Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:32 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimbare totală de paradigmă „Generația fără manuale” va susține Evaluarea Națională 2021 pe modelul testelor PISA

ro

20 Jul, 2020 00:00 7546 Marime text

La finele săptămânii trecute, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, instituție aflată în subordinea Ministerului Educației, a publicat variantele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2021, pe care le puteți accesa AICI.


Concepute într-un format nou, subiectele presupun o „recalibrare” a predării, cadrele didactice fiind nevoite să se axeze pe măsurarea competențelor, în schimbul tocelii tradiționale.
Subiectele, în opinia cadrelor didactice, sunt structurate într-un crescendo în funcție de nivelele cognitive și cu probleme puse în context, legate de viața reală și nu abstracte, centrate și pe gândirea și creativitatea elevilor, nu doar pe memorarea mecanică a unor comentarii.


Prof. Oana Moraru, consultant educațional, salută noua formulă de Evaluarea Națională și speră că nu se va reveni la stilul învechit. „S-au publicat modele de subiecte pentru Evaluarea Națională de la anul, care ar măsura competențe pe bune. Sper să nu se lase intimidați și să se revină pe stilul vechi, pentru că am auzit deja metodiști, meditatori și alte categorii profesionale «de decizie» văitându-se că e mai greu așa. Greu e să îl scoți pe adult din grila lui de dresaj comod al copilului. Cu subiectele astea, chiar i-ar pune la treabă pe profesori. Parcă văd cum dispar sau trec ca și cum n-ar fi fost!”.

În schimb, foarte mulți părinți ai elevilor de clasa a VIII-a sunt revoltați vizavi de această schimbare, după ce trei ani la rând copiii lor s-au confruntat cu lipsa noilor manuale la fiecare început de an școlar, manuale care promiteau o aerisire a programei școlare, o descongestionare a materiilor, la care se adaugă defectuoasa (ne)predare online.


Un părinte este de părere că nu este suficient timp pentru a se schimba... traiectoria: „Eu nu cred că este suficient timp, în condițiile în care au pierdut semestrul II în clasa a VII-a, nu se știe cum se vor desfășura lucrurile din septembrie și, nu în ultimul rând, având în vedere că anunțaseră publicarea acestor noi modele de subiecte pentru începutul anului 2020. Aș vrea să fiu la fel de optimistă ca dumneavoastră, dar din păcate, în calitate de părinte la unui elev care intră acum în clasa a VIII-a, sunt îngrijorată”. Pe același ton, o altă mămică este total de acord cu cele afirmate de prof. Oana Moraru... „Dar care sunt profesorii ăia care se vor pune pe treabă? Ăia care și-au încasat salariile un semestru fără să facă NIMIC? Și al meu trece a 8-a. M-aș fi bucurat de acest tip de subiecte dacă ar fi lucrat așa la școală, daca doamna de română, dirigintă de altfel, ar fi dat vreun semn din martie până acum. Până una alta, l-am pus să lucreze și cu baremul stăm și buchisim. Și, da, meditații. Că în baza școlii...”.



Rămâne de văzut cum se va reveni din toamnă la cursuri, pentru că foarte multe alte modificări vor fi induse de această nouă stare de lucruri.


Citește și:

Ministrul Educației nu crede că elevii vor putea reveni în clase la toamnă




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii