Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:17 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei dobrogeni, în finala Concursului pentru Excelenţă Academică în Străinătate 2015

ro

20 Dec, 2014 00:00 3074 Marime text


Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a anunțat încheierea înscrierilor pentru Competiția Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate în anul universitar 2013-2014. În concurs, la cele opt categorii anunțate, s-au înscris 200 de studenți români din toate colțurile lumii. Concurenții provin de la unviersități de prestigiu internaţional, precum Massachusetts Institute of Technoly (MIT), Yale University, Imperial College London, University of Cambridge, University of Oxford, Université Paris-Sorbonne, dar nu numai. 


Lista finaliștilor pentru fiecare categorie este disponibilă pe site-ul Galei Studenților Români din Străinătate. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate. La început de 2015, evenimentul va reuni la Palatul Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, studenți și tineri profesioniști, personalităţi din mediul academic și sectorul public, din mediul de afaceri şi cel neguvernamental. Totodată, la eveniment vor urca pe scenă tineri artiști români de renume internațional, alături de care invitații și membrii Ligii vor sărbători 6 ani de activitate a LSRS. Preselecţia celor 200 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi înscrişi în concurs a fost realizată într-o primă etapă de laureaţii ediţiilor precedente, care au decis finaliștii fiecărei categorii. Selecţia finală va fi realizată de către juriu, alcătuit din: academician dr. Ionel Valentin Vlad; dr.h.c. Norman Manea; dr. Florin Păun; prof. dr. Laurențiu Damian; prof. dr. Miron Bogdan; Academician dr. Ionel Haiduc, membru de onoare al Comisiei de Evaluare a Premiilor LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate.

Printre finaliști sunt și trei dobrogeni


Sergiu Iliev este din Năvodari. „Primii ani din viața noastră sunt petrecuți fără a înțelege cu adevărat conceptul de “imposibil”, fiind astfel binecuvântați cu lipsa restricțiilor pe care acesta le impune. Pe parcursul acestor ani am dezvoltat o pasiune pentru zborul atmosferic și spațial. Când eram mic am văzut filmele „Star Wars” și am decis să lucrez pentru a aduce acele nave extraordinare la realitate și astfel să împing granița stabilită între domeniul posibilului și cel al fantasticului. În retrospectivă, alegerea domeniului de inginerie aerospațială ca profesie una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat. Acum sunt la începutul anului trei la Imperial College London, în Marea Britanie. Obiectivele mele pe termen lung sunt să devin pilot apoi astronaut în cadrul NASA sau ESA. Pe parcursul ultimilor ani am avut realizări notabile în această direcție, obținând o medie ”summa cum laude” precum și premii atât în domeniul meu de activitate cât și în domenii conexe“, povestește tânărul.



Tiberiu Popescu, originar din Constanţa: „Şansa mea a fost să cresc alături de oameni care insuflă excelenţă. Am început cu celule stem şi am ajuns la chirurgia robotică. Am învăţat de asemenea că arta în Medicina modernă rezidă în capacitatea de colaborare şi într-o viziune care „să provoace” viitorul. Alături de colegii mei de la UMF „Iuliu Haţieganu” am pus bazele S.A.R.U.S (Students’ Association of Robotic Urologic Surgery), o organizaţie unică în Europa prin parteneriatele şi activităţile întreprinse şi prin şansa oferită studenţilor de a lucra efectiv cu  robotul. Experienţa şi infuzia de inspiraţie pe care le-am dobândit în cadrul burselor câştigate în centre de referinţă (Milano, Strasbourg, Ioannina) au fost definitorii pentru a fi răsplătit cu o Bursă Ştiinţifică şi a alege Oncologia. Am preluat astfel activitatea Cercului Studenţesc de Oncologie şi Radioterapie din cadrul Institutului Oncologic, al cărui scop dedicat este motivarea şi dezvoltarea academică a studenţilor prin includerea lor în burse de cercetare. Nădăjduiesc să insuflu filozofia multidisciplinarităţii şi detaliilor, dar mai ales să transmit ceea ce am  primit, pentru a forma şi alţi deschizători de drumuri“, a mărturisit Tiberiu Popescu.



Adina Deacu, originară din Tulcea: „Din Tulcea, absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Bucureşti, am fost mereu pasionată de latura psiho-socială a dezvoltării oraşelor. După ce am profesat în urbanism atât în România, cât şi în China, am hotărât să mă întorc la studii urmând un Master în Psihologia Spaţiului Construit la Universitatea Surrey, Anglia. Mă consider un temerar mereu pregătit sa descopere culturi noi. Pe perioada petrecută în China am fondat organizaţia USP menită să întărească comunitatea de design din Shanghai. Am încercat, totodată, să aduc  România mai aproape de China prin organizarea de evenimente promovând cultura românească. Începând să învăţ singură limba chineză, în prezent, beneficiez de o bursă la Universitatea Qingdao pentru aprofundarea limbii chineze, urmând să îmi desăvârşesc pregătirea printr-un doctorat la Universitatea Tongji, Shanghai. Prin acesta doresc să creez o punte între design şi psihologie, care în prezent lipseşte. Prin activitatea academică, sper să aduc mai aproape România de China, promovând  valorile româneşti prin reuşitele mele“, a dezvăluit Adina.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii