Tradiţie, profesionalism şi aventură Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, 145 de ani de învăţământ de marină (galerie foto)
Tradiţie, profesionalism şi aventură: Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, 145 de ani de învăţământ
18 Nov, 2017 00:00
ZIUA de Constanta
3526
Marime text
Cele trei atribute ale vieţii de student la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ (ANMB) din Constanţa sunt: tradiţie, profesionalism şi aventură.
Pregătirea profesională de excepţie, experienţa îmbinată cu motivaţia cadrelor didactice, infrastructura modernă, atitudinea pozitivă îndreptată mereu spre viitor sunt elementele esenţiale ce au contribuit la formarea a mii de profesionişti ai mării.
Cei care au învăţat secretele mării la ANMB vor avea parte de clipe emoţionante, deoarece instituţia sărbătoreşte 145 de ani de învăţământ de marină în ţara noastră. Momentul nu putea fi ratat, de aceea, cu această ocazie, ANMB a organizat, ieri, un ceremonial militar.
Printre cei prezenţi, ieri, la evenimentul aniversar s-au numărat rectorul Academiei Navale comandor conf. univ. dr. Octavian Tarabuţă, senatorul Virgil Chiţac, fostul rector al Academiei, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu, foşti rectori ai Academiei, prefectul judeţului Constanţa, Ioan Albu, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, directorul CN APM Constanţa, Nicolae Tivilichi, studenţi şi părinţi.
Ceremonia militară fost deschisă de rectorul Octavian Tarabuţă, care l-a salutat pe şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu. Sub acordurile Fanfarei Academiei Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu a salutat studenţii prezenţi. Ceremonia aniversară a continuat cu interpretarea imnului de stat de către cadeţi, acompaniaţi de Fanfara Militară a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“. Ulterior, a fost oficiat serviciul religios de către arhiepiscopul ÎPS Teododie şi un sobor de preoţi.
„La ceas aniversar, suntem mândri de tradiţia îndelungată a învăţământului de marină din România. Existenţa şi evoluţia sa demonstrează talentul şi abnegaţia poporului român în a dezvolta latura economică reprezentată de industria maritimă, dar şi scopul apărării frontierelor de apă ale ţării. Această lungă tradiţie ne şi obligă, în schimb, să menţinem şi să creştem şi mai mult reputaţia Academiei Navale «Mircea cel Bătrân». Iar acesta o vom face împreună, întreaga comunitate academică, prin muncă intensă, motivaţie şi o atmosferă tinerească, dinamică. Academia Navală înseamnă tradiţie, profesionalism şi aventură. Având în vedere toate aceste caracteristici, pot afirma cu certitudine că Academia Navală «Mircea cel Bătrân» este o instituţie superioară de învăţământ solidă, al cărui rol este recunoscut comunitatea academică naţională şi internaţională. Aspiraţia noastră este de a ne număra printre cele mai importante instituţii de învăţământ superior de marină din ţară, dar şi din Europa.
Azi, Academia Navală «Mircea cel Bătrân» reprezintă un pol al cunoaşterii ştiinţifice în domeniul maritim, unanim apreciat. Acesta este punctul de plecare pentru dezvoltarea ulterioară, destinată consolidării calitative şi cantitative a acestui stat. Mulţumesc întregului personal al Academiei Navale pentru eforturile depuse pe altarul educaţiei şi instruirii, dar şi tuturor celor care ne sprijină: forurile superioare, partenerii noştri“, a declarat rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, comandor conf. univ. dr. Octavian Tarabuţă. „Vă transmit un salut camaraderesc din partea conducerii Statului Major al Forţelor Navale“, a menţionat viceamiralul Alexandru Mîrşu.
La rândul său, primarul municipiului Constanţa a subliniat că Academia Navală este o ancoră stabilă a învăţământului românesc. „Academia Navală «Mircea cel Bătrân» este o ancoră solidă nu doar pentru învăţământul de marină, ci şi pentru învăţământul superior constănţean. Este un pilon al învăţământului constănţean. Rectorul Octavian Tărăbuţă ţine ştafeta sus, continuând linia trasată de fostul rector Vergil Chiţac. Aţi făcut, dragi studenţi, o alegere excelentă“, a precizat primarul municipiului Constanţa.
Şi prefectul Ioan Albu a susţinut că acest eveniment are o încărcătură emoţională deosebită. „Este o imensă bucurie pentru mine să particip, alături de dumneavoastră, la acest eveniment aniversar - 145 de ani de învăţământ românesc de marină. De-a lungul celor 145 de ani de existenţa, Academia şi-a demonstrat valoarea în domeniul formării de specialişti, lucru confirmat de profesionalismul ofiţerilor români. Prin efort susţinut şi prin îndrumarea cadrelor didactice, studenţii Academiei au dobândit, de-a lungul timpului, competenţe profesionale. Rezultatele remarcabile ale promoţiilor de ofiţeri, apreciate în ţară şi în străinătate, au făcut din Academia Navală «Mircea cel Bătrân» principalul exponent al învăţământului românesc de marină. Să fiţi uniţi în pasiunea pentru mare şi fluviu şi în datoria de a vă apăra ţara“, a transmis Ioan Albu.
În semn de recunoştinţă, rectorul Octavian Tărăbuţă i-a înmânat viceamiralului Alexandru Mîrşu o plachetă aniversară. Au mai primit plachete aniversare Leonard Mocanu, de la Statul Major al Apărării, prefectul Ioan Albu, primarul Decebal Făgădău, contraamiralul de flotilă Dan Căpăţână, rectorul Academiei Navale din Bulgaria, Tomasz Szubrycht, rectorul Academiei Militare din Polonia, amiralul Traian Atanasiu, amiralul Gheorghe Marin, contraamiralului Vergil Chiţac, fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“.
Din istoria înfiinţării instituţiei de învăţământ superior
Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ îşi are sorgintea în Şcoala Flotilei, înfiinţată prin Decizia Ministerului de Război nr. 15 din 17 noiembrie 1872, cu sediul la Galaţi. Pe parcursul a doi ani de studiu, în această instituţie s-au pregătit ofiţeri şi subofiţeri care au îndeplinit diferite funcţii de la bordul navelor Marinei Militare, dar şi ale Flotei Comerciale Române.
Ulterior, învăţământul superior de marină a evoluat sub diferite denumiri, conform organizărilor şi reorganizărilor învăţământului militar. După 1878, o parte a ofiţerilor de marină au provenit de la şcolile armatei de uscat, îndeosebi de la Şcoala Militară de Artilerie, Geniu şi Marină. Pentru pregătirea specială de marină a ofiţerilor repartizaţi în flota militară la şcolile militare, la 26 februarie 1896 s-a înfiinţat Şcoala de Aplicaţie a Sublocotenenţilor de Marină, care a funcţionat la Galaţi până în anul 1901, când a fost mutată la Constanţa.
La 29 octombrie 1909, Şcoala de Aplicaţie a Sublocotenenţilor de Marină a fost organizată pe alte baze, superioare din punct de vedere teoretic şi practic, primind denumirea de Şcoala Navală Superioară. Ea a funcţionat la Constanţa până la Primul Război Mondial. „După război, secţia de marină din Şcoala de Artilerie, Geniu şi Marină şi-a reluat activitatea, la 9 iunie 1920, prin decizia ministrului de război, aceasta secţie a fost mutată la Constanţa, reorganizată într-o instituţie de învăţământ superior complexă, cu denumirea de Şcoala Navală, care, începând cu anul de învăţământ 1925/1926, în cadrul Şcolii Navale a funcţionat cu unele întreruperi, până în anul 1939/1940, o secţie pentru elevii cu termen redus“, se arată pe site-ul ANMB.
Pentru formarea personalului specializat necesar navelor comerciale, la 1 octombrie 1938, în cadrul Şcolii Navale s-a înfiinţat Secţia Marinei de Comerţ. După al Doilea Război Mondial, instituţia şi-a schimbat denumirea în Şcoala Navală şi Şcoala de Maiştri (martie-decembrie 1948), Şcolile Marinei Militare (decembrie 1948-iunie 1950), Şcoala de Ofiţri de Marină (iunie 1950-1952), Şcoala Militară de Marină (1952-1954), Şcoala Militară Superioară de Marină (1954-1968).
La 1 septembrie 1959, reînnodând o tradiţie, s-a reînfiinţat Secţia Marinei Comerciale. Începând cu 1 ianuarie 1969, s-a schimbat din nou denumirea, în Şcoala de Ofiţeri Activi de Marină „Mircea cel Bătrân“, continuând să pregătească pe parcursul a patru ani ofiţeri pentru Marina Militară şi Marină Comercială.
La 29 august 1973, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Marină a fuzionat, prin Decretul Consiliului de Stat, cu Institutul de Marină Civilă creat în 1972, noii instituţii de învăţământ superior atribuindu-i-se numele de Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“. Prin Hotărârile de Guvern nr. 406 din 23 aprilie şi 551 din 17 mai 1990, Institutul de Marină a fost reorganizat ca urmare a consecinţelor Revoluţiei din decembrie 1989, înfiinţându-se Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, instituţie militară de învăţământ superior de specialitate.
Pregătirea profesională de excepţie, experienţa îmbinată cu motivaţia cadrelor didactice, infrastructura modernă, atitudinea pozitivă îndreptată mereu spre viitor sunt elementele esenţiale ce au contribuit la formarea a mii de profesionişti ai mării.
Cei care au învăţat secretele mării la ANMB vor avea parte de clipe emoţionante, deoarece instituţia sărbătoreşte 145 de ani de învăţământ de marină în ţara noastră. Momentul nu putea fi ratat, de aceea, cu această ocazie, ANMB a organizat, ieri, un ceremonial militar.
Printre cei prezenţi, ieri, la evenimentul aniversar s-au numărat rectorul Academiei Navale comandor conf. univ. dr. Octavian Tarabuţă, senatorul Virgil Chiţac, fostul rector al Academiei, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu, foşti rectori ai Academiei, prefectul judeţului Constanţa, Ioan Albu, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, directorul CN APM Constanţa, Nicolae Tivilichi, studenţi şi părinţi.
Ceremonia militară fost deschisă de rectorul Octavian Tarabuţă, care l-a salutat pe şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu. Sub acordurile Fanfarei Academiei Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu a salutat studenţii prezenţi. Ceremonia aniversară a continuat cu interpretarea imnului de stat de către cadeţi, acompaniaţi de Fanfara Militară a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“. Ulterior, a fost oficiat serviciul religios de către arhiepiscopul ÎPS Teododie şi un sobor de preoţi.
„La ceas aniversar, suntem mândri de tradiţia îndelungată a învăţământului de marină din România. Existenţa şi evoluţia sa demonstrează talentul şi abnegaţia poporului român în a dezvolta latura economică reprezentată de industria maritimă, dar şi scopul apărării frontierelor de apă ale ţării. Această lungă tradiţie ne şi obligă, în schimb, să menţinem şi să creştem şi mai mult reputaţia Academiei Navale «Mircea cel Bătrân». Iar acesta o vom face împreună, întreaga comunitate academică, prin muncă intensă, motivaţie şi o atmosferă tinerească, dinamică. Academia Navală înseamnă tradiţie, profesionalism şi aventură. Având în vedere toate aceste caracteristici, pot afirma cu certitudine că Academia Navală «Mircea cel Bătrân» este o instituţie superioară de învăţământ solidă, al cărui rol este recunoscut comunitatea academică naţională şi internaţională. Aspiraţia noastră este de a ne număra printre cele mai importante instituţii de învăţământ superior de marină din ţară, dar şi din Europa.
Azi, Academia Navală «Mircea cel Bătrân» reprezintă un pol al cunoaşterii ştiinţifice în domeniul maritim, unanim apreciat. Acesta este punctul de plecare pentru dezvoltarea ulterioară, destinată consolidării calitative şi cantitative a acestui stat. Mulţumesc întregului personal al Academiei Navale pentru eforturile depuse pe altarul educaţiei şi instruirii, dar şi tuturor celor care ne sprijină: forurile superioare, partenerii noştri“, a declarat rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, comandor conf. univ. dr. Octavian Tarabuţă. „Vă transmit un salut camaraderesc din partea conducerii Statului Major al Forţelor Navale“, a menţionat viceamiralul Alexandru Mîrşu.
La rândul său, primarul municipiului Constanţa a subliniat că Academia Navală este o ancoră stabilă a învăţământului românesc. „Academia Navală «Mircea cel Bătrân» este o ancoră solidă nu doar pentru învăţământul de marină, ci şi pentru învăţământul superior constănţean. Este un pilon al învăţământului constănţean. Rectorul Octavian Tărăbuţă ţine ştafeta sus, continuând linia trasată de fostul rector Vergil Chiţac. Aţi făcut, dragi studenţi, o alegere excelentă“, a precizat primarul municipiului Constanţa.
Şi prefectul Ioan Albu a susţinut că acest eveniment are o încărcătură emoţională deosebită. „Este o imensă bucurie pentru mine să particip, alături de dumneavoastră, la acest eveniment aniversar - 145 de ani de învăţământ românesc de marină. De-a lungul celor 145 de ani de existenţa, Academia şi-a demonstrat valoarea în domeniul formării de specialişti, lucru confirmat de profesionalismul ofiţerilor români. Prin efort susţinut şi prin îndrumarea cadrelor didactice, studenţii Academiei au dobândit, de-a lungul timpului, competenţe profesionale. Rezultatele remarcabile ale promoţiilor de ofiţeri, apreciate în ţară şi în străinătate, au făcut din Academia Navală «Mircea cel Bătrân» principalul exponent al învăţământului românesc de marină. Să fiţi uniţi în pasiunea pentru mare şi fluviu şi în datoria de a vă apăra ţara“, a transmis Ioan Albu.
În semn de recunoştinţă, rectorul Octavian Tărăbuţă i-a înmânat viceamiralului Alexandru Mîrşu o plachetă aniversară. Au mai primit plachete aniversare Leonard Mocanu, de la Statul Major al Apărării, prefectul Ioan Albu, primarul Decebal Făgădău, contraamiralul de flotilă Dan Căpăţână, rectorul Academiei Navale din Bulgaria, Tomasz Szubrycht, rectorul Academiei Militare din Polonia, amiralul Traian Atanasiu, amiralul Gheorghe Marin, contraamiralului Vergil Chiţac, fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“.
Din istoria înfiinţării instituţiei de învăţământ superior
Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ îşi are sorgintea în Şcoala Flotilei, înfiinţată prin Decizia Ministerului de Război nr. 15 din 17 noiembrie 1872, cu sediul la Galaţi. Pe parcursul a doi ani de studiu, în această instituţie s-au pregătit ofiţeri şi subofiţeri care au îndeplinit diferite funcţii de la bordul navelor Marinei Militare, dar şi ale Flotei Comerciale Române.
Ulterior, învăţământul superior de marină a evoluat sub diferite denumiri, conform organizărilor şi reorganizărilor învăţământului militar. După 1878, o parte a ofiţerilor de marină au provenit de la şcolile armatei de uscat, îndeosebi de la Şcoala Militară de Artilerie, Geniu şi Marină. Pentru pregătirea specială de marină a ofiţerilor repartizaţi în flota militară la şcolile militare, la 26 februarie 1896 s-a înfiinţat Şcoala de Aplicaţie a Sublocotenenţilor de Marină, care a funcţionat la Galaţi până în anul 1901, când a fost mutată la Constanţa.
La 29 octombrie 1909, Şcoala de Aplicaţie a Sublocotenenţilor de Marină a fost organizată pe alte baze, superioare din punct de vedere teoretic şi practic, primind denumirea de Şcoala Navală Superioară. Ea a funcţionat la Constanţa până la Primul Război Mondial. „După război, secţia de marină din Şcoala de Artilerie, Geniu şi Marină şi-a reluat activitatea, la 9 iunie 1920, prin decizia ministrului de război, aceasta secţie a fost mutată la Constanţa, reorganizată într-o instituţie de învăţământ superior complexă, cu denumirea de Şcoala Navală, care, începând cu anul de învăţământ 1925/1926, în cadrul Şcolii Navale a funcţionat cu unele întreruperi, până în anul 1939/1940, o secţie pentru elevii cu termen redus“, se arată pe site-ul ANMB.
Pentru formarea personalului specializat necesar navelor comerciale, la 1 octombrie 1938, în cadrul Şcolii Navale s-a înfiinţat Secţia Marinei de Comerţ. După al Doilea Război Mondial, instituţia şi-a schimbat denumirea în Şcoala Navală şi Şcoala de Maiştri (martie-decembrie 1948), Şcolile Marinei Militare (decembrie 1948-iunie 1950), Şcoala de Ofiţri de Marină (iunie 1950-1952), Şcoala Militară de Marină (1952-1954), Şcoala Militară Superioară de Marină (1954-1968).
La 1 septembrie 1959, reînnodând o tradiţie, s-a reînfiinţat Secţia Marinei Comerciale. Începând cu 1 ianuarie 1969, s-a schimbat din nou denumirea, în Şcoala de Ofiţeri Activi de Marină „Mircea cel Bătrân“, continuând să pregătească pe parcursul a patru ani ofiţeri pentru Marina Militară şi Marină Comercială.
La 29 august 1973, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Marină a fuzionat, prin Decretul Consiliului de Stat, cu Institutul de Marină Civilă creat în 1972, noii instituţii de învăţământ superior atribuindu-i-se numele de Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“. Prin Hotărârile de Guvern nr. 406 din 23 aprilie şi 551 din 17 mai 1990, Institutul de Marină a fost reorganizat ca urmare a consecinţelor Revoluţiei din decembrie 1989, înfiinţându-se Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, instituţie militară de învăţământ superior de specialitate.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii