Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista ZăriAlbAstre ZăriAlbAstre2021. „Scriitori mirciști“ de Miruna Ioana Poteră, clasa a XI-a F

ro

19 Feb, 2023 13:53 1450 Marime text
Sursa foto: Revista Zări Alb AstreRedăm în cele ce urmează articolul scris de Miruna Ioana Poteră, clasa a XI-a F, publicat în numărul 1 din anul X al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„La fel ca o gură de aer proaspăt, ca un strop de apă curată în mijlocul deșertului sau precum lumina solitară a Stelei Nordului pe un cer al nopții înnorat, Tudor Ganea aduce o nouă perspectivă creațiilor literare din secolul XXI, printr-o originalitate melodioasă. Absolvent al Colegiului Național «Mircea cel Bătrân», de profesie arhitect, Tudor Ganea impresionează prin abordarea unor subiecte dintre cele mai delicate, în cel mai unic mod posibil. Cuvintele, firul narativ împreună cu personajele se contopesc în imagini dinamice, captivante, pline de viață și de moarte, pentru a forma ceea ce se poate numi un film al imaginației interioare, ce nu dezamăgește niciodată. Proza sa va lăsa garantat orice cititor absorbit în totalitate, dezlipitul ochilor de paginile capitolelor fiind aproape imposibil pe parcursul lecturii.

«8»

«Iartă-mă, părinte! Ce-ți zic acum trebuia să-ți destăinuiesc din ziua îngropăciunii lui, sau mai bine de când trăia scârba. Am amânat. De rușine am amânat, părinte. Și proastă am fost. Că în fața lui Dumnezeu nu trebuie să-ți fie rușine. Ca o ghiulea am tras după mine scârbăvniciile făcute de el. Ștefane, în fundul iadului, în ce mai clocotit cazan sper că se topește pielea de pe tine acum! Nesătulule!»

O carte a luminii și a întunericului, a binelui și a răului, «8» m-a surprins într-un fel în care nu a mai făcut-o nicio altă carte până acum, prin antiteze perfecte, povestea excepțională și o adâncă și detaliată perspectivă asupra psihologiei umane din epoca contemporană. 

Povestea familiei Mocoiu din satul apropiat de București, Gruiu, pare să fie o continuă evoluție, o nesfârșită schimbare a situațiilor impresionante. 

Cuprinsă în registrul realist-noir, acest roman va fi cu siguranță o experiență tulburătoare pentru orice cititor. 
Autorul abordează cu o atenție minuțioasă caracterele oamenilor și întâmplărilor ce îi fac creația și mai unică. Centrată pe multiple personaje principale ale căror povești de viață reflectă perfect atmosfera stranie, fantastică a satului, oferindu-i o perspectivă adevărată, «crudă».


O carte splendidă pentru cei în căutare de ceva nou, proaspăt, direct, dar și celor ce sunt dornici de a trăi experiențele izbitoare dintr-un loc ce nu duce lipsă de surprize; «8» va ține pe oricine în suspans. 

 «Cazemata»

 «EXPUN URMĂTOARELE:

În urma conversației avute în cursul zilei de astăzi 07.09.2015 în barul cu denumirea <>, aflat la adresa str. Pescarilor nr. 17, cu numitul Nicolae Mihalcea zis <>, menționez semnalarea de către acesta a unei așa-zise rețele de tuneluri care s-ar întinde în subteranul cazematelor. Deși în urma anchetei desfășurate în zilele imediat următoare dispariției muncitorilor nu s-a găsit de către anchetatori niciun astfel de tunel, cer încă o dată verificarea informației primite în această seară. Prin urmare, solicit de urgență prezența unei echipe criminalistice care să mai verifice o dată perimetrul cazematei.» 

«Cazemata» este un roman ce se îmbăiază în valurile fantasticei peninsule a Constanței, unde linia ce delimitează realul și visul se transformă în spumă. 


Acțiunea romanului în proximitatea mării, în jurul unei casemate construite de nemți în cel de-al doilea război mondial. În jurul acestui topos se țese povestea, cu magice încursiuni în trecutul locurilor și al oamenilor locului. Aceștia sunt, în mare parte, pescari. Istoriile și miturile sunt spuse într-un limbaj libertin la o bere, șocând cititorul prin senzualitate și magie ori prin cruzime.

În stilul său caracteristic, Tudor Ganea povestește misterul dispariției unor muncitori de pe faleza orașului, investigat de către inspectorul de poliție Adamescu Radu – o poveste fabuloasă, unde existența umană, viața și valorile morale sunt puse sub semnul întrebării; este un roman al vieții și al morții, destinat aprecierii și studierii acestora, «Cazemata» devine de-a lungul întâmplării un adevărat simbol mistic, al misterelor nerezolvate. 

Deși este prima sa carte, autorul este maestru în îmbinarea realității și fabulosului în șiruri perfecte în capitolele «Cazematei»; limbajul este clar și acțiunea pune cititorul pe gânduri. 

O carte ideală pentru cei ce iubesc romanele polițiste cu răsturnări de situație, pentru cei ce nu se sfiesc a se scufunda într-o lume unde ceea ce nu poate fi explicat are, de fapt, o soluție de ascuns, un adevăr neașteptat.

«Cazemata» garantează trăirea unei experiențe unice, «once in a lifetime», așadar vă invit să pătrundeți într-un univers ficțional deopotrivă fascinant și halucinant, să vă lăsați conduși cu măiestrie prin lumea cazematei, un topos aparent închis.“, de Miruna Ioana Poteră, clasa a XI-a F.

Sursă text: Revista Zări Alb Astre
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii