Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:00 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scolile de cartier uitate

ro

04 Apr, 2003 00:00 828 Marime text

Parintii prefera institutiile de invatamant din zonele centrale

Problema cu care se confrunta scolile generale de cartier este legata de faptul ca numarul elevilor inscrisi scade * Situatia se poate raporta numai la nivel urban, pentru ca in cel rural, unde exista cel mult doua scoli intr-o localitate, parintii nu mai au de ales * In zonele rurale, pretentiile parintilor cresc cu atat mai mult cu cat nimeni nu-i poate obliga sa-si inscrie copiii la o anumita scoala * ISJ a decis sa fie reorganizate circumscriptiile scolare, pentru a se realiza arondarea pe cartiere a unitatilor de invatamant * Anul acesta vor avea prioritate copiii care locuiesc in zona respectiva

Una dintre institutiile cu rol important in formarea intelectuala a copilului este scoala generala. In primii patru ani, el incepe sa dezlege misterul literelor si al cifrelor, descopera bogatia primelor povesti buchisite din cartile bunicii. In ciclul gimnazial, problema educatiei devine mai serioasa, copilul primind o serie de cunostinte generale. De aceea, parintii sunt foarte atenti ce scoala aleg, pentru ca odrasla sa se bucure de o educatie aleasa. Astfel, de la vecini, rude si prieteni afla care unitate scolara i-ar putea ajuta copilul in dezvoltarea lui pentru ca viitorul sa-i fie mai accesibil. In zilele noastre, aceasta problema devine mai importanta cu cat parintii tind sa-si trimita micutii la scolile de prestigiu, uitand, in schimb, de cele din cartier. Pe de alta parte, parintii nu se gandesc ca cei care au intr-un fel de suferit sunt tot copiii, care, in unele cazuri, nu reusesc sa faca fata cerintelor. Sunt chiar situatii cand elevii traverseaza un oras intreg pentru a ajunge la scoala pe care parintii iau ales-o.In ultimii ani, scolile generale din Constanta si-au diversificat oferta educationala pentru a trezi interesul parintilor. Astfel, in multe unitati scolare au fost constituite cabinete de informatica la care au acces toti elevii, se organizeaza cursuri suplimentare de limbi straine sau orele optionale sunt diversificate si pe gustul copiilor. Mai mult, cateva licee de prestigiu chiar scolarizeaza copii de la 7 pana la 12 ani. Acest lucru este un avantaj pentru institutiile in cauza, oferindu-le posibilitatea de a-i pregati pe tineri timp de mai multi ani si deci sa obtina rezultate mai bune. Pe de alta parte, elevii nu sunt fortati ca in clasele terminale sa schimbe profesorii sau colegii si, deci, nu trebuie sa se readapteze la conditii si cerinte noi. Problema cu care se confrunta insa scolile generale de cartier este legata de faptul ca numarul elevilor inscrisi scade, acestia preferand sa studieze la o unitate mai bine vazuta sau la unul dintre liceele unde functioneaza clase primare si gimnaziale. Scaderea numarului de elevi duce, inevitabil, la micsorarea normei profesorilor, cadrele didactice fiind nevoite sa-si ia ore la alte unitati scolare pentru a-si reface catedra. In sine, situatia se poate raporta numai la nivel urban, pentru ca in cel rural, unde exista cel mult doua scoli intr-o localitate, parintii nu mai au de ales si isi inscriu copilul la cea mai apropiata institutie. Cu cat ne apropiem de zona rurala, pretentiile parintilor cresc cu atat mai mult cu cat nimeni nu-i poate obliga sa-si inscrie copiii la o anumita scoala. Astfel, parintele isi doreste ca odrasla sa stie cate mai multe limbi straine, sa aiba parte de cei mai buni profesori si, implicit, rezultate pe masura, iar daca este posibil, chiar sa ajunga printre laureatii concursurilor scolare nationale si internationale.

Copiii din zona vor avea prioritate

Inspectoratul Scolar Judetean a decis sa fie reorganizate circumscriptiile scolare, pentru a se realiza arondarea pe cartiere a unitatilor de invatamant. Aceasta masura are ca scop pregatirea pentru noul an scolar, iar unitatile sa-si inceapa elaborarea ofertei educationale adecvate la cerintele pietei. Inspectorul scolar general Paloma Petrescu a declarat ca au existat sesizari din partea parintilor care nu au putut sa-si inscrie copiii la o scoala din apropiere tocmai datorita faptului ca cererea, in cazul institutiei respective, era mare. "Parintii sunt liberi sa-si inscrie copiii la ce scoli doresc, insa anul acesta vor avea prioritate copiii care locuiesc in zona respectiva", a explicat inspectorul scolar. Pe de alta parte, nici conducerile scolilor din cartierele marginase nu par sa agreeze situatia de fata si de aceea s-a inceput o regandire a ofertelor educationale. Astfel, scolile respective organizeaza diverse manifestari la care participantii sunt elevii, incearca cu resurse proprii dotarea si modernizarea salilor de clasa si a materialului didactic, personalul manifesta o mai buna implicare in procesul si activitatea didactica si se incearca realizarea unei relatii mai deschise intre elev-profesor. Toate acestea, pentru ca scolile din cartierele marginase sa nu ramana fara elevi, situatie in care cadrele didactice ar fi silite sa se reprofileze.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii