Universitatea Ovidius din Constanța Bilanțul proiectelor și realizărilor anului 2024, prezentat în cadrul întâlnirii Forumului Oamenilor de Afaceri
Universitatea Ovidius din Constanța: Bilanțul proiectelor și realizărilor anului 2024, prezentat în cadrul- Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a organizat, joi, 12 decembrie 2024, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA Constanța), o nouă întâlnire a Forumului Oamenilor de Afaceri.
Alături de conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul UOC, și Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) și, totodată, președinte onorific al Forumului Oamenilor de Afaceri din cadrul UOC, la eveniment au participat peste 60 de reprezentanți ai mediului de afaceri din regiune, ai instituțiilor publice, membri ai Consiliului de Administrație și ai Senatului UOC.
În cadrul întâlnirii au fost subliniate rezultatele obținute de Universitatea Ovidius din Constanța în anul 2024, prin intermediul proiectelor demarate și realizate, în mod particular, prin intermediul parteneriatului cu mediul socio-economic, precum și importanța atragerii fondurilor europene pentru dezvoltarea întregii regiuni.
„Colaborarea cu mediul de afaceri reprezintă un pilon esențial pentru implementarea proiectelor strategice ale universității noastre, menite să contribuie la dezvoltarea întregii regiuni. Acest parteneriat aduce beneficii multiple, de la dezvoltarea de programe educaționale adaptate cerințelor pieței muncii, la facilitarea accesului studenților la stagii de practică relevante și finanțarea unor inițiative inovatoare, care răspund provocărilor societății contemporane. Pentru a transforma aceste beneficii în rezultate sustenabile, avem nevoie de o implicare activă și continuă a mediului de afaceri în viața universității. Este esențial să consolidăm parteneriatele pe termen lung, să generăm un dialog constant și să continuăm să identificăm împreună soluții care să răspundă atât nevoilor mediului economic, cât și misiunii noastre educaționale. Implicarea constantă a comunității de afaceri în susținerea cercetării și în conturarea programelor noastre de studiu va garanta nu doar relevanța universității noastre, ci și competitivitatea regiunii”, a precizat conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, rectorul UOC.
Prezentările din cadrul evenimentului au fost structurate tematic și au vizat învățământul dual, digitalizarea și informatizarea, infrastructura didactică și de cercetare și statutul de „Universitate Europeană” dobândit de Universitatea Ovidius din Constanța.
În cadrul evenimentului fost subliniat faptul că, începând din acest an, în premieră națională, UOC este una dintre cele cinci universități din România care școlarizează studenți în sistem dual universitar. Astfel, 92 de studenți din cadrul a trei programe de studii își desfășoară partea aplicativă a activității exclusiv la operatorii economici. Alături de aceștia, 236 de elevi din nouă licee din cadrul consorțiului regional „Tehno-Dobrogea” sunt înmatriculați la învățământ dual.
Referitor la progresele înregistrate în domeniul digitalizării și informatizării, Universitatea Ovidius din Constanța este lider la nivel regional și național, prin intermediul proiectelor câștigate și aflate în implementare, care conectează în mod direct mediul academic cu cel economic și administrativ. În anul 2024, prin Centrul de Inovare Digitală, UOC a oferit soluții pentru 124 de instituții, școli și IMM-uri, în zona de analiză de date cu ajutorul inteligenței artificiale, strângere și depunere de acte automatizată, analiză de date în turism, recepții digitale cu asistent virtual și tururi virtuale personalizate. Totodată, începând cu luna septembrie 2024, Universitatea Ovidius din Constanța a devenit Autoritate Regională de Digitalizare în județul Constanța și are în lucru un proiect pentru mari operatori din domeniul energiei, transporturilor și portuar, cu scopul de a le furniza acestora servicii de testare a vulnerabilității la atacuri cibernetice.
În ceea ce privește proiectele pentru dezvoltarea infrastructurii didactice și de cercetare, în anul 2024, UOC a atras în total peste 10 milioane de euro, din Programul Regional Sud-Est, destinați construcției a două clădiri noi, cu o suprafață de peste 5000 mp, având spații de învățământ pentru cel puțin 2000 de studenți din domeniile IT&C, inginerie, transport naval, turism, agroalimentar și biotehnologii.
În perioada imediat următoare, va fi demarată licitația pentru construcția campusului pentru învățământul dual preuniversitar și universitar „Ovidius Engineering Hub” din cadrul Proiectului CRESC, ce include cămine, cantină și spații de învățământ, având o valoare de peste 76 milioane de lei.
De asemenea, prin intermediul unei finanțări de peste 1,4 milioane de euro, obținute în cadrul proiectului MoreAdaptBSB, va fi amenajat parcul tematic integrat al UOC – University Park. Acestor finanțări li se adaugă 5 milioane de euro, atrași prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), pentru trei proiecte în domeniul stagiilor de practică pentru studenți.
Un alt aspect deosebit de important pentru rezultatele obținute de Universitatea Ovidius din Constanța în anul 2024, este câștigarea, prin competiție, a statutului de de „Universitate Europeană”, în calitate de membră a Consorțiului European ARTEMIS (Alliance for Regional Transition, Equality, Mobility, Inclusion and Sustainability), alături de: Université Clermont Auvergne (UCA), Clermont-Ferrand, Franța, (coordonator al consorțiului), Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg (OTH), Regensburg, Germania, University of Applied Sciences (VIVES), Bruges, Belgia, Panepistimio Ioanninon (UoI), Ioannina, Grecia, Tallinna Tehnikakõrgkool (TTK), Tallinn, Estonia; Høgskulen på Vestlandet (HVL), Bergen, Norvegia și Università degli Studi di Perugia (Unipg), Italia.
Includerea UOC în Consorțiul ARTEMIS deschide noi oportunități de dezvoltare și colaborare pentru reprezentanții mediului socio-economic local și regional cu agenți economici, autorități publice locale și regionale și ONG-uri din Europa, care sprijină universitățile din cadrul consorțiului.
Referitor la rezultatele obținute de Universitatea Ovidius din Constanța, Mihai Daraban, președintele CCIR, a apreciat activitatea instituției și a punctat faptul că aceste realizări spectaculoase trebuie promovate la nivel național, inclusiv prin intermediul medului socio-economic și a celui administrativ, a încheiat sursa citată.
Citește și:
Ministerul Educației: Schimbare în metodologia de organizare a concursului național „Școală Europeană”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp