o petreci cu persoane pe care tocmai le-ai întâlnit, vorbind despre muzică, filme, cărţi şi multe altele.

La întrebarea «Cum a fost tabăra de anul acesta?» răspunsurile au variat de la «Am avut de învăţat o tonă» (Ioana Işfan, Târgu-Jiu), la «Super fain, am învăţat multe bancuri, pe lângă chimie» (Diana Făinăre, Oradea). «Cursurile au fost foarte interesante şi profesorii ne-au ajutat să înţelegem multe lucruri, la care, probabil, nu am fi reuşit să ajungem singuri»


(Sabina Fârţală, Piatra-Neamţ). Unul dintre reprezentanţii liceului nostru a fost Costin Dobrin (X F), care spune: «A fost o experienţă plăcută. Săptămâna petrecută a fost plină de activităţi interesante. De dimineaţă făceam cursuri la care învăţam lucruri noi şi aprofundam noţiunile ştiute. După-amiezile le petreceam în excursii. La sfârşitul taberei, am susţinut o mini-olimpiadă la care am obţinut o menţiune. Am legat noi prietenii cu colegii olimpici. Mă bucur că am putut participa şi sper să fiu în tabără şi anul viitor». 

Orice pasionat de chimie vrea să ajungă la TNC. Şi dacă se intâmplă să răceşti în tabără, păi… What do you do with a sick chemist? If you can’t helium, and you can’t curim, then you might as well barium.“ de Maria Cezar, clasa a X-a E

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 2, anul II, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 
Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii