Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:48 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei profesori ai UMC, recomandări pentru cărţi scrise în detenţie Deocamdată, niciun vinovat. Comisia de Etică promite un raport (galerie foto)

ro

21 Jan, 2016 00:00 6000 Marime text


Comisia de etică a Universităţii Maritime Constanţa (UMC) s-a întrunit, ieri, pentru a analiza situaţia cadrelor didactice ale unităţii de învăţământ care au semnat recomandări privind elaborarea lucrărilor ştiinţifice de către persoane aflate în detenţie. Reamintim că scandalul cărţilor scrise în penitenciar a căpătat amploare după ce procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.
 
Din Comisia de etică a UMC, al cărei preşedinte este prof. univ. dr. ing. Remus Zăgan, fac parte profesori, dar şi câte un reprezentant al studenţilor, al masteranzilor şi al doctoranzilor. „Comisia de etică stabileşte dacă s-au respectat toate prevederile din regulamentele noastre şi dacă vreo persoană din universitatea noastră se poate face vinovată că a emis un asemenea punct de vedere sau că a emis un punct de vedere ştiinţific. Doamna rector nu a emis puncte de vedere ştiinţifice“, a declarat prorectorul Cornel Panait, la începutul şedinţei.
 
„Comisia de etică s-a întrunit la solicitarea Senatului Universităţii Maritime din Constanţa şi în urma prezentării cadrului temeiului juridic al recomandărilor pe care le-au dat colegii noştri privitor la titlurile pe care doreau să le scrie persoanele private de libertate. Comisia a constatat că a fost respectată legislaţia în vigoare, în sensul că cele precizate sunt reglementate de Legea 243/2013, respectiv dispoziţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Recomandările date de colegii noştri au respectat cadrul legal. Rămâne ca, în funcţie de documentele prezentate de colegii noştri, comisia să realizeze un raport care va stabili dacă anumite elemente ale codului de etică şi deontologie profesională au fost încălcate. Dar, din cercetările efectuate până acum, nu sunt premise că aceste prevederi ale codului de etică au fost încălcate. Totul s-a făcut reglementar, respectând legislaţia în vigoare“, a precizat prof. univ. dr. ing. Remus Zăgan. Potrivit acestuia, este vorba despre profesorii Mariana Panaitescu şi Viorel Panaitescu.
 
„Cei doi profesori au competenţe în domeniul situaţiilor de urgenţe. Rectorul Violeta Ciucur a semnat recomandările respective, girând faptul că universitatea are, de asemenea, competenţe în domeniul situaţiilor de urgenţă. Dumneaei nu a emis recomandări pentru cei privaţi de libertate. Semnătura rectorului apare doar prin prisma girării, respectând procedurile interne ale universităţii. Având sistemul de management integrat, orice document care iese în afara universităţii trebuie să poarte girul conducerii. Aşadar, rectorul a semnat acele recomandări pentru a da girul, şi nu ca specialist în domeniul situaţiilor de urgenţă. Pe partea situaţiilor de urgenţă, specialiştii universităţii Mariana Panaitescu şi Viorel Panaitescu au dat recomandări pe titluri. Ei nu au coordonat, nu au fost referenţi ştiinţifici ai acestor lucrări. Ei nu au făcut decât să respecte prevederile legale, în sensul de a da o recomandare cu privire la titlurile pe care şi le-au propus să le abordeze, pentru a scrie cartea“, a mai spus prof. Remus Zăgan.

Cadre didactice care au acordat recomandări pentru lucrările scrise după gratii

În documentul prezentat de Ministerul Justiţiei figurează mai multe cadre didactice care au acordat recomandări scrise pentru asemenea lucrări. Pe listă se regăsesc şi nume ale unor profesori din cadrul UMC. Unul dintre aceştia este Mariana Panaitescu, care a semnat recomandări pentru două cărţi ale lui Neculai Coman, fostul prim-adjunct al inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ISU „Dobrogea“. Lucrările, intitulate „Managementul riscurilor naturale şi tehnologice cu impact major asupra vieţii şi factorilor de mediu“ şi „Managementul situaţiilor de urgenţă generate de poluările accidentale cu hidrocarburi“, au apărut la editurile Nautica şi Ex Ponto;
 
Pe listă apare şi rectorul UMC, conf. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, recomandarea sa girând două cărţi ale lui Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ („Gestionarea situaţiilor de urgenţă produse de incendii de mari proporţii în zone greu accesibile, cu impact major asupra vieţii şi a mediului“ şi „Gestionarea situaţiilor de urgenţă care pot afecta viaţa“, apărute la Editura Ex Ponto) şi o carte a lui Gabriel Andrei Niculae („Inundaţiile - situaţii de urgenţă cu implicaţii majore pentru populaţie“, apărută la Editura Ex Ponto).
 
Pe data de 12 ianuarie, conf. univ. dr. ing. Violeta Ciucur a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că pentru două lucrări ale lui Viorel Costache, fostul şef al ISU „Dobrogea“, doar a dat recomandare. „Eu am dat o recomandare. Nu l-am văzut niciodată pe domnul căruia i-am acordat recomandarea. Am dat o recomandare ca să scrie o lucrare. Faptul că avea studii superioare şi a condus ISU Constanţa mi s-a părut suficient să poată scrie aceste cărţi. Ca autoritate, ISU Constanţa a avut activităţi cu Universitatea Maritimă din Constanţa privind situaţia de urgenţă, noi deţinând un poligon PSI, un simulator de urgenţă. Noi, profesorii, dăm recomandări. Dacă n-am fi dat noi, nu ştiu dacă altcineva ar fi putut da. Ne-a zis nouă cineva să nu mai dăm recomandări? Nu, niciodată.

 
Eu dau recomandări studenţilor mei care pleacă la angajator, pe navă. Dau foarte multe. Cel puţin la electricieni, aproape câte una săptămânal. Eu îi dau recomandare studentului din ce a făcut în şcoală, uitându-mă la note, la faptul că nu a fost  pe la Etică sau pe la vreo comisie disciplinară. N-am coordonat lucrarea, n-am văzut acea lucrare. A coordona însemna să mă întâlnesc cu acel domn autor şi să-i văd un capitol, să-l citesc, să-i spun să mai scoată ceva, să mai adauge. Un om care totuşi are studii universitare, care ar putea să scrie şi să nu facă altă muncă în folosul comunităţii putea să scrie? Putea. Dar avea nevoie de această recomandare. A avut acţiuni legate de cursuri, de examene, de simulatoare, de activităţi, până la urmă, didactice, de învăţământ, care îl recomandau să scrie o carte. Am considerat că îl caracterizau suficient de multe abilităţi, posibilităţi să facă acest lucru. Ca profesor, puteam să dau recomandare şi era conform legii. Și atunci, unde am greşit eu, profesorul?“, a spus conf. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, care a arătat că la fel a procedat şi pentru cartea lui Gabriel Andrei Niculae.

Ministrul Justiţiei ia atitudine

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a declarat că va propune Guvernului ca, prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă, să fie abrogată prevederea din lege prin care deţinuţii care scriu cărţi în penitenciar să beneficieze de o reducere a pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare lucrare. „Fenomenul a scăpat de sub control. Voi propune o ordonanţă de urgenţă în februarie. Abrogarea acestei dispoziţii e cea mai bună măsură. Vom analiza cărţile scrise în penitenciar“, a spus Raluca Prună.   
 
Precizăm că Remus Zăgan a fost şi decan al Facultăţii de Inginerie Mecanică a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.

Citeşte şi Decizie fără precedent - Mai multe cadre didactice din mediul universitar constănţean, în „colimatorul“ DNA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii