Semestrul II al anului şcolar 2015-2016, la linia de start Se apropie simularea Evaluării naţionale şi a Bacalaureatului
Semestrul II al anului şcolar 2015-2016, la linia de start: Se apropie simularea Evaluării naţionale şi a Bacalaureatului
15 Feb, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3447
Marime text
Peste 3.000.000 de elevi din învăţământul preuniversitar se întorc astăzi în băncile şcolii, după o săptămână de vacanţă intersemestrială. Semestrul al doilea se va încheia pe data de 24 iunie.
Tezele din semestrul al doilea vor trebui susţinute până la data de 20 mai. Săptămâna 18 - 22 aprilie va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun“, care va avea un orar specific. Elevii se vor bucura apoi de vacanţa de primăvară, cuprinsă între 23 aprilie şi 3 mai. Vor reveni la cursuri pe 4 mai. Acestea se vor termina pe data de 24 iunie. Vacanţa de vară începe la data de 25 iunie şi se va încheia pe 11 septembrie.
Pentru al treilea an, Ministerul Educaţiei organizează simulări ale examenelor la nivel naţional, cu subiecte unice. La sfârşitul lunii februarie, elevii de clasa a VIII-a încep simulările examenelor de Evaluare Naţională. Prima testare este programată pe 22 februarie, la Limba şi literatura română. Va urma, pe data de 23 februarie, simularea la Matematică, iar pe 24, la limba şi literatura maternă. La liceu, simulările Bacalaureatului 2016 încep la data de 7 martie, cu testarea la Limba şi literatura română. Ulterior, pe data de 8 martie, este programată testarea la limba şi literatura maternă, pe 9 martie - proba obligatorie a profilului, iar pe 10 martie - proba la alegere a profilului şi specializării.
Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 3.069 din 14 ianuarie 2016 privind organizarea şi desfăşurarea simulării Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2015 - 2016. Simulările la nivel naţional înseamnă testări care vor fi organizate în toate şcolile la aceeaşi dată, cu aceleaşi subiecte, concepute de Ministerul Educaţiei. Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei şcoli, prin discuţii cu elevii şi părinţii, prin dezbateri la nivelul clasei în vederea îmbunătăţirii performanţelor şcolare. Obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului şi optimizarea rezultatelor obţinute de elevi, explică Ministerul Educaţiei.
În ce constă simularea Evaluării Naţionale
Elevii de clasa a VIII-a vor fi testaţi, în cadrul simulării, prin subiecte ce respectă programa prevăzută chiar pentru examen, însă fără anumite capitole. Conţinuturile exceptate de la simularea la Limba şi literatura română sunt: procedee de expresivitate artistică în textele studiate, trăsături specifice genului dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere, trăsături ale speciilor literare - romanul, balada populară, complemente circumstanţiale şi propoziţii subordonate circumstanţiale corespunzătoare.Pentru susţinerea simulării la Matematică, elevii de clasa a VIII-a trebuie să studieze programa obişnuită de examen, mai puţin anumite capitole, cum ar fi: rapoarte de numere reale reprezentate prin litere; operaţii cu acestea (adunare, scădere, înmulţire, împărţire, ridicare la putere), ecuaţii, inecuaţii, proiecţii ortogonale pe un plan, calculul unor distanţe în interiorul corpurilor studiate.
Subiecte pentru simularea examenului de Bacalaureat
Elevii de clasa a XII-a vor fi testaţi din capitolele prevăzute în programa pentru examenul de Bacalaureat. Pentru simulare, sunt exceptate următoarele conţinuturi: reguli ale monologului, reguli şi tehnici de construire a dialogului, stiluri funcţionale adecvate situaţiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale şi nonverbale în comunicarea orală, textul dramatic postbelic, limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii, perioada postbelică, autorii Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.La Matematică, liceenii vor fi evaluaţi la simulare pe baza conţinuturilor prevăzute în programa pentru examenul de Bacalaureat. Pentru simulare sunt exceptate următoarele teme: inele de polinoame cu coeficienţi într-un corp comutativ, aplicaţii ale integralei definite.
-
Pentru clasa a VIII-a, programa de examen este disponibilă AICI
-
Conţinuturile exceptate, adică acele teme care nu se vor regăsi în subiectele pentru clasa a VIII-a, sunt disponibile AICI
-
Pentru clasa a XII-a, programa de examen este disponibilă AICI
-
Conţinuturile exceptate, adică acele teme care nu se vor regăsi în subiectele pentru clasa a XII-a, sunt publicate AICI
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii