Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:14 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2020- „TREKTRONIK 2020 SCI-TECH CHALLENGE“ de Virgil Baclanov, clasa a X-a C, Andrei Bărăitaru clasa a X-a C, Ana Luca, clasa a X-a C

ro

28 Mar, 2023 10:47 1108 Marime text
Redăm în cele ce urmează articolul scris de autor, publicat în numărul 1 din anul IX  al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

«Speranța este visul omului treaz»Aristotel. Cu aceste spuse a început prezentarea câștigătoare a Sci-Tech Challenge România 2020. Am decis să formăm o echipă sub numele TrekTronik – cu Baclanov Virgil, a X-a C, ales lider, Bărăitaru Andrei, a X-a C, Constantin Andreea, a X-a B, Luca Ana, a X-a C, Portase Teodora, a X-a A, şi Volniţchi Maxim, a X-a C – şi să vedem care ar fi rezultatul nostru, nevisȃnd totuşi să ajungem unde suntem acum. 

De unde provine numele nostru? Concursul presupune în esență cunoștințe ale mecatronicii, parte integrantă a ingineriei. Cu toate acestea, ingineria presupune și creativitate, inovație. Franciza Star Trek este un clasic al filmelor fantasy, filme unde totul este posibil. Amestecând cele două ingrediente, am obținut astfel cu puțină stilizare numele echipei noastre. Nimic complicat până acum, nu-i așa?

Ei bine, acesta a fost doar primul pas. «Pregătiţi componenta energetică ofertei cȃştigătoare pentru Jocurile Olimpice 2040» era misiunea noastră pentru următoarele zile. Imediat cum am auzit tema concursului ne-am mobilizat cȃt mai eficient cu putinţă. 

Au urmat zile și nopți întregi de brainstorming și cercetări. Am avut dreptul să ne alegem singuri orașul în care vom organiza evenimentul, iar opțiunea evidentă a fost München. Probabil mulți vor întreba de ce am ales un oraș cu un istoric pătat în materie de Jocuri Olimpice, iar asta este într-adevăr o întrebare excelentă. Am avut de făcut un compromis, în cele din urmă. Orașul are una dintre cele mai mari calități ale vieții pe plan
global și dispune de o infrastructură capabilă să suporte oameni venind din toate colțurile lumii. Cu toate acestea, trebuia să o facem cât mai eficient și cu un cost cât mai redus.

Ajunsesem la un moment dat chiar în punctul de a căuta cât costă o mașină electrică de gunoi sau chiar de câți gardieni vom avea nevoie la intrarea pe stadioane. De atât detaliu a fost nevoie pentru a elabora un proiect de încredere și inovativ. Am comunicat împreună zi de zi și am avut o sumedenie de idei care puteau fi implementate, însă din nou, a trebuit să facem un compromis și să sintetizăm aceste idei.

Am ales până la urmă să ne folosim de eoliene datorită amplasării metropolei aproape de Munții Alpi, precum și de plăcuțe piezoelectrice la intrarea pe stadioane. Aceste plăcuțe generează electricitate atunci când sunt călcate, iar lumea le poate testa chiar în BMW Welt, o clădire emblematică pentru München. Panourile fotovoltaice sunt și ele parte a planului nostru, iar acestea vor fi amplasate pe cupolele stadioanelor. Drept urmare, am realizat o schiță tehnică în programul AutoCAD.


Nu am uitat nici de partea distractivă a evenimentului, totuși. Un oraș dezvoltat ar trebui să implice și moduri variate de a te delecta. Piesa de rezistență în materie de distracție a constat în baloanele cu aer cald pe bază de propanol, ce vor oferi o minunată panoramă asupra spectaculosului oraș din Bavaria.
În plus, nu am ignorat importanța informaticii și am dezvoltat vizual două prototipuri de aplicații ce vor sta la dispoziția vizitatorilor – una dintre ele va fi un ghid de deplasare ce încurajează folosirea mijloacelor de transport în comun, cealaltă va fi o unealtă și mai importantă în reducerea emisiilor de dioxid de carbon, o aplicație ce îți permite să vizionezi Jocurile Olimpice direct de pe canapea, prin intermediul hologramelor, salvând o cantitate de ordinul miliardelor de tone de CO2. Da, noi credem că până în 2040 hologramele vor deveni un aspect standard al vieților noastre.
Considerăm că cele mai importante abilități deprinse din acest proiect au fost spiritul de echipă și creativitatea. Am comunicat zi de zi și am încercat să găsim acel ceva special care ne putea propulsa pe treapta cea mai înaltă a podiumului – și aparent am reușit. Le recomandăm celor pasionați de domeniul antreprenoriatului și tehnicii să se implice cât mai mult în astfel de proiecte, pentru că le pune mintea la contribuție. Un alt beneficiu ar fi cunoașterea oamenilor pasionați de același domeniu. Echipa noastră a avut ocazia să discute cu un reprezentant francez al companiei Exxon, lider petrolier mondial. 

Suntem conştienţi de complexitatea ideilor şi de cȃt de  multă muncă este de fapt în spatele realizărilor acestora, dar în acelaşi timp suntem extrem de entuziasmaţi în a le face cunoscute pe plan internaţional în cadrul conferinţei europene online «Abilitățile STEM pentru noua generație: de la concept la acțiune» de pe 28 mai. Suntem recunoscători pentru oportunitatea de a ne prezenta ideile, dar mai ales pentru a dobȃndirea experienţei şi informaţiei în domeniu.“, de Virgil Baclanov, clasa a X-a C, Andrei Bărăitaru clasa a X-a C, Ana Luca, clasa a X-a C

Sursă foto: pexels.com

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul IX, din Biblioteca Virtuală 


Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 
Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“


Articol și foto preluate de pe site-ul Revistei Zări Alb Astre 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii