Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:36 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2020. „«Marco e Alberto Ippolito» – un proiect al prieteniei“ de prof. Florentina Gheorghe

ro

27 Mar, 2023 10:55 1293 Marime text
Redăm în cele ce urmează articolul scris de autor, publicat în numărul 1 din anul IX  al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Începând cu anul 2002, adolescenţi din întreaga Europă s-au reunit pentru a celebra prietenia sub egida Federaţiei Naţionale a Profesorilor din Italia. De-a lungul timpului, numărul ţărilor participante la Premiul Internaţional «Marco e Alberto Ippolito» a tot sporit, ajungând la douăsprezece în 2019. Sute de tineri şi-au exprimat emoţiile, sentimentele şi experienţele prin poezie, povestire, eseu, fotografie şi cercetare sociologică. În fiecare an, organizatorii au propus o altă temă de reflecţie, dar, întotdeauna, sursa de inspiraţie a fost viaţa adolescenţilor europeni. Tema ediţiei din 2019 a fost «Lucrurile nerostite». Decernarea premiilor, momentul final al proiectului, a avut loc în Italia, cu excepţia ediţiilor a XVI-a si a XVII-a, în 2018 şi 2019, când s-a desfăşurat în România. Elevi din Suedia, Germania, Grecia, din mai multe şcoli ale Italiei, din Bulgaria, Republica Moldova, Turcia, Portugalia, Cehia şi Polonia s-au întâlnit la Constanţa pentru a construi, timp de câteva zile, imaginea unei Europe a armoniei, în care barierele lingvistice, economice şi sociale au dispărut.

Activităţile diverse propuse de către organizatori i-au implicat pe elevii şi profesorii liceului: mese rotunde, întâlniri cu personalităţile de excelenţă invitate, conferinţe şi seminarii care au propus subiecte de interes didactic, ateliere de lucru pentru elevi, dar şi momente de divertisment cum ar fi serile tradiţionale sau meciurile de baschet între echipe mixte.

Elevi din toată Europa au participat, alături de colegii lor români, la ore de matematică, fizică, chimie, informatică şi limba engleză. Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, partener în proiect, a găzduit şi el diverse activităţi.

Premiul Internaţional «Marco & Alberto Ippolito»

Ediţia XVII

Constanţa, 10 – 14 aprilie 2019

Organizatori: Federaţia Naţională a Profesorilor din Italia


Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân» Constanţa

Fundaţia «Alumni» a Colegiului Naţional «Mircea cel Bătrân» Constanţa

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa

Participanţi:


I. Personalităţi de excelenţă invitate:

Ligia Deca

Consilier de Stat – Departamentul Educaţie Cercetare. Licenţiată în ştiinţe politice la Universitatea din Luxemburg. Este implicată activ în elaborarea analizelor şi politicilor educative şi de cercetare la nivel naţional şi european. A fost Preşedinta Uniunii Europene a Studenţilor. A coordonat numeroase conferinţe printre care: conferinţa miniştrilor educaţiei din statele membre ale European Higher Education Area, conferinţa internaţională «Future of Higher Education – Bologna process researchers Conference». Lector universitar la Universitatea de Vest din Timişoara având drept domeniu de interes «Sisteme de formare şi incluziune educativă». A fost membră a Science in Education Expert Group. A publicat numeroase articole în reviste naţionale şi internaţionale de prestigiu.

Giulio Filippo Giacomo Tarro

Fost profesor de virusologie oncologică al Universității din Napoli, medic primar emerit al spitalului «Domenico Cotugno». Împreună cu Albert B. Sabin a studiat asocierea de virusuri cu unele tipuri de cancer la om la Universitatea din Cincinnati, Ohio. Cercetător în cadrul Consiliului Naţional de Cercetare (CNR) şi al Institutului Naţional al Cancerului din Frederick, Maryland, a fost un precursor al diagnosticării şi terapiei imunologice a tumorilor şi coordonator al cercetărilor despre hipertermia extracorporală la pacienţii cu hepatită C în cadrul First Circle Medicine Minneapolis. A primit numeroase premii, titluri de «Cetățean de Onoare» și distincţii «Doctor Honoris Causa». Președinte pe viață al Fundației de «Beaumont Bonelli» pentru cercetarea cancerului și al Comisiei pentru

Biotehnologii ale Virosferei, WABT UNESCO.

Francesco Gui

S-a născut la Padova în 1950 şi predă «Istoria Europei» la Facultatea de Științe Umaniste a Universităţii «La Sapienza» din Roma. Este conferenţiar în domeniul istoriei est-europene. Activitatea sa didactică și științifică a fost dedicată în principal istoriei politico-instituționale a Europei, în epoca modernă și contemporană. Participă la activitățile Centrului Interuniversitar «Jean Monnet», înființat la Facultatea de Științe Economice a  Universităţii «La Sapienza». El a fost printre promotorii legii

inițiativei populare care a făcut posibil referendumul privind Europa organizat în Italia în 1989. Jurnalist, moderator al emisiunilor de televiziune despre Uniunea Europeană, el a susţinut diverse inițiative pentru a promova teme europene.

Stefano Da Empoli

Economist, predă economie politică și politici economice la Universitatea «Roma Tre». Studiile sale privesc organizarea și reglementarea activităţii principalelor piețe, începând cu sectorul energetic.Este președinte fondator al Institutului pentru Competitivitate (I-Com) cu sedii la Roma și Bruxelles. Obiectivul I-Com este de a promova teme și analize ale competitivității într-o perspectivă inovatoare în cadrul politico-economic internațional; face parte din Global Trade and Innovation Policy Alliance, o rețea internațională de grupuri de reflecție active în inovare. Este directorul științific al Asociației «La Scossa», membru al comitetului științific al unor diverse instituții. A efectuat misiuni de studiu și consultanță pentru instituții publice italiene și internaționale. Are numeroase publicații pe teme de economie industrială și reglementarea pieței.

Rosario La Seta

Sculptor. Chiar dacă trăiește într-o mică localitate din Aspromonte, practic fără posibilităţi de formare sau succes, nu s-a descurajat, ci, cu onestitate și voință îndârjită, a reușit să se afirme și să exprime în minunatele sale opere, echilibrul și simetria marilor sculptori greci.

II. Delegaţii de profesori şi elevi de la şcoli din Europa, prezente la Constanţa:

Prof. Giuseppa Arena – Istituto Istruzione Superiore «G.B. Vaccarini», Catania, Italia

Prof. Maria G. Granata – Istituto Istruzione Superiore «G.B. Vaccarini», Catania, Italia

Prof. Martin Frolík – EUROTEAM, Havìrov, Cehia

Prof. Athanasios Sideridis – Ekpedeftiria Vassiliadi, Salonic, Grecia

Prof. Gregory Moutsios – Ekpedeftiria Vassiliadi, Salonic, Grecia

Prof. Mariana Alves – Agruppamento de Escolas «Augusto Cabrita», Barreiro, Portugalia

Prof. Ana Bento – Agruppamento de Escolas «Augusto Cabrita», Barreiro, Portugalia

Fernanda Cristovão – Liga dos Amigos da Escola Secundaria «Augusto Cabrita», Portugalia

Luis Alves – Liga dos Amigos da Escola Secundaria «Augusto Cabrita», Portugalia

Antonio Soares – Liga dos Amigos da Escola Secundaria «Augusto Cabrita»,Portugalia

Prof. Ilias Agathangelidis – Alviksskolan, Stockholm, Suedia

Prof. Henrik Nöbbelin – Alviksskolan, Stockholm, Suedia

Prof. Anna Toraldo – Istituto Tecnico Istruzione Superiore «G. Vallauri», Velletri, Italia

Prof.Antonietta Parente – Istituto Tecnico Istruzione Superiore «G. Vallauri»,Velletri, Italia

Prof. Petia Siarova – Liceul «Vassil Levski», Yambol , Bulgaria

Prof. Boryana Stambolova – Liceul «Vassil Levski», Yambol , Bulgaria

Prof. Tuncay Savtak – ÖzeL Güney Fen Bilimleri Anadolu Lisesi, Antalya, Turcia

Prof. Mariana Jolondcovschi – Liceul Teoretic «Mihail Kogălniceanu», Chişinău, Republica Moldova

Prof. Hanna Lücking – «Maria Waechetler Gymnasium», Essen, Germania

Prof. Alessandro Crescenza – Liceo Polivalente Statale «Don Quirico Punzi»,Cisternino, Italia

III. Reprezentanți ai Federaţiei Profesorilor din Italia:

Natina Cristiano – Vicepreşedinta Federaţiei Naţionale a Profesorilor din Italia (FNISM) –

iniţiatoarea Premiului Internaţional «Marco e Alberto Ippolito» şi organizator

Ernesto Ranieri – Membru FNISM

Giovanna Rizzo – Membru FNISM

Leonardo Pangallo – Membru FNISM – organizator al activităţilor Premiului

Enzo Malara – Membru FNISM

Marina Cuzzola – Membru FNISM

IV. Alte şcoli participante la concurs:

Centrum Edukacji – Zabrze (Polonia)

Istituto Istruzione Superiore «Raffaele Piria» – Rosarno (Italia)

Isidora Sekulic Grammar School – Novi Sad (Serbia)

ŢĂRI PARTICIPANTE: ITALIA, GERMANIA, SUEDIA, CEHIA, BULGARIA, REPUBLICA MOLDOVA,

GRECIA, TURCIA, PORTUGALIA, POLONIA, SERBIA, ROMÂNIA

Acord de înfrăţire între Asociaţia de Părinţi a Colegiului Naţional «Mircea cel Bătrân» şi Liga dos Amigos de Escola Secundaria «Augusto Cabrita» din Barreiro, Portugalia

Cea de-a XVII-a ediţie a proiectului a prilejuit şi încheierea unui acord de înfrăţire între Asociaţia de Părinţi a Colegiului Naţional «Mircea cel Bătrân» şi Liga dos Amigos de Escola Secundaria «Augusto Cabrita» din Barreiro, Portugalia. Obiectivele acordului includ colaborarea celor două asociaţii în vederea dezvoltării instituţiilor pe care le sprijină şi realizarea de acţiuni comune în beneficiul elevilor şi profesorilor din ambele ţări.

Premii obţinute de elevii Colegiului Naţional «Mircea cel Bătrân» la a XVII-a ediţie a

Premiului Internaţional «Marco e Alberto Ippolito», 10 – 14 aprilie 2019

1. Secţiunea poezie

– Premiul Juriului – Alexandra Talabă

– Menţiune de Onoare – Maria Elena Mindirigiu

– Menţiune Specială – Bianca Alexa Moga

2. Secţiunea Eseu

– Premiul II – Theodora Cristiana Stoian

– Menţiune de Onoare – Patricia Iordache

– Menţiune Specială – Diana-Andreea Savopol

3. Secţiunea Fotografie

– Premiul I – Ştefan Rareş Ciobanu

– Menţiune de Onoare – Eliza Maria Dăileanu

– Menţiune Specială – Alexandra Nicules

4. Cercetare Sociologică

C.N.M.B. – Premiul Juriului

Echipa de proiect :

Prof. dr. Vasile Nicoară

Prof. psih. drd. Irina Ermolaev

Prof. Florentina Gheorghe“, de prof. Florentina Gheorghe


Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Articol preluat de pe site-ul revistei Zări alb astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul IX, din Biblioteca Virtuală

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 
Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii