Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:12 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scenarii fără precedent pentru învățământul românesc. „Vom găsi orice alte variante, dar nu înghețarea anului școlar!”

ro

24 Mar, 2020 00:00 4203 Marime text

Cel mai probabil majoritatea părinților, dar și a elevilor au ajuns să se îndoiască de afirmațiile ministrului Educației, Monica Anisie, după ce, inițial, dăduse asigurări că nu se vor închide școlile, în cele din urmă fiind nevoită să ajungă la această măsură extremă.

Dar de aici și până la a îngheța anul școlar este cu totul altă poveste, profesorii constănțeni cu care am stat de vorbă ieri fiind indignați de ieșirea la rampă a vicepremierului Raluca Turcanu.
Aceasta a avansat următoarele trei scenarii: „Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue şi evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea”.
 

„S-ar putea renunța la vacanța de vară...”

Am încercat ieri să aflăm opinii de la câțiva profesori constănțeni care aveau să ne declare în unanimitate că în primul rând infrastructura învățământului românesc nu poate suporta înghețarea unui an școlar, întrucât viitorul an ar urma să vină cu nou înființatele clase pregătitoare, care nu și-ar mai găsi... locuri în bănci.

Este inadmisibil să arunce o așa bombă de dragul de a mai apărea și ea puțin în față. Am parcurs aproape 80 la sută din materie și acum, cu acest învățământ online, încercăm să mai acoperim o altă parte, atât cât se poate, pentru că învățământul constănțean nu este pregătit să facă față acestui sistem”, a afirmat răspicat unul dintre profesorii revoltați.

De aceeași părere este și președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache: „Mă întreb dacă doamna Turcanu ar fi fost, știu eu, la doctorat, i-ar fi convenit ca după ce a parcurs 80% din materie să-i înghețe anul? Să piardă un an de muncă? Putem găsi soluții. Pentru copiii care nu sunt ani terminali li se poate încheia media cu notele pe care le au, eventual găsim un scenariu plauzibil pentru restul de 20% din materie rămasă neparcursă. Iar pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vom căuta soluții de devansare a calendarului de examene. Se renunță la vacanța de vară, asta e, nu-i o problemă, dar cum poți să spui că îngheți anul școlar. Sau poate că dânsa are informații pe care noi nu le știm că până în luna decembrie nu vom putea rezolva cu acest virus...”, a mai afirmat Iulian Cristache pentru ZIUA de Constanța.

Pe de altă parte, prof. Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației sindicale „Spiru Haret”, lansează un apel: „Le cer tuturor politicienilor să dea dovadă de responsabilitate în declarații. Astfel de scenarii trebuie făcute de specialiștii în educație și discutate cu partenerii sociali – profesori, părinți, elevi – înainte de fi prezentate în mass-media.

Noi suntem într-o permanentă comunicare cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și până acum nu s-a discutat despre o posibilă repetare a anului școlar.
În condițiile în care cadrele didactice, părinții și elevii depun eforturi prin activități de predare on-line pentru a depăși această criză, astfel de declarații, precum cea de astăzi, nu fac decât rău“.



Aceeași reacție dură a avut și Federația Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar: „Federația noastră ține în permanență legătura cu conducerea MEC, cu reprezentanții părinților și ai elevilor și nicio clipă nu am discutat despre un asemenea scenariu de înghețare a anului școlar.

Înghețarea anului școlar ar produce prejudicii majore elevilor, părinților și cadrelor didactice. Prin urmare, suntem convinși că se pot găsi soluții pentru încheierea situației școlare a elevilor, dar și pentru cei care se află în anii de final de ciclu de învățământ și trebuie să susțină examenele naționale.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ face apel la Ministerul Educației și Cercetării, la Guvernul României, dar și la Administrația Prezidențială să analizeze cu mare responsabilitate situația, astfel încât să fie luate cele mai bune decizii pentru elevi”, se arată într-un comunicat remis redacției.

Care se încheie cu declarația lui Simion Hăncescu, președinte FSLI: „Este o dovadă de lipsă de profesionalism să ieși în spațiul public și să vorbești fără să ai o consultare cu specialiștii din educație, cu cei din Ministerul Educației și Cercetării sau cu partenerii sociali și să arunci variante privind modul în care se va desfășura anul școlar 2019-2020. O astfel de declarație este o dovadă de lipsă de umanitate, tocmai în această perioadă în care autoritățile ne îndeamnă pe toți să nu provocăm panică. Ce credeți că a reușit să facă doamna Vicepremier Raluca Turcan cu aceste declarații? Panică și haos în rândul părinților, elevilor și cadrelor didactice. Cred că reprezentanții Guvernului României care fac declarații publice în această perioadă, trebuie să fie extrem de atenți la ceea ce afirmă”.




Citește și:

Raluca Turcan „Există trei scenarii în privința anului școlar, unul fiind repetarea acestuia“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii