Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:01 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Elevul Dragoş Şerban a inventat un program care stabileşte dacă un pacient are cancer, fără biopsie (galerie foto)

ro

19 Feb, 2015 00:00 8319 Marime text
Dragoş Şerban, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, a realizat proiectul intitulat „A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans“, prin care a oferit o alternativă la biopsia tumorilor cerebrale. Pentru acest proiect, munca tânărului a fost răsplătită cu premiul I absolut cu medalie de aur la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologii FirSTep, care a avut loc pe 14 februarie, la Bucureşti. Mai mult, elevul constănţean s-a calificat la cel mai mare concurs de proiecte internaţionale, ISWEEP, ce va avea loc la Houston, SUA, în luna mai a acestui an.
 
În 2013, Dragoş a fost supus unei intervenţii chirurgicale de îndepărtare a unei tumori osoase, experimentând temerile şi incertitudinile care însoţesc aşteptarea rezultatelor unei biopsii. De aceea, a fost inspirat şi motivat să realizeze un program computerizat care dă verdictul imediat cu privire la statutul canceros sau benign al unei tumori. „Am creat un proiect de clasificare a tumorilor cerebrale, în funcţie de modelul lor textual. Mai exact, o alternativă la biopsia tumorilor cerebrale. Pacientul nu mai este nevoit să facă o biopsie, nu mai trebuie să sufere. Se poate afla pe loc dacă pacientul are sau nu cancer în momentul în care se face un RMN sau o tomografie computerizată. Ideea mi-a venit în 2013, când am fost diagnosticat cu o tumoare osoasă la piciorul stâng. Biopsia a durat o lună, timp în care eu nu am ştiut dacă sufăr de cancer sau nu. M-am gândit că este bine să se rezolve această problemă. Am descoperit că se poate face acest lucru pentru tumorile cerebrale. Am dezvoltat un algoritm pe bază de inteligenţă artificială, ce reuşeşte să calculeze, folosind statistica matematică, dacă o tumoare este benignă sau malignă. Este un proiect făcut doar de mine cu ajutorul Internetului. Funcţionează şi are o acurateţe de 90%.

Mă gândesc să-l patentez. La Bucureşti, la competiţia la care am participat, câteva persoane au promis să îmi vor promova proiectul la câţiva medici neurochirurgi“, a declarat, ieri, Dragoş, în contextul unei conferinţe de presă. Tânărul de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică a primit deja confirmarea reuşitei sale prin obţinerea Premiului I absolut cu medalie de aur la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologii FirSTep, care a avut loc sâmbătă, 14 februarie, la Bucureşti. Aici, proiectul lui a fost aclamat de toată lumea, specialişti în domeniu sau nu. De asemenea, elevul s-a calificat la cel mai mare concurs de proiecte internaţionale, ISWEEP, care va avea loc la Houston, SUA, în luna mai. Dragoş va participa la categoria „Environment health disease prevention“.

 Un palmares bogat

În 2013, Dragoş a participat la IYIPO (International Young Inventors Project Olympiad), care a avut loc în Tbilisi, Georgia, de unde s-a întors cu medalie de argint pentru proiectul „Hungry cat - animation based learning environment“. Proiectul oferă un mediu de lucru în care elevii pot învăţa noţiuni de fizică printr-un program animat de pe un website. De la ISWEEP - Olimpiada Internaţională de proiecte de energie, inginerie, mediu, desfăşurată tot în 2013, la Houston, SUA, tânărul a revenit acasă cu medalia de bronz pentru proiectul „An eco-friendly wall coating with better insulating properties“. Practic, elevul a inventat un material izolator pentru pereţi din pastă de hârtie combinată cu ipsos. Dragoş mai are în palmares încă o medalie de bronz la Concursul internațional de proiecte informatice, care a avut loc anul trecut, la Ankara, Turcia. Dragoş a primit medalia pentru proiectul „Sorting Algorithms Race“, o aplicaţie care predă, în cadrul disciplinei Informatică, algoritmii de sortare, într-un mod interactiv şi prietenos. Astfel, elevii îşi însuşesc noile concepte prin animaţii şi jocuri interactive.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • iuliana 19 Feb, 2015 09:28 spune mi te rog cum intru in acest program sa verific daca e malign sau bening