Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Totul despre admiterea la liceu 2016-2017 Gabriela Bucovală - „Alegeţi profilul care să corespundă capacităţilor voastre“

ro

12 May, 2016 00:00 7497 Marime text


Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a publicat, recent, ghidul pentru admiterea în învăţământul liceal şi profesional de stat pentru anul şcolar 2016-2017, care conţine planul de şcolarizare, calendarul admiterii, numărul de locuri disponibile la unităţile liceale de învăţământ din judeţul Constanţa.
 
„Opţiunea pentru un anumit liceu reprezintă o piatră de încercare pentru voi, dar şi pentru părinţii voştri. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa vine în sprijinul vostru, prezentându-vă în acest ghid unităţile de învăţământ liceal şi profesional din judeţul Constanţa, profilurile de pregătire, filierele, specializările, precum şi condiţiile de admitere în anul şcolar 2016 -2017. Știm că, an de an, elevii de clasa a VIII-a se confruntă cu aceleaşi provocări: Ce liceu să aleg? Ce profil să urmez? Ce vreau să fac? Să urmez ceea ce-mi place sau ceea ce pare să aibă un viitor? Să am încredere în decizia mea sau să aleagă părinţii în locul meu? Sunt întrebări la care vă răspund în calitate de părinte, profesor şi inspector şcolar general: alegeţi liceul şi profilul care să corespundă aptitudinilor, competenţelor şi capacităţilor voastre, care să vă ajute în construirea unei cariere, astfel încât în anii de liceu să studiaţi materiile care vă pasionează şi care vă asigură succesul şcolar, personal şi profesional. Vă doresc multe realizări în liceul pe care îl veţi alege!“, le-a urat viitorilor liceeni inspectorul şcolar general, Zoia-Gabriela Bucovală.

5.292 de locuri prevăzute în liceele din Constanţa

Pentru anul de învăţământ 2016-2017, ISJ Constanţa a prevăzut un total de 5.292 de locuri, dintre care pentru elevii de etnie romă - 248. Pe filiera teoretică sunt prevăzute 2.156 de locuri (90 pentru elevi de etnie romă), pe filiera tehnologică -  2.660 de locuri (142 pentru elevi de etnie romă), pe filiera vocaţională - 476 de locuri (16 pentru elevi de etnie romă).
 
Absolvenţii clasei a VIII-a din promoţia 2016, indiferent de vârstă, precum şi cei din promoţiile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016-2017 se înscriu în învăţământul liceal şi profesional, la cursuri de zi. Înscrierea în licee de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere. Pentru absolvenţii din promoţia 2016, media de admitere este media ponderată, în care media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a are o pondere de 75%, iar media generală de absolvire a claselor V - VIII are o pondere de 25%. Pentru absolvenţii din promoţii anterioare anului 2016, media de admitere este o medie ponderată, în care media generală obţinută la evaluarea naţională/tezele cu subiect unic/testele naţionale/examenul de capacitate are o pondere de 75%, iar media generală de absolvire a claselor V - VIII are o pondere de 25%. Pentru absolvenţii din promoţiile de până în anul 2009 inclusiv, în media de admitere, media generală obţinută la tezele cu subiect unic se va înlocui cu media de la examenul de capacitate, pentru absolvenţii de până în anul 2005 inclusiv, ori la testele naţionale, pentru absolvenţii din promoţiile 2006-2009. Media  de admitere se calculează indiferent dacă media generală la tezele cu subiect unic sau media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a sunt inferioare notei cinci.
 
Media generală la tezele cu subiect unic/media la Evaluarea Naţională şi media de admitere se calculează cu două zecimale, fără rotunjire. Excepţie fac liceele/clasele pentru care se susţin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se susţin probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă şi clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, pentru care se susţin probe de verificare a cunoştinţelor la limba maternă.

Verificarea cunoştinţelor de limbă modernă

Proba de verificare a cunoştinţelor de limbă engleză va avea loc pe data de 25 mai, la Colegiul Comercial „Carol I“, Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, Liceul Teoretic „George Călinescu“, Liceul Teoretic „Ovidius“ şi Liceul Teoretic „Callatis“ Mangalia.
 
Pe data de 26 mai este programată proba de verificare a cunoştinţelor de limbă franceză la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, Liceul Teoretic „George Călinescu“ şi Liceul Teoretic „Ovidius“. Proba de verificare a cunoştinţelor de limbă germană se va desfăşura pe 27 mai, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ şi la Liceul Teoretic „Ovidius“.

24 de locuri pentru elevii de origine română de pretutindeni

Tinerii din Republica Moldova absolvenţi a nouă clase, promoţia 2016, care au promovat examenele de absolvire a gimnaziului în Republica Moldova, şi absolvenţii a opt clase gimnaziale, promoţia 2016, în România, care au domiciliul stabil în Republica Moldova vor depune, în perioada ce va fi stabilită de Ministerul Educaţiei, la centrul de înscriere desemnat de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi, dosarele pentru participarea la concursul de admitere în liceele din România.
 
În judeţul Constanţa au fost alocate 24 de locuri: Colegiul Comercial „Carol I“ - patru locuri, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ - patru locuri, Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“ - două locuri, Colegiul Tehnic „Pontica“ - două locuri, Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ - două locuri, Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ - două locuri, Liceul Teoretic „Emil Palade“ - două locuri, Liceul Teoretic „Ovidius“ - două locuri, Liceul Tehnologic „Miron Costin“ - trei locuri, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul“ - un loc.

Cu ce medii s-a intrat anul trecut în liceele din Constanţa

Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ - 9,87, Liceul Teoretic „Ovidius“ - 9,77, Liceul Teoretic „Traian“ - 9,54, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia - 9,51, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ - 9,4, Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“ - 9,19, Liceul Teoretic „Decebal“ - 9,15, Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ - 8,96, Liceul Teoretic „George Călinescu“ - 8,93, Liceul Teoretic „Callatis“ Mangalia - 8,85, Liceul Teoretic „Anghel Saligny“ Cernavodă - 8,69, Liceul Teoretic „George Emil Palade“ - 8,62, Colegiul Comercial „Carol I“ - 8,4, Liceul Teoretic „Ioan Cotovu“ Hârşova - 8,18, Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii - 8,12, Colegiul Economic Mangalia - 7,82, Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu“ Medgidia - 7,75, Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu“ - 7,46, Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ - 7,45, Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu“ Năvodari - 7,33, Liceul Teoretic „Carmen Sylva“ Eforie - 6,69, Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin“ - 6,62, Liceul Tehnologic „Ion Podaru Ovidiu“ - 6,4.
 
Ghidul admiterii în învăţământul liceal şi profesional de stat pentru anul şcolar 2016-2017
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii