Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:49 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinerii constănțeni, preocupați de arhitectura zonei vechi a cetății

ro

21 Dec, 2017 00:00 3209 Marime text
În ianuarie 2013, şase arhitecţi înfiinţau Asociaţia De-a Arhitectura, prin care îşi propuneau îmbogăţirea culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale prin educaţia copiilor, care sunt şi „formatori de opinie“ ai părinţilor lor.
 
În cel de-al cincilea an de activitate, asociaţia a lansat un nou proiect, intitulat „Urban Up“, sub egida programului „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun“, care s-a desfăşurat în şapte oraşe, printre care şi Constanţa, evident, la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“, care are şi clasă de arhitectură.
 
Ieri, la final de proiect, după ce au parcurs cele şase ateliere, structurate pe două mari teme, „Un proiect pentru oraşul meu“ şi „Nu am chef azi - oraşul revendicat“, coordonatorul local Irina Filip a declarat că a fost un proiect foarte bine primit de elevi, care s-au înscris în număr impresionant la aceste ateliere.
 
Ce şi-ar dori elevii constănţeni de la edilii acestui oraş?

„Îşi doresc spaţii mai primitoare, vor mobilier urban multifuncţional, vor zone în care să se simtă bine, să se relaxeze, vor amenajări peisagere în care ei să petreacă timp liber de calitate. Propunerile noastre s-au axat pe mai multe zone din Constanţa, cum ar fi plaja Modern, lacul Tăbăcărie. Spre exemplu, la plaja Modern au propus nişte zone de belvedere către mare, o zonă de paintball, tiroliană, parc aventura, pentru că sunt tineri, sunt energici şi vor să desfăşoare activităţi specifice vârstei lor. Dar propunerile lor se adresează şi altei categorii de vârstă, mai mici sau mai înaintate. În primul rând, să ne bucurăm de oraşul nostru, să avem zone frumoase de agrement“, a adăugat drd. arh Irina Filip.

 
La întâlnirea de ieri, din sala „Sergiu Celibidache”, a fost prezent și arhitectul șef al municipiului Constanța, Mihai Radu Vânturache, care a răspuns câtorva întrebări adresate de elevii participanți în proiect. Generația de mâine își dorește să fie reabilitat Cazinoul, Piața Ovidiu să arate mai frumos, să existe un transport de agrement pe lacul Siutghiol, iar Constanța să dispună de mult promisele piste de biciclete.
 
În final, drd. arh. Irina Filip i-a... smuls promisiunea inspectorului general, Petrică Miu, prezent şi el la întâlnire, că va înfiinţa un cerc de arhitectură şi mediu construit la Palatul Copiilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii