Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:11 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaluare Națională 2021 Ultima zi pentru înscrierea la Evaluarea Națională. Când are loc prima probă și ce schimbări sunt

ro

11 Jun, 2021 00:00 2239 Marime text
 
  • Înscrierile elevilor la Evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2020 – 2021 au debutat luni, 7 iunie 2021, și se încheie vineri, 11 iunie 2021.
  • Prima probă din cadrul Evaluării Naționale se va desfășura la data de 22 iunie 2021, când elevii vor susține proba scrisă la Limba și literatura română.
  • Înscrierile la etapa specială a EN vor avea loc în perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, iar pe data de 5 iulie 2021 se va desfășura proba scrisă la Limba și literatura română.
  • La proba de limbă română elevii pot face corecturi, iar la matematică pot desena figuri geometrice în spațiul alocat rezolvărilor.
  • Timpul de 120 de minute alocat pentru rezolvarea subiectelor se va scurge din momentul în care vor trece cele 15 minute alocate completării cu datele de identificare.
 
 Astăzi, 11 iunie 2021 se încheie perioada înscrierilor pentru Evaluarea națională, examen esențial privind admiterea, ulterioară, la liceu. Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au precizat că înscrierile elevilor la Evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2020 – 2021 au debutat luni, 7 iunie 2021, și se încheie vineri, 11 iunie 2021.
 
Având în vedere contextul epidemiologic actual, în cazul în care un elev nu se poate prezenta la probă pentru că se află în carantină ori în izolare, sau dacă prezintă o temperatură mai mare decât cea admisă la intrarea în examen, acesta poate susține probele la care a lipsit în cadrul etapei speciale.
 
Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, prima probă din cadrul Evaluării Naționale se va desfășura la data de 22 iunie 2021, când elevii vor susține proba scrisă la Limba și literatura română.
 
În data de 24 iunie 2021, va avea loc proba scrisă la disciplina Matematică, iar pe 25 iunie 2021 va fi susținută proba scrisă la Limba și literatura maternă – ultima probă în cadrul evaluării.
 
Rezultatele înaintea contestațiilor vor fi afișate pe data de 29 iunie 2021, până la ora 14.00, iar contestațiile vor putea fi depuse în data de 29 iunie 2021, între orele 16.00 – 19.00 și, respectiv, 30 iunie 2021, între orele 08.00 – 12.00.
 
Perioada 30 iunie – 4 iulie este rezervată soluționării contestațiilor, urmând ca rezultatele finale să se afișeze în data de 4 iulie 2021.
 

Foarte important, potrivit reprezentanților MEC, „absolvenții învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare / carantină / au prezentat valori ale temperaturii peste limitele admise în ziua desfășurării probelor sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza / participa la probele evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a pot susține probele examenului în etapa specială“.


De asemenea, acestor elevi li se vor recunoaște probele la care au putut lua parte:
 

„Candidații din categoriile enumerate anterior care au participat la una sau mai multe dintre probele de examen, dar care nu au putut finaliza examenul li se recunosc probele desfășurate în perioada 22 – 25 iunie 2021“.

 

Etapa specială a Evaluării Naționale
 
Înscrierile la etapa specială a EN vor avea loc în perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, iar pe data de 5 iulie 2021 se va desfășura proba scrisă la Limba și literatura română.
 
În continuare, pe 6 iulie 2021 va avea loc proba scrisă la disciplina Matematică, iar pe data de 7 iulie 2021 se va desfășura proba scrisă la Limba și literatura maternă.
 
Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor va avea loc pe data de 9 iulie 2021, până în ora 12.00, urmând ca eventualele contestații să fie depuse în aceeași zi, în intervalul 14.00 – 20.00.
 
Soluționarea contestațiilor va avea loc în perioada 10 – 11 iulie 2021, iar afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 12 iulie 2021, după ora 12.00.

 

„La solicitarea comisiilor județene / comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sau din proprie inițiativă, Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale poate aproba, în situații excepționale, prelungirea / reducerea perioadelor de evaluare / reevaluare a lucrărilor scrise ori de afișare a rezultatelor“, au mai precizat reprezentanții MEC.

 
Totodată, aceștia au mai explicat că „supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un asistent, cadru didactic de altă specialitate decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susține proba“.
 

Mai este de precizat, legat de contestații, că, potrivit datelor oficiale, „candidații care depun, respectiv, transmit prin mijloace electronice, după caz, contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. În cazul candidatului minor, declarația-tip este semnată și de către părinții / reprezentanții legali ai acestuia“.

 
Noutăți la Evaluarea Națională
 
O noutate în cadrul examenului de Evaluare Națională o reprezintă faptul că, elevii vor avea la dispoziție 15 minute pentru a completa caseta de identificare cu datele personale. Astfel, timpul de 120 de minute alocat pentru rezolvarea subiectelor se va scurge din momentul în care vor trece cele 15 minute alocate completării cu datele de identificare. În plus, la proba de limbă română elevii pot face corecturi, iar la matematică pot desena figuri geometrice în spațiul alocat rezolvărilor.
 
Precizările au fost transmise către inspectoratele școlare de către Ministerul Educației, adresa fiind făcută publică de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți - Învățământ Preuniversitar.
 
Potrivit acestui document, la probele scrise ale evaluării naționale elevii primesc subiectele în formă de broșură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul. Numerotarea paginilor se realizează de către profesorul asistent la predarea lucrării de către elev. 
 
Solicitările transmise de FNAP:
  • timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă să înceapă după completarea casetei de identificare (punctul 4 de mai jos)
  • la proba de limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou de culoare albastră în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază (punctul 10 de mai jos)
  • la figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figura și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de, culoare albastră (punctul 12 de mai jos)
  •  la proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (creion sau stilou) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor (punctul 13 de mai jos)
 
„1.La probele scrise ale evaluării naționale elevii primesc subiectele în formă de broșură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul. Capsarea broșurilor se realizează înainte de distribuirea acestora ȋn săli, ȋn trei locuri (lateral stânga sus, jos și la mijloc). Eventualele foi suplimentare utilizate de către elevi se vor adăuga, prin capsare în alte două locuri, situate ȋntre cele trei locuri iniţiale, astfel încât broșurile cu pagini suplimentare vor avea 5 capse; broşura se predă la finalul probei şi, ȋntrucât conţine subiecte, aceasta nu rămâne ȋn posesia candidaţilor;
2. Numerotarea paginilor se realizează de către profesorul asistent la predarea lucrării de către elev. Pe prima pagină a broșurii se completează numărul total de pagini primite de la elev. Spațiile rămase libere/necompletate se barează/marchează cu litera Z.
3. Se aplică ștampila „Evaluare Națională 2021-C.E.“, atât în interiorul broșurii, la mijlocul paginilor, conform modelului notarial (jumătate pe pagina din stânga și jumătate pe pagina din dreapta) pentru a prinde fiecare dintre paginile broșurii, cât și peste colțul închis și lipit al lucrării, fără a semna lucrarea, înainte de ieșirea primului elev din sala în care se susține proba.
4. Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare, conform prevederilor art.17 alin (10) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale.
5. Caseta de identificare se completează și se sigilează cu etichete
6. În caseta de identificare, centrul de examen se completează numai în cazul în care școala de proveniență a elevului este arondată altei unități de învățământ.
7. Elevii cărora nu le este suficient spațiul din broșură pentru răspuns pot solicita pagini suplimentare pe care pot continua redactarea răspunsului.
8. La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuțe a literei asociate răspunsului considerat corect.
9. La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă ȋn marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontala a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
10. La proba de limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.
11. La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul II poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.
12. La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
13. La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.“ – se arată în informarea transmisă de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți - Învățământ Preuniversitar.

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii