Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:57 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Dragoş Şerban, elev al Liceului Internaţional de Informatică, va revoluţiona medicina (galerie foto)

ro

11 Mar, 2015 00:00 3555 Marime text
Este elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa şi a creat un program informatic care permite diagnosticarea naturii unei tumori în doar câteva secunde. Sistemul creat de tânăr calculează cu o acurateţe de 90% dacă o tumoră cerebrală este malignă sau benignă. Vorbim despre Dragoş Şerban, care şi-a adjudecat medalia de aur la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologii FirSTep, desfăşurat pe data de 14 februarie, la Bucureşti.

Cum ţi-a venit ideea de a crea un sistem informatic care să permită diagnosticarea naturii unei tumori?

În 2013, eu însumi am fost diagnosticat cu o tumoră osoasă la piciorul stâng. A trebuit să aştept mult rezultatele biopsiei. Aşa mi-a venit ideea pentru a rezolva această problemă.

Cât timp ţi-a luat să pui la punct acest sistem şi cum funcţionează el?

Am lucrat la proiect din iunie 2014 până în decembrie. Rezultatele se pot obţine doar pe baza tomografiei sau a investigaţiei RMN. Acest algoritm funcţionează în felul următor: în primul rând, pornesc de la o fază de procesare, adică iau imaginea şi o procesez, fac nişte calcule matematice pe ea, încercând să scot în evidenţă anumite detalii. Apoi urmează faza de segmentare, adică decuparea zonei tumorii, ca să pot face calcule exacte pe ea. După ce scot această zonă a tumorii, există o fază de extragere a trăsăturilor, în care fac nişte calcule matematice de textură. Următoarea fază e cea de clasificare, în care mă folosesc de aceste calule şi limite şi le introduc în algoritm, pentru a ajunge la rezultat. Astfel, sistemul se bazează pe colectarea tuturor datelor evidenţiate deja de analizele imagistice, reducând timpul de aşteptare a biopsiei, care poate dura o lună. Am avut nevoie dor de un calculator şi conexiune la Internet. Am conceput sistemul bazându-mă pe statistică matematică, folosind parametrii avuţi la dispoziţie. Am verificat apoi dacă algoritmul se confirmă. Când acurateţea testărilor a fost de 90%, mi-am dat seama că am un proiect viabil.

Cum îţi explici faptul că niciun specialist din domeniu nu a venit până acum cu această soluţie?

Există cercetări în acest domeniu, pe procesare, dar fără a fi concretizate.

Vei patenta invenţia? Ai găsit specialişti care şi-au exprimat intenţia de a colabora cu tine?


La sfârşitul lunii iunie, voi participa la un congres transdisciplinar de psihiatrie, care va avea loc la Bucureşti. Am fost invitat de un profesor de la Politehnica Bucureşti, dar am fost descoperit de un profesor universitar din SUA. Sper să obţin sfaturile specialiştilor şi mai multe tomografii.

Un palmares bogat

Proiectul intitulat „A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans“ („O abordare non-invazivă pentru clasificarea tumorilor cerebrale bazată pe textura modelului din imagistică“) i-a adus lui Dragoş Şerban premiul I cu medalie de aur la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologii FirSTep, care a avut loc pe 14 februarie, la Bucureşti. De asemenea, el s-a calificat la cel mai mare concurs de proiecte internaţionale, I-SWEEP, care va avea loc la Houston, SUA, în luna mai a acestui an. Liceanul va participa la categoria „Environment health disease prevention“ („Prevenţia bolilor în sănătatea mediului“). În palmaresul tânărului se regăsesc zeci de premii: premiul II cu medalie de argint la International Young Inventors Project Olympiad, desfăşurat în aprilie 2013, la Tbilisi, Georgia, pentru proiectul „Hungry cat - animation based learning environment“, premiul al III-lea, cu medalie de bronz, la Olimpiada Internaţională de proiecte de energie, inginerie, mediu, care a avut loc în mai 2013, la Houston, SUA, pentru proiectul „An eco-friendly wall coating with better insulating properties“, premiul al III-lea, cu medalia de bronz, pentru proiectul „Sorting Algorithms Race“, la Concursul internaţional de proiecte informatice, desfăşurat în luna mai 2014, în Ankara, Turcia. Dragoş visează să devină cercetător, specialist în ştiinţa computerului cu aplicaţii în medicină. După absolvirea liceului, va aplica la o universitate din  America sau din Marea Britanie. Următorul proiect la care va lucra este realizarea unui alt sistem informatic prin care să clasifice tumorile pulmonare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii