Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:39 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista ZăriAlbAstre „Vasile Nicoară, laureat al «Ordinului Palmelor Academice în Grad de Cavaler»“ de prof. Florentina Gheorghe

ro

07 Feb, 2023 13:59 1249 Marime text
Foto: Revista Zări Alb AstreRedăm în cele ce urmează articolul scris de prof. Florentina Gheorghe, publicat în numărul 1 din anul X al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei.

„Distincția Ordre des Palmes académiques a apărut în 1808, la inițiativa lui Napoleon I, sub numele de Officier d’Académie şi recompensa meritele unor membri eminenți ai Universității. 

În 1955, Edgar Faure, prim-ministru al Franței la acea vreme, a instituit distincția L’Ordre des Palmes académiques, înlocuind-o pe cea a lui Napoleon I. Prin urmare, este cel mai vechi ordin civil fiind, în același timp, singura distincție imperială decernată şi astăzi. 

Acest titlu este acordat de Republica Franceză membrilor comunității educative, profesori şi nu numai, care au adus o contribuție remarcabilă în domeniul educației. De asemenea, este acordat persoanelor din afara Franței care, prin munca lor, aduc o contribuție excepțională la promovarea limbii și culturii franceze în lume.

Absolvent al Universității din București, secția geografie – limba franceză, Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național «Mircea cel Bătrân», a promovat, în toată activitatea sa, pusă în slujba învățământului românesc, dar şi european (în calitatea sa de Vicepreşedinte al Asociaţiei Europene a Profesorilor), valori morale și culturale adaptate cerințelor societății actuale.

Promotor al multilingvismului și multiculturalismului, într-un spațiu european din ce în ce mai dinamic, și-a confirmat pasiunea pentru limba și cultura franceză prin sprijinirea a numeroase proiecte legate de promovarea lor în România și nu numai. Un exemplu ar fi crearea, în 2006, în cadrul Colegiului Național «Mircea cel Bătrân», a secțiunii bilingve francofone integrate în programul interguvernamental franco-român «De la învățământul bilingv la filierele universitare francofone». Pentru calitatea activității educative în domeniul pregătirii elevilor francofoni, liceul condus de Vasile Nicoară are, din anul 2015, titlul LabelFrancEducation. 

Vasile Nicoară a susținut, de asemenea, numeroase acțiuni ale Alianței Franceze de Constanța, creând un program integrat de colaborare între aceasta și colegiu. 
În semn de recunoaștere a întregii sale activităţi în slujba limbii și culturii franceze, precum și a francofoniei în general, Republica Franceză i-a acordat, în 2020, distincția Ordinul Palmelor Academice în grad de Cavaler. Este un titlu care îl onorează atât ca profesor, cât și ca fost inspector școlar și ca director, dar onorează în egală măsură și școala pe care o conduce.


Ceremonia de premiere de către Excelența Sa, doamna Laurence Auer, ambasadoarea Republicii Franceze la București a avut loc pe 23 februarie, în prezența Consulului Onorific al Republicii Franceze la Constanța, Doru Glăvan, a atașatului pentru cooperare educativă al Ambasadei Franței, Michel Monsauret, a Inspectorului Şcolar General, Sorin Mihai, a profesorilor Colegiului Național «Mircea cel Bătrân» și reprezentanților presei.

A fost un moment de mare emoție, bucurie și mândrie pentru toți participanții, dar mai ales pentru Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național «Mircea cel Bătrân», care poartă limba franceză în suflet și împărtășește, de-o viață, cu alții, iubirea pentru această limbă frumoasă. 

La încheierea discursului, Excelența Sa, doamna Laurence Auer, evocând activitatea prodigioasă în serviciul promovării limbii și a culturii franceze a celui căruia urma să îi acorde distincția, a specificat: «Excelența acestui liceu, „Mircea cel Bătrân“, este și a dumneavoastră. Excelența tuturor acestor echipe pe care le arătaţi în activitatea cotidiană este şi a dumneavoastră. Datorită dumneavoastră, mii de elevi au avut șansa de a deveni cetățeni inteligenți, responsabili, înarmați cultural, pregătiți pentru dezbatere, care sunt, de asemenea, gata să participe la dezbateri publice și la Uniunea Europeană, așa cum dorim să o construim în marea familie a Francofoniei.»“ de prof. Florentina Gheorghe

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Articol preluat de pe site-ul revistei Zări Alb Astre
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii