Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:09 03 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitorul Florin Bican față-n față, online, cu elevii Școlii gimnaziale nr. 18 „Jean Bart”

ro

12 Feb, 2021 00:00 2224 Marime text

Sărbătorită în prima miercuri din luna februarie, „Ziua Internațională a Cititului Împreună” sau „Ziua Internațională a Cititului cu voce tare” este un eveniment global inițiat de Asociația LitWorld și marcat în peste 100 de țări. Prin această zi se dorește să fie atrasă atenția comunității internaționale asupra importanței cititului și a alfabetizării ca drept fundamental al omului.
În România evenimentul a început să fie marcat din 2015, Asociaţia „Citim Împreună România” organizând acțiuni în acest sens.

În Constanța, o serie de profesori-învățători au ținut să le reamintească elevilor importanța lecturii, fie și la distanță de o săptămână de la Ziua Internațională a Cititului Împreună, organizând activități extrem de atractive.

Un astfel de exemplu de bune practici s-a petrecut la Școala gimnazială nr. 18 „Jean Bart”, unde scriitorul Florin Bican a acceptat invitația de a intra în direct cu elevii clasei a 2-a A, coordonați de prov. înv. primar Florentina Marin.

Născut la București, în 29 martie 1956, Florin Bican este cunoscut nu doar pentru scrierile sale adresate celor mici și mari (Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul, Și v-am spus povestea așa: Aventurile cailor năzdrăvani rememorate de ei înșiși, Tropice tâmpe, Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc, Cântice mârlăneşti), ci și pentru traducerile sale, dintre care amintim doar câteva, în limba engleză: Cartea cu Apolodor de Gellu Naum, Fluffy de Silvia Kerim și din limba engleză: Aventuri în Momilandia, Cum a furat Grinch Grăciunul, George şi miraculosul său medicament, Pânza Charlottei, Pomul cel darnic. Absolvent al Facultății de Limbi și Literaturi străine, Secția engleză-rusă, a Universității București, în perioada 1995-2005 a locuit în Germania, unde a predat limba engleză. Din 2006 a revenit în țară, iar în prezent locuiește la Cluj-Napoca, unde continuă să scrie și să traducă, să participe la târguri de carte și să se întâlnească cu cititori (în școli, tabere sau biblioteci).
 

Elevii s-au declarat impresionați

Școala gimnazială nr. 18 este legată de Florin Bican datorită amintirii unei experiențe unice, iar din această frumoasă călătorie nu puteau lipsi cei care au explorat cu atâta emoție romanul „Tropice Tâmpe”, în anul 2019, când obțineau Premiul I la Festivalul de Book-trailere Boovie. Pentru că nu puteau rata întâlnirea cu poveștile pline de umor ale scriitorului lor preferat, Anastasia Neculai, Cornelia Popescu, Maria Enciu și Oana Oprea (absolvente), coordonate de prof. Alexandra-Andreea Ilie, și-au dorit să participe la eveniment și să împărtășească celor mici o parte din aventura lor.

Întâlnirea cu un scriitor, dincolo de paginile cărții, aduce lectura mai aproape de sufletul copiilor și îi motivează să citească iar și iar opera acestuia.
Noi nu scriem decât ceea ce citim. Singura sursă de inspirație când scrii o carte, nu poate fi decât lectura: alte cărți”, răspundea Florin Bican la întrebarea micuței Antonia Babu – „Cine v-a inspirat?”.

Întrebările celor mici, dar și ale celor mari nu conteneau: „La câți ani ați început să scrieți?” (Livia Brașoveanu), „Când ați publicat prima carte?” (Mara Ivașcu), „Cine v-a încurajat să scrieți?” (Iustin Isai), „Aveți frați sau surori? Dacă da, sunt și ei scriitori?” (Melisa Mocanu), „Cum este să fii scriitor?” (Anastasia Neculai). Mai mult decât atât, Antonia Babu s-a documentat și a aflat despre Florin Bican că a fost profesor și a tradus cărți. Au descoperit nenumărate povești atât din cărți, cât și din copilărie. Ba chiar au aflat care este formula fermecată într-o poveste (nu o vom dezvălui, rămâne secretul nostru.


Copiii au primit, la rândul lor, o întrebare din partea invitatului nostru: „De ce credeți că scriitorii rămân fără inspirație?” Dacă „rămân fără idei” (răspunsul micuței Sofia Caba) nu putem ști, vă putem spune doar să „citiți cu atenție cărțile și veți găsi în ele toată inspirația” (Florin Bican)
„Cum v-ați simțit când v-ați întâlnit cu cititorii?” întreabă, curioasă, micuța Irina Mihăiesei. „Întâlnirea cu cititorul este ca și cum ai intra în cartea ta. Cititorul reflectă cartea pe care ai scris-o. Cititorii unei cărți au tot dreptul să se numească eroi, personaje ale cărții. Apoi, cum să nu îți placă să te întâlnești cu eroii cărții tale? O carte primește o nouă viață atunci când se discută despre ea. Fără cititori, o carte pur și simplu nu ar exista.” (Florin Bican)

La finalul acestei zile atât de speciale, directorul Școlii nr. 18, prof. Loredana Busuioc mărturisea: „Într-o lume provocatoare, încercăm să ne găsim echilibru. Mă bucur să fiu parte dintr-o echipă implicată și să am parte de colegi minunați”.


Citește și:


#ConstanțaEsteBine: ZOOMzăiala din pandemie s-a materializat într-un joc în premieră - „Jeanbardemic”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii