Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:02 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2021- „Excelsior!“ de prof. Loredana-Elena Tănase

ro

06 Feb, 2023 10:15 1143 Marime text
Redăm în cele ce urmează articolul scris de Loredana-Elena Tănase, publicat în numărul 1 din anul X al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei.
„Viața unei instituții are dramatismul existenței umane, este un fel de parcurs biografic la scara istoriei. Forma ei rece – o clădire, o schemă de funcționare, un regulament, vagoane de documente – este însuflețită de oameni și capătă cu adevărat identitate prin personalitatea lor. În cazul C.N.M.B. – prin cea a elevilor și profesorilor care l-au constituit.

Viața unei instituții se cere celebrată precum a oamenilor, fiindcă ea însumează efortul de a exista, străduința și sagacitatea, sacrificiul și inteligența, pasiunea și curajul, ambiția și profesionalismul. Ce e mai bun din cei mai buni. În ediția de față a revistei am încercat să cuprindem în paginile acesteia gândurile și emoțiile unor foști absolvenți – «ce e mai bun din cei mai buni» – trăirile încă vii ale elevilor de odinioară, astăzi studenți sau specialiști deja afirmați în diferite domenii de activitate. 

Generație după generație, elevii și profesorii colegiului însumează în aceste zile realizările prezentului și contemplă trecutul impresionant al instituției. Despre ce este acum Colegiul Național «Mircea cel Bătrân» știe orice candidat care speră să ni se alăture. La 1 septembrie 1896 a luat ființă în orașul Constanța un Gimnaziu clasic de băieți – strămoșul, i-am zice, al colegiului actual. Pe fondul mișcării tot mai susținute de la începutul secolului XX și din inițiativa directorului de atunci al instituției – Virgil Andronescu – la 1901 gimnaziul primește numele «Mircea cel Bătrân». În primăvara anului 1906, regele Carol I însoțit de ministrul învățământului, prefectul și de primarul orașului face o vizită gimnaziului; aceasta a constituit ocazia decisivă pentru a determina schimbarea bazei materiale. Creșterea importanței sale în viața educațională a zonei a făcut ca în anii 1913 – 1914 să se ia hotărârea de a fi clădit un lăcaș special pentru funcționarea liceului; la 13 octombrie 1923 a fost pusă, în sfârșit, piatra de temelie a edificiului actual al liceului, fondurile necesare construirii provenind din donațiile generoșilor locuitori ai orașului Constanța, din subvențiile Primăriei și din cele ale Ministerului Instrucției Publice.

Ca orice creație, pentru a dăinui în timp, piatra se unește cu sufletul. Au fost mulți cei care au pus suflet pentru a păstra lumina vie a educației în această parte a țării. Sute de profesori s-au dedicat tinerilor mirciști, au format minți și caractere. Povestea liceului e una de viață, în care s-au îngemănat de peste un secol, destine de profesori și de elevi într-o spirală a devenirii. 

Răsfoind acest număr al revistei, găsim confesiuni de ieri și de azi, asistăm la o poveste în poveste, scrisă ori spusă mereu cu seve tinere, emanând esențele tari ale emoțiilor, bucuriilor, deznădejdilor, satisfacțiilor, practice, tot acel cumul de trăiri al liceanului de ieri și de astăzi!… Școala aceasta a trecut în cei 125 de ani de existență prin numeroase transformări, a fost când deasupra vremilor, când sub vremi, renăscând de fiecare dată cu și mai multă vitalitate.

La acest moment aniversar – 125 de ani de activitate – în anii pandemiei mondiale, trăind «cu mască sau fără mască» și comunicând în oglinda online-ului, C.N.M.B. își spune povestea despre tradiție și performanță. Și indiferent de context, fapt demonstrat de atâtea ori de-a lungul istoriei, povestea merge mai departe. Firul narativ vă va purta printre «atomi, stele, galaxii, nebuloase, limite și infinit, celule, molecule, flori, copaci, mare, melodii, cărți, întâmplări, întâlniri» – în încercarea voastră de a vedea sensul dincolo de ele și folosindu-le pentru a vă compune și trăi viața cu intensitate. 

«Povestea în poveste» se va scrie firesc, în pofida oricăror schimbări din viețile noastre!… 


La mulți ani, Excelenței sale, Colegiului Național «Mircea cel Bătrân» din Constanța!“, de prof. Loredana-Elena Tănase

Sursă foto: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul X, din Biblioteca Virtuală

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“

Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“



Autor: Redacția Zări Alb Astre


 Articol preluat de pe site-ul revistei Zări Alb Astre
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii