Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uniformele scolare - o moda prea costisitoare

ro

03 Sep, 2009 02:25 5259 Marime text

uniforme_elevi.jpgElevii vor să poarte uniforme şcolare. Dar unele croite în pas cu moda. Bentiţele albe, apretate, sarafanele şi costumele în culori închise, dinainte de căderea comunismului, nu le-ar fi în niciun caz pe plac.

Acum, că nu mai sunt obligatorii, uniformele şcolare au devenit o modă, un trend cu avantaje pentru unii, dar cu tot atâtea dezavantaje pentru alţii. Astfel încât, mai ales în perioada crizei financiare, uniformele elevilor s-au transformat într-un capriciu al celor care au bani, în niciun caz invers. Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesorul Petrică Miu, nu susţine introducerea lor în şcoli, mergând pe principiul că acestea creează mai mult probleme, decât armonie. Iată explicaţia. „Unii spun că uniformele creează acea uniformizare în şcoli, că nu mai există discrepanţe între elevii înstăriţi şi cei ce provin din familii sărace. Dar eu consider că preţurile de acum nu sunt pentru cei care nu au bani". Şi, din nou, uniformele şcolare vor fi purtate doar de elevii ai căror părinţi îşi permit să scoată din buzunar circa 250 lei pentru achiziţionarea vestimentaţiei cerute de unitatea de învăţământ unde învaţă copilul. Potrivit inspectorului general, costurile variază între 150 lei, dar de cele mai multe ori vestimentaţia achiziţionată la acest preţ are o calitate îndoielnică, şi 250 lei. „O pereche de blugi costă 30 lei, iar un tricou îl pot cumpăra şi la 10 lei. Elevul se poate îmbrăca şi aşa, şi-l va costa mai puţin. Dacă ar veni un agent economic care să spargă piaţa şi să comercializeze uniforme pentru toată lumea cu 20 de lei, care să fie şi de calitate, atunci voi sprijini şi eu introducerea lor în şcoli", a declarat profesorul.

În prezent, nu există nicio prevedere legală care să oblige elevii să se prezinte la cursuri îmbrăcaţi în uniforme şcolare, fiind decizia directorilor unităţilor de învăţământ şi a comitetului de părinţi dacă acestea sunt sau nu indispensabile. La nivelul judeţului Constanţa, mai puţin de 50% dintre şcoli au optat pentru ele, cel mai des întâlnite fiind în rândul elevilor de clasele I-IV.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • andra 30 Jul, 2010 20:07 D-ul Petrica Miu are foarte mare dreptate in tot ceea ce afirma. In plus, din punct de vedere psihologic, introducerea uniformelor este o incalcare a libertatii, avand in vedere ca societatea moderna in care traim pune accent pe vestimentatie, modul in care se imbraca un individ reprezentand o modalitate de a exprima sinele. Deci, este aproape o bariera culturala introducerea de uniforme si prin urmare, eu nu sunt de acord cu ea :)
  • luiza 12 Sep, 2009 14:30 ce hanicapaciuni de uniforme pentru sinistrati,colari si pitiponce:))SHIMBATI UNIFORMA ASTA ORIBILA!