Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:51 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea „Ovidius“ din Constanța a încheiat 2018 cu o surpriză. Ce loc ocupă în clasamentul național? (galerie foto)

ro

04 Jan, 2019 00:00 2526 Marime text
Sub patronajul Asociației Ad-Astra a Cercetătorilor Români, pentru al treilea an consecutiv, a fost dat publicității Clasamentul universităților din România - Metarankingul Universitar 2018.
 
Inițiată în 2016, sub auspiciile Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, analiza din 2018 are la bază o metodologie relativ laborioasă pentru „profani”, care ține cont de rezultatele din anii anteriori, dar având același scop: „Să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking)”.
 
În România există 54 de universități publice (47 civile + 7 militare) și aproximativ 47 de universități private (38 acreditate + 9 autorizate provizoriu). „În lume există mai multe rankinguri internaționale ale universităților. Pentru a avea o imagine comprehensivă a performanței academice a universităților românești, acestea trebuie integrate într-un metaranking, după modelul meta-analizelor, care combină datele științifice de la mai multe studii pentru a extrage concluzii mai robuste.
 
Demersul metarankingului pornește de la scorul academic global al universității. Scorul academic global este un indicator al stării generale a universității, fiind un foarte bun predictor pentru modul în care universitățile își ating misiunea specificată în Carta universitară (sau în alte documente de referință pentru universitate)”, se arată în raportul dat publicității.
 
Față de 2017, analiza pe domenii din 2018, spun autorii, s-a complicat și diversificat extrem de mult - ca urmare a numeroaselor rankinguri pe domenii și pe indicatori specifici -, ceea ce face imposibilă o analiză calitativă și/sau cantitativă comprehensivă și riguroasă, pentru toate universitățile românești incluse în rankingurile analizate.
 
La final, se recomandă ca fiecare universitate românească să-și facă în mod individual această analiză, să fie inclusă în raportul anual al rectorului și să fie dezbătută în senatele universitare/consiliile științifice. Puteți constata performanțele academice ale Universității „Ovidius” din Constanța în cei trei ani studiați de Asociația Ad-Astra a Cercetătorilor Români consultând cele trei tabele reprezentând anii 2016, 2017 și 2018 (vezi galeria foto), din care se poate descoperi o ușoară creștere de vizibilitate a academiei constănțene.
 
Ediția 2018 a acestui clasament al universităților românești îi are drept autori pe: Daniel David (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca/UBB), Ovidiu Andronesi (Universitatea Harvard), Dorel Banabic (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca), Carmen Buzea (Universitatea Transilvania din Brașov), Bogdan Florian (Școala Națională de Studii Politice și Administrative/SNSPA), Silviu Matu (UBB), Adrian Miroiu (SNSPA), Anca Prisăcariu ((Waikato Institute of Technology) și Lazăr Vlăsceanu (Universitatea din București).
 

Trei universități desființate

 
Și tot la final de an 2018, președintele României a semnat decretele de promulgare a legilor privind desființarea Universității Financiar-Bancare din municipiul București, a Universității „George Barițiu“ din Brașov, a Universității „Mihai Eminescu“ din Timișoara și a Institutului Teologic Romano-Catolic din București.

 
De asemenea, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 1 din Legea nr. 443/2002 privind înființarea Universității „Spiru Haret“ din București.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii